VIIHDE 13.1. 11:26

Äijä-koirasta tuli Eränkävijöiden suurin tähti – juhli Venlaa luulla ja buffet-pöydän herkuilla

Ylen Eränkävijät-sarja palkittiin Kultainen Venla -gaalassa parhaana tv-ohjelmana. Palkintoa saapuivat noutamaan Äijä-koira isäntänsä Aki Huhtasen kanssa Kilpisjärveltä sekä sarjan tuottaja Teemu Hostikka Oulusta.

Martti Kainulainen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/3cdd6c87d0bd4b41af0957da156fd0e4.jpg
Äijä-koira on Eränkävijöiden suosituin päähenkilö.
Lauantaina aamupäivällä kolmikko oli jo matkalla takaisin pohjoiseen junan lemmikkivaunussa.–Uskomattomat ovat tunnelmat. Ei tätä oikein voisi uskoa todeksikaan, Eränkävijöiden tuottaja Teemu Hostikka kuvailee.

Kultainen Venla -palkintoa juhlittiin maltillisesti. Suomenlapinkoira Äijälle oli varattuna hotellista hyvä lemmikkihuone, jonne se pääsi rauhoittumaan Kansallisoopperan juhlahumusta.

Tuomas Selänne

https://is.mediadelivery.fi/img/300/4c84b95314b44df8a46c602e499c39d3.jpg
Teemu Hostikka ja Aki Huhtanen toivat mukanaan Venla-humuun sarjan suursuosikin Äijä-koiran.

–Äijälle vietiin hyvät ruuat buffet-pöydästä ja iso luu, ja Äijä söi ja kävi nukkumaan. Muu porukka sitten Helsingin yössä vietti iltaa rauhallisesti.

Eränkävijät oli luvannut katsojille, että jos he pääsevät yleisöäänestyksessä kolmen parhaan joukkoon, Äijä lähtee mukaan Kultainen Venla -gaalaan. Keskiviikkona he saivat tiedon olevansa kolmen parhaan joukossa, joten Aki ja Äijä lähtivät Kilpisjärveltä liikkeelle.

Äijästä on tullut sarjan suosituin päähenkilö.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/8493370664d248a98c24ef4f3281ba1e.jpg

–Tuon parempiluontoista koiraa ei vain ole. Sen huomasi jo pentuna. Kasvattajakin sanoi, että tästä tulee sellainen mallikappale. Sellainen se onkin. Se on kuin ihminen. Ymmärtää ja kuuntelee ja seurailee. Ei hölkyile turhia ja hauku. Paitsi, jos tulee tosi paikka sitten pitää haukkua. Paitsi eilen meni hiljaiseksi, ei sanonut mitään, Huhtanen kuvailee 3,5-vuotiasta koiraansa.

Matka jatkui junassa ensin Ouluun ja sieltä sitten lenkkitauon jälkeen autolla Kilpisjärvelle. Huhtasen mukaan ajomatka kestää 12 tuntia, joten kotona he ovat sunnuntaina.

–Pilkille lähdetään heti, kun päästään sinne. Tunturiin rauhoittumaan tästä kaikesta hälinästä ja mylläkästä pois. Äijä pääsee taas omiin elementtiinsä ja kotimaisemiinsa.

Hostikka arvelee katsojien kaipaavan Eränkävijöiden kaltaista sisältöä.

–He haluavat hyvän mielen ohjelmaa, stressitöntä ohjelmaa ja pakoa kiireisestä arjesta.

–Kyllä minä olen aistinut sen jo pitkään, että ihmiset ovat aika kyllästyneitä siihen tarjontaan, mitä kanavilta tuutataan ulos. Meidän formaatti on aika lailla piristävä poikkeus. Kertoo aidoista oikeista ihmisistä aidossa ympäristössä luonnossa. Luulen, että se aitous viehättää katsojia.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/15188e6739c54479bcce89f9bd8469d8.jpg
Hänen mukaansa Eränkävijöiden ensimmäistä kautta seurasi keskimääräisesti yli 800 000 katsojaa per jakso. Viimeksi nähdyllä toisella kaudella keskikatsojamäärä on ollut vieläkin kovempi. Kolmatta kautta tehdään parhaillaan.

–Alun perin Yle etsi uutta metsästys- ja kalastusaiheista sarjaa. Mietin ja kehitin tämän ajatuksen. Suomi on niin pitkä maa, että samaan aikaan kuin Etelä-Suomessa on vedet avoimina, samaan aikaan Kilpisjärvellä käydään pilkillä ja vedet jäässä. Nytkin kun junalla kuljetaan lähdetään Helsingistä, joka näyttää melkein kuin perussyksyiseltä kaupungilta, niin Oulussa lunta on jonkin verran ja kun mennään pohjoiseen lunta on metri. Tässä maassa on niin huikea luonnon variaatio. Sen näyttäminen oli isompia asioita, Hostikka kertoo.

Eränkävijät seuraa päähenkilöiden elämää yli puolen vuoden ajan kesästä kevättalveen. Mukana ovat Akin, Äijän ja Akin puolison Emilian lisäksi Ari ja Tuomo Ilomantsista, Manu Vesilahdelta, Riikka Hankasalmelta sekä Sanna ja Antti Pudasjärveltä.

Ylen Kuvapalvelu

https://is.mediadelivery.fi/img/300/5b869a655f9a4d5ba742a5d1d52ba51f.jpg
Koko porukka: Äijä-koira, Aki Huhtanen, Riikka Aaltonen, Manu Soininmäki, Ari Turunen, Sanna Kokko ja Navajo-koira.

–Koirat ovat syrjäyttäneet meidän ihmispäähenkilöt kokonaan. Kääntynyt vähän päälaelleen tämä juttu, Hostikka naurahtaa.

Kirjoita alle, mistä pidät Eränkävijöissä!