VIIHDE 21.4.2017 15:36

Ewan McGregor uskomattomassa kaksoisroolissa HBO:lla näkyvässä Fargossa – tunnistaisitko?

NETTI-TV Fargo-sarjan kolmannen kauden tuplapääroolissa Ewan McGregor näyttelee sekä leveähymyistä keikaria että juicetukkaista möhömahaa.

David Buchan/Variety/REX/AOP

https://is.mediadelivery.fi/img/300/8bc934f8d5fe4d41919ca6408cb03d0e.jpg
Näyttelijä Ewan McGregor kertoi Fargo-sarjan kolmannen kauden tekemisestä tammikuussa Los Angelesissa.
Fargo (3. kausi), to 20.4. alkaen HBO Nordic (netti-tv)

Musta komedia Fargo (1996) oli menestys monilla mittareilla. Ohjaajaparivaljakko Joel ja Ethan Coenin kiitetyimpiin töihin lukeutuva elokuva voitti muun muassa parhaan käsikirjoituksen Oscarin sekä lukuisia muita palkintoja, ja yleisökin piti näkemästään.

Elokuvan arvostuksesta kertoo myös se, että vielä toistakymmentä vuotta ilmestymisensä jälkeen se innoitti samannimisen ja nimekkäillä näyttelijöillä varustetun tv-sarjan, joka sekin on menestynyt hyvin. Nyt amerikkalaiselle FX-kanavalle tuotetusta Fargo-sarjasta (2014–) on vuorossa jo kolmas tuotantokausi.

Kolmannen kauden molempia kahta pääosia esittää Ewan McGregor. Hän näyttelee veljeksiä, joista toinen on keikari, toinen elämäänsä pettynyt luuseri.

HBO Nordic

https://is.mediadelivery.fi/img/300/fab0727403e6457bb18734c2c59ad632.jpg
Ewan McGregor näyttelee Fargon kolmannella kaudella sekä Emmitiä, elämästä nauttivaa keikaria...

HBO Nordic

https://is.mediadelivery.fi/img/300/71edf6bd61c64dd1a8da9e368273a6d0.jpg
...että Raytä, elämäänsä pettynyttä luuseria.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Noah Hawleyn luoma tv-sarja ei kertaa elokuvan tarinaa, mutta vinkkaa siihen toisinaan. Sarjan tuotantokaudet ovat itsenäisiä tarinoita vaihtuvalla näyttelijäkaartilla, mutta myös niiden välillä on hahmoteltavissa pieniä yhteyksiä.

Sama alkuperäisestä Fargosta tuttu musta huumori on kuitenkin se suurin yhteinen nimittäjä. Coenin veljekset ovatkin toimineet sarjan vastaavina tuottajina ensimmäisestä kaudesta lähtien.

Ongelmat kasaantuvat hallitsemattomasti

Huumorin lisäksi elokuvaa ja sarjan kausia yhdistää tietysti niiden perusasetelma, jossa tavalliset ihmiset ajautuvat puolihuolimattomasti lain väärälle puolelle, joutuvat tekemisiin rikollisten kanssa ja sekaantuvat jopa murhiin.

Fargo-tarinoissa ongelmat kasaantuvat ja eskaloituvat hallitsemattomasti. Usein ensimmäinen merkki tulevista vaikeuksista saapuu autolla. Elokuvassa persaukisen autokauppiaan ( William H. Macy) kehittelemä kidnappaus- ja kiristysjuoni paisuu verilöylyksi.

Working Title/Polygram/REX/AOP

https://is.mediadelivery.fi/img/300/1055ba231acb4388bf4bb30de4743c5d.jpg
Coenin veljesten ohjaamassa alkuperäisessä Fargo-elokuvassa autokauppias (William H. Macy) kehittelee kidnappaus- ja kiristysjuonen, joka muuttuu verilöylyksi.

Sarjan ykköskaudella puolestaan palkkamurhaajan ( Billy Bob Thornton) rysäyttämä peurakolari sysää vastaavat tapahtumat liikkeelle. Kakkoskaudella kampaaja ( Kirsten Dunst) sekaantuu puolisoineen paikallisen alamaailman välienselvittelyyn ajamalla yhden gangsterin yli.

McGregorin roolit: keikari ja möhömaha

Kolmannen tuotantokauden tähtinäyttelijä on kaksoisroolin Stussyn veljeksinä tekevä Ewan McGregor. McGregor muuntautuu osuvasti miehiksi, joiden elämänpolut heijastuvat olemukseen: Emmit on leveähymyinen keikari, Ray elämäänsä pettynyt juicetukkainen möhömaha.

Vuoteen 2010 sijoittuvaa tapahtumasarja käynnistyy Stussyn veljesten, Minnesotan parkkipaikkakuninkaaksi itseään nimittävän kiinteistömoguli Emmitin ja ehdonalaisvalvojana työskentelevän Rayn eripurasta. Pian palikat liikkuvat kohti suurta katastrofia.

Nahistelevien veljesten välejä hiertävät niin menneisyyden tapahtumat kuin nykyiset olosuhteet: Emmit on oman menestyksensä luonut liikemies, jonka asemaa ja varallisuutta katkera velipoika himoitsee.

Muita keskeisiä henkilöitä ovat Fargojen perushahmoihin kuuluva sekasotkua selvittävä poliisi, jota tällä kertaa esittää Carrie Coon, Rayn rakastettu ( Mary Elizabeth Winstead), jolla on rikollinen tausta sekä Emmitin bisneksiin sekaantuva roisto ( David Thewlis).

HBO Nordic

https://is.mediadelivery.fi/img/300/b70a697e75de4464a26fdff9396b31f6.jpg
Mary Elizabeth Winstead näyttelee Fargo-sarjan kolmannella kaudella Nikkiä, Rayn rakastettua.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/68f1770a92784a868b9e715ff6bca859.jpg