ULKOMAAT 14.3. 12:28

Paljastaako May, millaisia vastatoimia Britannia suunnittelee Venäjää vastaan?

BRITANNIA Pääministerin on määrä ilmoittaa keskiviikon aikana, millaisiin vastatoimiin maa aikoo ryhtyä Venäjää vastaan ex-agentti Sergei Skripalin myrkytyksen takia.

NEIL HALL

https://is.mediadelivery.fi/img/300/9a550de52cf4410daf59f8b4f646ba49.jpg
Pääministeri Theresa May sanoi maanantaina, että Britannia on valmis laajoihin kostotoimiin, jos se päätyy pitämään Venäjää vastuullisena Skripalien myrkytykseen.
Britannian pääministeri Theresa Mayn on määrä ilmoittaa tänään, millaisiin vastatoimiin maa aikoo ryhtyä Venäjää vastaan entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytyksen vuoksi.

May on sanonut pitävänsä hyvin todennäköisenä, että Venäjä oli murhayrityksen takana ja varoitti maanantaina, että Britannia on valmis laajoihin kostotoimiin, jos se päätyy pitämään Venäjää vastuullisena myrkytykseen.

May puhuu Britannian parlamentissa noin kello 13.45 Suomen aikaa.

Britannia antoi Venäjälle puoleenyöhön asti aikaa vastata syytöksiin sekä antaa selvitys siitä, miten hermomyrkky on päätynyt Britanniaan. Vastausta ei kuulunut, mutta muun muassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kiistänyt syytökset Venäjän osallisuudesta.

Mahdollisia vastatoimia on spekuloitu brittimediassa paljon. Vaihtoehtoina on väläytelty esimerkiksi venäläisten diplomaattien – ja jopa suurlähettilään – karkottamista Britanniasta.

May ilmoitti maanantaina, että Sergei ja Julia Skripal myrkytettiin ”sotilastason hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjän toimesta”. Myrkky, johon May viittasi tunnetaan nimellä Novitshok. Erilaisia Novitshok-myrkkyjä valmistettiin Neuvostoliitossa 1970-luvulta 1990-luvun alkuun asti.

Novitshokin kehittelyssä mukana ollut venäläiskemisti Vil Mirzajanov on arvioinut tiedotusvälineille, että myrkky voi olla jopa 10 kertaa vaarallisempaa kuin maailman vaarallisimpana hermomyrkkynä pidetty VX.

Alla olevalla videolla Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi myrkytysväitteitä:


Katso video: Presidentti Putin kommentoi ex-agentin myrkytysväitettä