ULKOMAAT Päivitetty: 14.2. 8:37

Pyramideja, palatseja, teitä... Syvältä viidakon uumenista paljastui 60 000 aiemmin tuntematonta rakennelmaa

KESKI-AMERIKKA Syvältä Keski-Amerikan viidakoista on uuden teknologian ansioista löytynyt Maya-kulttuurin aiemmin tuntemattomat rauniot.

Video ei ole katsottavissa laitteellasi.

Noin 2 100 neliökilometrin laajuiselta alueelta asumattomasta viidakosta Pohjois-Guatemalassa, Peténin hallintoalueella on skannattu uudella lasertekniikalla kymmenen kohdetta.

Lentokoneisiin asennettujen LiDar-laserlaitteiden avulla nähtiin läpi tunkemattoman viidakon syvyyksiin ja löydettiin 60 000 aiemmin tuntematonta rakennelmaa: pyramideja, palatseja, terassiaukioita, teitä, puolustusmuureja ja -torneja sekä runsaasti asuintalojen perustoja.

PACUNAM / HANDOUT

https://is.mediadelivery.fi/img/300/18efc10bab224174b90334e6398ddaa8.jpg
Uusien löytöjen valossa mayojen hallitsemalla alueella saattoi olla jopa 10–20 miljoonan asukkaan megapolis.

Löytöjen määrä ilmaisee, että Maya-kaupungit olivat olleet huomattavasti suurempia ja tiheämmin asuttuja kuin tähän saakka on oletettu.

– Suoraan sanottuna tämä asettaa käsityksemme päälaelleen, äimisteli Ithacan yliopiston antropologian apulaisprofessori Thomas Garrison lausunnossaan.

Suurin läpimurto oli asutusten määrän paljastuminen. Maya-kulttuurin kukoistuksen ajan 250–900 eaa väestömääräksi oli aiemmin arvioitu 5 miljoonaa asukasta, mutta uusien löytöjen valossa kyseessä olikin ehkä jopa 10–20 miljoonan asukkaan megapolis. Tämä olisi ollut puolet Euroopan tuolloisesta väkiluvusta.

Pidän tätä yhtenä suurimmista kehitysaskelista yli 150 vuoteen Maya-arkeologiassa.

Useat uusista löydöistä tehtiin alavilta suoalueilta, joita ennen oli luultu asumattomiksi.

Wild Blue Media

https://is.mediadelivery.fi/img/300/025e9a2eb7444383b82d7a5f9006073c.jpg
Uusi tekniikka on paljastanut paljon uutta tietoa kadonneista Maya-kaupungeista.

Nyt paljastuneista rakennuksista suurin osa on paalu-olki-asuintalojen kivisiä perustoja.

Tähän saakka oli luultu Maya-kaupunkien olleen paljolti eristäytyneitä, itsevaraisia yhteisöä, mutta uusin tieto paljastaa, että Maya-sivilisaatiolla oli yhteyksiä ympäristöön.

Suoraan sanottuna tämä asettaa käsityksemme päälaelleen.

Tätä osoittaa mm. tiheä tieverkosto, joka mahdollisti kaupankäynnin eri alueiden välillä.

LiDar lähetti jatkuvaa laserpulssia lentokoneesta alapuolella olevaan maaperään. Sen avulla pystyttiin luomaan kuva siitä, mitä kasvillisuuden alla piilotteli. Muun muassa jo aiemmin tunnettujen Tikalin ja El Zotzin kapunkien raunioiden ympäriltä paljastui huomattavasti lisää uusia raunioita.

Osa LiDar-skannatuista alueista on aiemmin tutkimattomia ja osa jo tutkittua, mutta tuolloin jäänyt huomaamatta. Nyt löydetyistä kohteista yksi on seitsemänkerroksinen pyramidi, joka on täysin kasvillisuuden peitossa sekä 10 metrin korkuinen suojamuuri.

Wild Blue Media/National Geographic

https://is.mediadelivery.fi/img/300/05c75b8c2ffd4408ac7a0f0c7e4c1b12.jpg
Arkeologian professori Francisco Estrada-Belli uusien löydösten äärellä.

– Olin vuonna 2010 siitä vain 50 metrin päässä, enkä havainnut mitään, kuvaillee El Zotzin aluetta tukinut arkeologi Tom Garrison viidakon tiheyttä paikalla.

– Pidän tätä yhtenä suurimmista kehitysaskelista yli 150 vuoteen Maya-arkeologiassa, sanoo Brownin yliopiston arkeologian ja antropologian professori Stephen Houston BBC:lle.

Houstonin mukaan LiDar-lasermittauslaitteiston avulla luotu 3d-kartta on ”henkeäsalpaava”.

– Tiedän, että se kuulostaa liioittelevalta, mutta kun näin LiDarin kuvituksen, se sai kyyneleet silmiini.

Nyt tehty tutkimus on vasta ensimäinen vaihe kolmivuotisessa Pacunam LiDar-projektissa, jonka tavoitteena on kartoittaa yhteensä 14 000 neliökilometriä Guatemalan alankoja.

Muokattu 14.2. klo 8.36: Korjattu tutkitun alueen kokoluokka neliökilometreiksi.

Mayat

Mayoja pidetään asteekkien ja inkojen ohella Amerikan merkittävimpänä alkuperäisenä kulttuurikansana.

Mayat asuivat ja asuvat edelleen noin Suomen kokoisella alueella Keski-Amerikassa. Asettuivat nykyisten Guatemalan, Meksikon ja Belizen alueelle 2000 eaa.–300 jaa.

Klassisella kaudella vuosina 250–900 jaa. keskinen osa seudusta oli lähes ylikansoitettu. Nykyisin sitä peittää viidakko, ja suurin osa mayoista elää etelän ylängöillä.

Monet Peténissä sijainneet mayakaupungit luhistuivat tuntemattomasta syystä 800–900 jaa. Edelleen on epäselvää, miksi suuret mayakaupungit hylättiin. Sen syyksi on oletettu sotia, väestöpainetta sekä ekokatastrofia.

Mayat kehittivät tarkan kalenterin. Mahtavien kaupunkivaltioiden vallanpitäjät rakennuttivat mm. sementtipäällysteisiä temppeleitä ja holvattuja hautoja.