ULKOMAAT 21.4.2017 9:26

Satelliitti kuvasi pohjoiskorealaista ydintukikohtaa – havaittua aktiviteettia epäillään hämäykseksi

POHJOIS-KOREA Kaupallisen satelliitin sunnuntaina ottamien kuvien oli tarkoitus seurata Pohjois-Korean mahdollista uutta ydinkoetta. Kuviin tallentui kuitenkin jotain aivan muuta.

Twitter

https://is.mediadelivery.fi/img/300/daaee712181d4bc9992043f2a8e8a2c5.jpg
Satelliittikuvat paljastivat ydintukikohdassa käynnissä olleet kolme erillistä lentopallopeliä.
Satelliittikuvat paljastivat ydintukikohdassa käynnissä olleet kolme erillistä lentopallopeliä.

38 North -järjestön julkaisemien kuvien perusteella tukikohdassa näyttäisi olevan käynnissä lentopallopeli. Koreaa tutkiva järjestö toimii Johns Hopkins Universityn alaisuudessa Washingtonissa.

Asiantuntijoiden mukaan yllättävälle pelille on olemassa kaksi mahdollista selitystä. Joko Punggye-rin ydinkoepaikalla on valmistelut laitettu telakalle, tai sitten kyseessä on maan hallituksen suunnittelema hämäys.

– Tästä huolimatta Punggye-rin tukikohdalla vaikuttaisi olevan valmiudet kuudennen ydinkokeen suorittamiseen heti käskyn saapuessa Pjongjangista.

Satelliittikuvissa näkyy myös pieniä maakasoja, jotka ovat syntyneet mahdollisista kaivauksista. Alueen ydinkokeisiin käytetyllä tunnelialueella ei kuitenkaan ole havaittu veden pumppaamista, joka vahvistaisi kaivostyöt.Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Kuvattu Punggye-rin koealue sijaitsee maan pohjoisosassa vuoristoisella alueella.

Pohjois-Korean mukaan maa on suorittanut jo viisi onnistunutta ydinkoetta vuosina 2006, 2009, 2013 ja tammikuussa 2016 sekä saman vuoden syyskuussa. Maan ydinohjelman todellisesta tehosta tai toimivuudesta ei kuitenkaan ole varmuutta.

Pohjois-Koreassa juhlittiin viikonloppuna maan perustaneen Kim Il-sungin 105-vuotispäivää. Länsimaiden ja maan suhteet ovat kiristyneet entisestään sen pyrittyä suorittamaan uusia ydinkokeita.

38 North -järjestön julkaiseman raportin perusteella lentopalloa pelaavissa joukkueissa vaikuttaisi olevan tavalliseen tapaan kuusi pelaajaa kummallakin puolen. Yhdessä kuvista on nähtävissä myös lentopalloverkko, mutta siinä ei näy pelaajia.

Lentopallo on maassa erittäin suosittu urheilulaji ja satelliittikuviin on aiemminkin tallentunut pelaavia henkilöitä ympäri maata.

Myös Punggye-rin alueella on aiemmin nähty henkilökuntaa pelaamassa, mutta ei ikinä kolmessa samaan aikaan käynnissä olevassa pelissä.