ULKOMAAT 19.8.2012 20:16

Länsimaat auttavat Syyrian kapinallisia tiedustelutiedolla

Britannia ja Saksa hankkivat tiedustelutietoa Syyrian armeijan liikkeistä ja toimittavat sitä maan kapinallisille.

HO

https://is.mediadelivery.fi/img/300/03a63402ee0c4511a54ca0ef74e7229a.jpg
Tietojen ansiosta kapinallisten on onnistunut monesti iskeä hallituksen joukkoja vastaan.

Brittitiedustelun toiminnasta kirjoitti sunnuntaina sanomalehti Sunday Times. Saksalaisten osuudesta raportoi puolestaan Bild am Sonntag.

Brittien tiedonhankinta toimii Kyprokselta käsin. Syyrialaisen oppositiolähteen mukaan brittitiedot Syyrian armeijan liikkeistä kulkeutuvat Turkin kautta Syyrian vapaalle armeijalle FSA:lle.

Britannia on tästä täysin tietoinen ja hyväksyy tietojen siirron, lähde sanoi.

- Britit kertovat tietonsa turkkilaisille ja amerikkalaisille, ja me saamme ne turkkilaisilta.

Lähde sanoo, että tietojen ansiosta kapinallisten on onnistunut monesti iskeä hallituksen joukkoja vastaan. Britannian tiedustelutiedoista on ollut hyötyä erityisesti taistelussa Alepposta, Syyrian suurimmasta kaupungista.

- Saimme tietoja, että Aleppoon on saapumassa armeijan vahvistuksia. Iskimme joukkoja vastaan menestyksekkäästi Idlibissä ja Saraqibissä, lähde kertoi.

Saksalla "vakoilulaiva" Syyrian rannikolla


Bild am Sonntagin mukaan saksalaisagentit työskentelevät aluksella Syyrian rannikon tuntumassa.

Lehden mukaan agenteilla on teknologiaa, jolla he pystyvät seuraamaan joukkojen liikkeitä jopa satojen kilometrien päässä Syyrian sisämaassa.

Saksalaiset kertovat tietonsa amerikkalaisille ja brittiläisille, jotka välittävät ne edelleen Syyrian kapinallisille, lehti kirjoittaa. Bildin haastattelussa yhdysvaltalaisviranomainen sanoo, että Saksalla on luotettavimmat lähteet Syyriassa.

Saksan puolustusministeriö on vahvistanut, että maalla on aluksensa alueella. Ministeriö ei halunnut kommentoida operaation luonnetta, mutta kiisti väitteet vakoilusta.

Bildin mukaan saksalaisvakoojat toimivat aktiivisesti myös Turkista käsin.

- Voimme olla ylpeitä siitä, että autamme merkittävällä tavalla Assadin hallinnon kaatamisessa, sanoi nimettömänä esiintynyt Saksan tiedustelupalvelun BND:n jäsen.