ULKOMAAT Päivitetty: 7.5.2012 17:18

Kertakäyttögrilli teltassa - tyttö kuoli

Perheen telttailu päättyi traagisella tavalla, kun perhe löytyi tajuttomana.

Tatu Hiltunen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/6ee9eac77c604ecda7da3c2665401c45.jpg
Kertakäyttögrilliä ei saa missään nimessä käyttää sisätiloissa tai viedä sitä sisälle telttaan.
Nelihenkinen perhe löytyi teltasta tajuttomana Britannian Shopshiressa Bucknellissa, kertoo Telegraph-lehti.

Perhe oli suuremman ryhmän kanssa viikonloppuna telttailemassa. Eräs ryhmän jäsen oli mennyt perheen suureen telttaan aamulla noin kymmenen aikaan ja löysi koko perheen tajuttomana.

Perheen löytänyt nainen juoksi lähimpään pubiin soittamaan apua, mutta perheen yhdelle jäsenelle apu tuli liian myöhään.

Pelastushenkilökunta yritti parhaansa mukaan elvyttää 14-vuotiasta tyttöä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tytär todetiin paikalla kuolleeksi, mutta perheen muut jäsenet, isä ja äiti sekä 11-vuotias veli selvisivät.

Teinitytön kuolinsyyksi epäillään häkämyrkytystä.

Kohtalokas virhe

Perheen teltasta löytyi kertakäyttögrilli. Perhe oli edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa grillannut ja syönyt yhdessä.

Ilta oli kuiva, mutta hyvin viileä. Jonkun perheestä uskotaan vieneen grillin sisään yöllä.

- Mieleeni tulee vain, olisivatko he laittaneet grillin telttaan pitääkseen teltan lämpimänä, pohtii alueen vuokraisäntä Phil Wright.

- Vai olisiko joku lapsista vienyt grillin telttaan. Tietääkseni he olivat kokeneita leiriytyjiä ja tiesivät mitä tekivät, hän lisäsi.

Lehden mukaan onnettomuus ei ole ainoa laatuaan. Joitain kuukausia sitten 6-vuotias lapsi kuoli Englannissa kertakäyttögrillin aiheuttamaan häkämyrkytykseen teltassa.

Tapahtunut myös Suomessa

Kertakäyttögrillit ovat tappaneet myös Suomessa. Grilliä ei missään tapauksessa saisi ottaa telttaan sisälle.

Viimeisin onnettomuus sattui vuonna 2007 Raumanmeren juhannusjuhlilla, kun kaksi nuorta miestä kuoli häkämyrkytykseen. He olivat kantaneet kertakäyttögrillin telttaansa.

Muun muassa vuonna 2009 Suomen pelastusviranomaiset ilmaisivat huolensa hengenvaarallisesta trendistä - telttagrillauksesta. Tarkkaa tapausten lukumäärä ei osattu sanoa, mutta syynä usein arveltiin olevan lämmittely grillin avulla teltassa.

Häkä, eli hiilimonoksidi on väritön ja hajuton kaasu. Se on vaarallinen etenkin siksi, että se imeytyy vereen ja syrjäyttää hapen. Häkämyrkytykseen kuolleet siis kuolevat käytännössä hapenpuutteeseen.