ULKOMAAT Päivitetty: 14.4.2012 23:22

Vatikaanin katoamismysteerin avain rikollispomon kryptassa?

Rikollispomon krypta saatetaan avata uusien vihjeiden toivossa.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f9c61f06fa56456b8b919ebd7334b534.jpg
Italialaisen Emanuela Orlandin katoamiseen on vuosien saatossa liitetty mm. mafia, KGB ja Vatikaanin pankki.
Vatikaani ilmoitti lauantaina tehneensä kaiken mahdollisen ratkaistakseen vuonna 1983 kadonneen paavinistuimen työntekijän teini-ikäisen tyttären tapauksen.

Vatikaani ei myöskään aio estää katoamiseen liitetyn rikollisjärjestön johtajan kryptan tutkimista.

Paavinistuimen tiedotuspäällikkö Federico Lombardi otti kantaa median spekulaatioihin siitä, että Vatikaani tietää jotakin, mitä se ei ole vielä paljastanut liittyen Emanuela Orlandin katoamiseen.

Emanuela Orlandi katosi 15-vuotiaana matkalla musiikkitunnille Roomassa. Hänen isänsä oli paavinistuimen työntekijä.

Spekulaatiot saivat tulta alleen pitkäperjantain saarnassa huhtikuun 6. päivänä Pyhän Pietarin basilikassa, kun eräs pappi kritisoi saarnassaan monien hirvittävien rikosten jääneen ratkaisua vaille.

Pastori Raniero Cantalamessa puolestaan huomioi tämän seikan omassa saarnassaan, jossa sanoi: ”Älä vie salaisuutta mukanasi hautaan!”

Hän ei nimennyt yhtäkään tiettyä rikosta, mutta hänen erikoinen huomionsa nostatti välittömästi spekulaatioita siitä, että vetoomuksen täytyi olla osoitettu Vatikaanin virallisille tahoille, joilla olisi tietoa Orlandin tapauksesta, jota Vatikaani on aikaisemmin pitänyt kidnappauksena.

Koska tyttö katosi kaksi vuotta sen jälkeen kun paavi Johannes Paavali II yritettiin salamurhata Pietarin aukiolla, myös Vatikaanin viranomaiset epäilivät, että sieppaus saattoi olla jonkun rikollisen organisaation yritys vaikuttaa murhasta epäillyn  Mehmet Ali Agca n vapauttamiseen.

Tiedotuspäällikkö Lombardi antoi kuitekin monia esimerkkejä siitä, kuinka Vatikaani on työskennellyt totuuden selvittämiseksi. Tutkijat ovat muun muassa kuunnelleet Vatikaanin puhelinkeskusta mahdollisen sieppaajan puhelun toivossa.

- Sen valossa mitä tiedämme, mitään ei ole piiloteltu eikä Vatikaanilla ole salaisuuksia paljastettavana.

Sen toivossa, että saisivat spekulaatiot loppumaan, Vatikaanin viranomaiset saattavat avata sieppaukseen liitetyn rikollispomo Enrico De Pedisin haudan dell’Apollinaren basilikassa.

Neljä vuotta sitten pomon entinen rakastajatar kertoi roomalaisille viranomaisille, että Magliana-niminen rikollisjärjestö oli sieppauksen takana, ja että tytön ruumis hävitettiin myöhemmin.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/13fac40626ef4153ae01e8fb142c1364.jpg

Sekava vyyhti

MITÄ TAPAHTUI: Vatikaanin työntekijän tytär, Emanuela Orlandi, katosi 22. kesäkuuta 1983. Tyttöä ei koskaan löydetty.

TUTKINTA: Emanuelan katoamisesta on eri versioita.

Ensimmäisen mukaan tytön kaappauksella haluttiin kiristää viranomaisia, jotta nämä vapauttaisivat paavin murhayrityksestä pidätetyn Mehmet Ali Agcan.

Katoamisen on epäilty liittyneen myös toiseen mysteeriin, "Jumalan pankkiiriksi" kutsutun Roberto Calvin kuolemaan.

Emanuelan avulla mafia olisi halunnut kiristää takaisin rahat, jotka se menetti Calvin johtaman Banco Ambrosianon konkurssissa.

VIIMEISIN KÄÄNNE: Kesäkuussa 2008 poliisi avasi Emanuelan katoamistutkinnan uudestaan sen jälkeen, kun se kuuli uutta silminnäkijää.

Sabrina Minardi väitti, että Emanuelan sieppasi Banda della Magliana Vatikaanin pankin johtajan, arkkipiispa  Paul Marcinkusin käskystä. Minardin mukaan sieppauksella "haluttiin antaa viesti jollekin ylemmälle tasolle"...