TV & ELOKUVAT 13.10.2017 10:53

Arvio: Tennisdraama Borg Enroe – urheilulegendan ja päänäyttelijän yhdennäköisyys häkellyttää

ELOKUVA-ARVIO Elokuva vaatii katsojaltaan tenniksen sääntöjen tarkkaa tuntemusta.

Julie Vrabelova

https://is.mediadelivery.fi/img/300/5c3a26654fa840dcb5197ff12696cdd8.jpg
Shia LaBeouf (vas.) esittää John McEnroeta ja Sverrir Gudnason Björn Borgia tennislegendojen välisestä Wimbledon-ottelusta kertovassa elokuvassa.
Jos tenniksen historiasta äänestettäisiin kaikkien aikojen ottelu, valituksi tulisi luultavasti ruotsalaisen Björn Borgin ja amerikkalaisen John McEnroen kohtaaminen Wimbledonin loppuottelussa vuonna 1980. Legendaarisen kaksinkamppailun kulisseihin kurkistaa tanskalaisen Janus Metzin ohjaama Borg McEnroe.

Jäävuorimaisen viileästi hermonsa kentällä hallinnutta Borgia esittää häkellyttävästi esikuvansa näköiseksi muuntautunut Sverrir Gudnason, joka nähtiin viimeksi Pernilla Augustin ohjaaman Vakavan leikin miespääosassa. Tulisesta temperamentistaan tunnettua McEnroeta tulkitsee amerikkalainen Shia LaBeouf.

Leif R Jansson

https://is.mediadelivery.fi/img/300/5ad9eb4f085044bca6f5353014ba8686.jpg
Björn Borg syyskuussa 1996.

Viidettä perättäistä Wimbledon-mestaruutta tavoitellut Borg oli vuonna 1980 tennismaailman palvottu supertähti, jonka suosio rinnastui Mick Jaggerin kaltaisiin rockin kestotähtiin. McEnroe oli herrasmiesten lajin kapinallinen paha poika, jolle konservatiivinen brittiyleisö buuasi avoimesti.

Borg McEnroe lähestyy historiallista ottelua enemmän valtavien suorituspaineiden alla kärvistelevän Borgin kuin haastaja McEnroen kautta. Gudnasonin vähäeleinen, mutta tarkka roolityö välittää ahdistuneen mestarin yksinäisyyden kouriintuntuvasti. LaBeoufin rooli räväkkänä McEnroena jää ulkokohtaisemmaksi.

Elokuvana Borg McEnroe on melko tavanomainen urheiludraama. Ratkaisevaa ottelua se pohjustaa välähdyksillä kamppailijoiden menneisyydestä sekä kulissien takaisilla yhteenotoilla läheisten ja tukijoiden kanssa. Näissä jaksoissa nousevat esille Stellan Skarsgård Borgin valmentajana ja Tuva Novotny mestarin morsiamena.

Itse ottelun dramatisoinnissa elokuva ei oikein onnistu. Pitkän, monivaiheisen ja tasaväkisen ottelun käänteitä on elokuvassa vaikea hahmottaa. Ainakin se vaatii tenniksen sääntöjen tarkkaa tuntemusta. Elokuva ei liioin pysty kätkemään sitä ilmeistä tosiasiaa, ettei kumpikaan sen päänäyttelijöistä ole oikeasti tenniksen huipputaituri.

Borg McEnroe

Ohjaus: Janus Metz.

Pääosissa: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård.

Juoni: Björn Borg ja John McEnroe kohtaavat Wimbledonin tennisturnauksen loppuottelussa.

Ensi-ilta: Perjantaina 13. lokakuuta 2017

★★★