TERVEYS 19.4.2017 12:38

Jomottaako taas? 9 yllättävää syytä päänsärylle

PÄÄNSÄRKY Päänsärylle on monia selittäviä tekijöitä.

Colourbox

https://is.mediadelivery.fi/img/300/218de93c256e4ed6ae78edfbb0fdb39d.jpg
80–90 prosenttia ihmisistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä päänsärkyä.
Päänsärky voi pilata nopeasti päivän. Päänsäryn syntymiselle on monia tapoja, mutta jotkin niistä voivat kuulostaa yllättäviltä.

Neurologian dosentti Lauri Soinne kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että 80–90 prosenttia ihmisistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä päänsärkyä, joten vaiva on yleinen.

– Syiden kirjo päänsärylle on erittäin laaja. Kipua välittäviä anatomisia rakenteita on monia, kuten lihakset, verisuonet, aivo- ja luukalvo, kun taas itse aivokudos ei aisti kipua, Soinne kertoi.

Yleisimpiä syitä ovat lihasjännityksen ja migreenin aiheuttama päänsärky. Allure-lehti listasi yhdeksän yllättävää syytä päänsärylle.

1. Olet perinyt migreenin

Jos päätäsi särkee usein, voi se johtua migreenistä, jonka olet perinyt vanhemmiltasi.

– Jos toinen vanhemmistasi sairastaa migreeniä, sinulla on 50 prosentin todennäköisyys sairastua siihen myös itse. Jos molemmat vanhemmistasi kärsivät migreenistä, todennäköisyys saada se on 80 prosenttia, lääketieteen tohtori Mark Green kertoo Allurelle.

Migreenikohtauksen voivat laukaista ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi stressi, kirkas auringonvalo, alkoholinkäyttö, huonot yöunet sekä pitkät ruokailuvälit.

2. Sinulla on kaksi X-kromosomia

Lääketieteen tohtori ja psykiatri Emad Estemalik kertoo Allurelle, että 16–18 prosenttia naisista kärsii migreenistä, kun sama luku miehillä on 6–8 prosenttia. Lääkärit uskovat, että hormonaalisella vaihtelulla kuukautiskierron aikana voi olla yhteys päänsärkyyn – estrogeenitasojen laskeminen voi edistää kipua.

Raskauden aikana ja vaihdevuosien jälkeen oireet voivat helpottaa, Estemalik kertoo.

3. Kehosi tarvitsee kahvia

Jos juot normaalisti aamuisin kahvia, mutta viikonloppuisin nukut pidempään, saatat huomata, että päätäsi alkaa särkeä.

Estemalikin mukaan kyse voi olla kofeiiniriippuvuuden aiheuttamasta päänsärystä. Tämän vuoksi monet lääkäreistä neuvovat päänsärystä kärsiviä seuraamaan kahvin juomista.

Eräässä kokeessa koehenkilöille annettiin keskimäärin 235 milligrammaa kofeiinia päivässä, mikä vastaa 3–4 kahvikupillista (1,25 dl). Äkillinen kofeiinin saannin lopettaminen aiheutti puolelle päänsärkyä ja kymmenesosalla väsymystä, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Vieroitusoireet alkavat 12–24 tunnin kuluessa ja ovat voimakkaimmillaan 24–48 tunnin kuluttua.

4. Olet mennyt nukkumaan joka ilta myöhään

– Ihmiset, joilla on nukahtamisvaikeuksia, tai jotka valvovat paljon, on korkeampi riski kärsiä päänsärystä, Estemalik kertoo.

Jos kärsit uniapneasta, voivat oireet olla yleisiä, sillä hengitysvaikeudet unen aikana voivat vähentää aivojen hapensaantia.

Myös liikaa nukkumista kannattaa välttää. Greenin mukaan joillakin liiallinen unensaanti voi aiheuttaa päänsärkyä.

5. Jätit aamiaisen tai lounaan väliin

– Säännöllisten aterioiden jättäminen väliin ja verensokerin heittely voi ärsyttää aivoja ja laukaista migreeniä, neurologi Carolyn Bernstein kertoo.

Myös riittävään vedensaantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos juot vain vähän päivässä, voi päätä alkaa särkeä.

6. Olet stressaantunut

Stressaantuneena verenpaine ja syke nousevat, sekä stressihormoni kortisolin määrä lisääntyy kehossasi. Nämä tekijät yhdessä voivat Estemalikin mukaan lisätä lihasjännitystä, joka taas näkyy usein päänsärkynä.

– Yksi suuri vaikutin on nähdäkseni stressi. Meidät täytyy tavoittaa ympäri vuorokauden. Pidämme monta kanavaa auki samanaikaisesti, käytämme jatkuvasti elektronisia laitteita ja tuijotamme näyttöruutuja. Rauhoittumisen, pimeän ja unen aikaa jää vähemmän, Soinne kertoi stressin vaikutuksista Ilta-Sanomille.

7. Syöt usein särkylääkettä

Kun tunnemme päänsäryn alkavan, otamme usein avuksi särkylääkkeet. Estemalik huomauttaa kuitenkin, että lääkkeisiin ei tulisi turvautua kuin korkeintaan kahdesti viikossa.

Liiallinen särkylääkkeiden ottaminen voi aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä, joka vastaa vieroitusoiremaista tilaa. Lääkkeitä otetaan särkyyn, mutta vaikutuksen hävittyä päänsärky palaa.

8. Ruokavaliosi sisältää laukaisijoita

Jos kärsit usein päänsärystä, kannattaa huomiota kiinnittää ruokavalioon. Nitraatit ja nitriitit laajentavat verisuonia ja voivat joillakin aiheuttaa päänsärkyä.

– Makua antavana aineena tunnettua natriumglutamaattia on pidetty päänsärkyä provosoivana aineena. Tästä onkin syntynyt niin sanottu kiinalaisen ravintolan päänsärkyoireyhtymän käsite, joka on liitetty vahvasti makuaineisiin, Soinne sanoo.

9. Olet matkustellut

Muutokset ilmanpaineessa voivat joillakin laukaista päänsärkyä. Tämän vuoksi joillakin voi esiintyä päänsärkyä lennon jälkeen tai sään muuttuessa.

Lähteet: Allure , Duodecim Terveyskirjasto