TERVEYS 15.7.2012 17:22

Tässä ovat yhdeksän "terveellisintä" drinkkiä - mukana suomalaisklassikko

Kaikki alkoholi ei ole täysin pahasta. Monissa juomissa on myös terveellisiä ainesosia, kuten vitamiineja ja antioksidantteja.

Juha-Pekka Laitinen

http://is.mediadelivery.io/img/300/2d86134546224f199ab091786c7cd0a4.jpg
Kesän kunniaksi Gizmodo-sivusto kokosi listan yhdeksästä terveellisestä alkoholijuomasta.

Sivusto haastatteli listaa varten ravitsemustieteilijä Maren Robinsonia. Robinson ei pelkästään laske juomien kaloreita, vaan katsoo sekoituksen kokonaisvaltaista terveellisyyttä.

Sivuston drinkkilista perustuu juomien ravintoarvoon, kalorimäärään, niiden sisältämään hedelmien ja kasvisten määrään, sokeri- ja antioksidanttitasoihin sekä lääkinnällisiin arvoihin.

Gizmodo muistuttaa, että ”terveellinen” on subjektiivinen termi. Mikään listan juomista ei ole terveellinen, jos sitä juo kerralla neljä.
Kehomme kohtelee alkoholia myrkkynä.

- Vaikka nämä juomat olisivatkin terveellisempi vaihtoehto, se ei tarkoita, että niitä pitäisi juoda enemmän. Mitä vähemmän alkoholijuomia, sitä vähemmän kaloreita ja pidemmän aikavälin terveysongelmia, Robinson muistuttaa.

Jos haluat nauttia alkoholia kohtuudella harvoin, nämä ovat hyviä vaihtoehtoja:

Kossuvissy. Ulkomailla tämä raikas tuttavuus kulkee nimellä vodkasooda. Tämä juoma on alkoholidrinkeistä vähäkalorisin, mutta myös melko tylsä drinkki, eikä siinä ole lainkaan ravintoarvoja. Moni kuitenkin arvostaa kaurismäkeläistä makunautintoa.

Michelada. Juomassa on olutta, limemehua, worcesterkastiketta, chilikastiketta, pippuria ja suolaa. Mehusta ja oluesta tulee vitamiineja sekä antioksidantteja. Chilin sisältämä kapsaisiini saattaa ehkäistä eturauhassyöpää ja auttaa painonhallinnassa vähentämällä ruokahalua.

Viski, gini ja muut väkevät. Viskissä on enemmän makua, mutta vain vähän enemmän kaloreita kuin vodkassa. Ravintoarvoissa tosin ei ole hurraamista, ja jos väkeviä viinoja lantraa sokerisilla juomilla, kalorien säästö nollautuu.

Viini. Punaviinissä on paljon ravintoarvoja, antioksidantteja ja flavonoideja.

Manhattan. Bourbonista, makeasta vermutista ja angostura-maustekatkerosta tehty drinkki on terveellinen. Katkerossa on virkistäviä ominaisuuksia, bourbon ja vermutti ovat vähäkalorisia.

Mimosa/Bellini
. Shampanjaa sekä appelsiini- tai persikkamehua sisältävät juomat sisältävät shampanjassa olevia ravinteita, jotka tulevat alun perin viinirypäleistä. Mehuista juomiin taas tulee runsaasti erilaisia vitamiineja, foolihappoja ja kalsiumia.

Guinness. Guinness on tehty viljasta, joten se on täynnä viljan ravintoaineita. Wisconsinin yliopiston mukaan se saattaa myös vähentää verihyytymiä ja sydänoireita.

Sangria
. Muun muassa punaviinistä, triple secistä, omenista, sitrushedelmistä ja marjoista kootun juoman kalorimäärät eivät enää ole alhaisia, mutta juoma sisältää kaikkia marjojen ja hedelmien vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä flavonoideja. Kannattaa suosia vähäsokerista vaihtoehtoa.

Bloody Mary
. Muun muassa vodkaa, tomaattimehua, piparjuurta, selleriä ja tabascoa sisältävä drinkki on Maren Robinsonin mukaan terveellisin kaikista. Tomaattimehussa on ravinteita, A- ja C-vitamiinia ja flavonoideja. Piparjuuressa puolestaan on jopa antibioottisia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Selleri saattaa tepsiä unettomuuteen ja estää munuaiskivien syntyä.