TERVEYS 30.6.2012 8:13

Hämmästyttävä löytö – kissan raapaisu voi olla hengenvaarallinen

Kirput, täit ja kissat levittävät vaarallista bakteeria.

Vesa Moilanen

http://is.mediadelivery.io/img/300/32238c4fdaf04a95a54eea0b75ad1f0e.jpg
Turun yliopisto on tehnyt yhdessä sveitsiläisen Baselin yliopiston kanssa merkittävän lääketieteellisen löydön. Yliopistot ovat löytäneet uuden mekanismin, jolla bakteerit aiheuttavat tauteja. 

Kroonisia infektioita aiheuttavat Bartonella-bakteerit leviävät isännästä toiseen pääasiassa niveljalkaisten kuten kirppujen, täiden ja punkkien välityksellä, mutta myös suoran kudosvaurion, esimerkiksi kissan raapaisun seurauksena. Jos ihmisen immuunipuolustus on heikentynyt, nämä bakteerit saattavat aiheuttaa verisuonikasvaimia.

Bakteereilla on hämmästyttävä, mutta vielä heikosti tunnettu kyky hämätä immuunipuolustustamme. Ne voivat elää ja tuottaa jälkeläisiä elimistössämme, vaipua välillä horrokseen ja herätä siitä aiheuttaen jopa kuolemaan johtavia komplikaatioita.

Veressä elävät Bartonella-bakteerit voivat aiheuttaa Kaposin sarkooman kaltaisia verisuonikasvaimia henkilöillä, joiden immuunipuolustus on heikentynyt esimerkiksi AIDS:n, voimakkaiden syöpähoitojen tai elinsiirtojen vuoksi.

Hoitamattomina nämä tulehduspesäkkeet edesauttavat kroonista infektiota ja myös bakteereiden leviämistä isännästä toiseen.