OMA RAHA 13.10.2017 6:10

15 vinkkiä – näin saat parhaan hinnan talostasi

Talon yleisilme kannattaa pistää kuntoon, jotta saa kohteestaan parhaan mahdollisen hinnan.

Timo Jaakonaho

https://is.mediadelivery.fi/img/300/e8442e9a04f643388f6ee750e583a5bd.jpg
Iso remontti asunnon myynnin yhteydessä ei välttämättä kannata. Yhden kohdan remontoiminen voi aiheuttaa lumipalloefektin: uusittu tila voi saada viereisen tilan näyttämmän entistäkin vanhemmalta.
(Katso 15 vinkkiä jutun lopusta.)

Välittäjät varoittavat ryhtymästä suuriin remontteihin talokauppaan ryhdyttäessä. Lopputulos ei ehkä ole ostajan maun mukainen eikä kaikkia remonttiin pantuja rahoja silloin saisi takaisin.

Kylpyhuoneremontti menee hukkaan, jos kaakelit eivät miellytä ostajan silmää ja hän haluaakin vaihtaa suihkun paikkaa.

Jos listat ja ovenkahvat roikkuvat, voi herätä ajatus, että jokin muukin roikkuu.

Tärkeintä on, että myytävänä olevan asunnon yleisilme on siisti.

– Jos listat ja ovenkahvat roikkuvat, voi herätä ajatus, että jokin muukin roikkuu, kiinteistönvälittäjä Jouni Kalliokoski Huittisten Sp-Kodista toteaa.

Hyvä keino on pyytää vaikka kaveri kylään katsomaan, mikä talossa pistää silmään. Pienet korjaukset vaativat enemmän viitseliäisyyttä kuin rahaa, mutta vaivannäkö kannattaa.

Mahdollisen ostajan silmät ovat auki heti kun hän tulee pihaan. Ensivaikutelma ei ole hyvä, jos vastassa on siivoton halkopino tai roskis.

Räikeät ja tunkkaiset värit kannattaa vaihtaa vaaleisiin ja neutraaleihin, sillä se houkuttaa paikalle suuremman joukon kiinnostuneita.

Keittiöremontti on riski

Yhden kohdan remontoiminen synnyttää helposti lumipalloefektin, sanoo välittäjä Meri Saukkoriipi Huoneistomarkkinat LKV:stä Turusta.

Keittiön uusiminen saa helposti vanhan ruokailutilan vieressä näyttämään entistä vanhemmalta.

Myyntiä varten tehty keittiöremontti on muutenkin riski. Jokaisella tuntuu olevan mielipide siitä, millainen keittiön pitää olla.

– Sen ilmettä voi parantaa helposti vaikka pinnoittamalla kaapinovet teipillä tai maalamalla ne uudelleen, sisustussuunnittelija Heli Mäkiranta vinkkaa.

– Todennäköisesti se ei nosta talon arvoa, mutta sillä saadaan keittiön yleisilme siistimmäksi.

Katso oheiselta videolta, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun ostaa pientalokiinteistöä. 15 vinkkiä talon ostajalle löytyvät videon alapuolelta.

Katso video: Ota nämä asiat huomioon, jos olet ostamassa pientalokiinteistöä

15 vinkkiä talon myyjälle

1 Siivoa

Kuluminen ja elämisen jälki saavat näkyä, mutta kannattaa pyyhkiä pölyt ja tuulettaa tila raikkaaksi. Jos itse ei pysty puunaamaan kunnolla, on syytä kutsua ammattilainen paikalle.

2 Karsi tavaraa

Tilan hahmottaa paremmin, kun ei ole ylimääräistä roinaa häiritsemässä. Henkilökohtaiset tavarat kuuluvat näytön ajaksi laatikkoon.

3 Raivaa kulkureitit

Huolehdi, että huonekalujen välistä mahtuu kulkemaan. Jos olohuoneessa on iso sohva, joka estää kaapinovea avautumasta, koko olohuoneesta saa ahtaan vaikutelman.

4 Tyhjä tila käyttöön

Jos vaikka portaiden alla on hukkatilaa, muunna se säilytystilaksi, lukunurkkaukseksi tai työpisteeksi.

5 Korjaa repsottavat listat ja ovenkahvat

Jos pienet asiat ovat jääneet hoitamatta, ostaja voi epäillä, että isommatkin ovat.

6 Vaihda räikeät ja synkät värit vaaleisiin

Kirkkaanpunaiset tai mustat seinät on syytä maalata peittoon. Vaikka vaaleat sävyt voivat tuntua tylsiltä, voimakkaat värit rajaavat ostajajoukkoa.

7 Valitse tekstiilit tarkoin

Verhoilla, tyynyillä ja torkkupeitoilla saa tuotua väriä helposti ja elävöitettyä muuten neutraalia tilaa.

8 Ohjaa katsetta valolla

Valo lisää tilan tuntua ja sillä voi ohjata katseen esimerkiksi hyviin materiaaleihin tai muihin myyntivaltteihin. Jos valon ohjaa kattoon ja nurkkiin, tila vaikuttaa korkeammalta. Jalka- ja pöytävalaisimilla saa myös luotua tunnelmaa.

9 Peili tuo lisäneliöitä

Peili vaatekaapin liukuovessa näyttää tuplaavan makuuhuoneen neliöt. Peili myös ohjaa valoa ja tekee tilasta valoisamman.

10 Harkitse viherkasveja

Viherkasvit tuovat lämpöä ja kodikkuutta etenkin hyvin moderniin tilaan.

11 Järjestä piha

Pihan kunto vaikuttaa talon yleisilmeeseen. Lasten lelut kannattaa kerätä pois, rikkaruohot kitkeä ja sokkelinvierukset siistiä.

12 Kiinnitä huomiota eteiseen

Ensivaikutelma on tärkeä, ja se syntyy viimeistään eteisessä. Eteinen näyttää heti isommalta, kun sinne laittaa peilin ja tehokkaan kattovalaisimen.

13 Ota ilmoitukseen hyvät kuvat

Ilmoituksen kuvat houkuttelevat ihmiset näytölle, joten niiden eteen kannattaa nähdä vaivaa. Näytössä ylimääräinen tavara pitäisi siivota pois, mutta ilmoitukseen voi halutessaan ottaa myös kuvia, joissa kahvikuppi ja avoin kirja on aseteltu kutsuvasti sohvapöydälle.

14 Anna ostajalle rauha

Ostaja haluaa katsella ja kysellä rauhassa, ja myyjän läsnäolo voi olla vaivaannuttavaa. Myyjän ja lemmikkien on hyvä poistua näytön ajaksi.

15 Harkitse tuoksujen käyttö tarkoin

Toisinaan neuvotaan käyttämään kodikkaita tuoksuja, mutta välittäjät eivät leivo näytöille pullaa eivätkä neuvo asiakkaitakaan leipomaan. Tuoksu voi herättää epäilyn, peitelläänkö sillä hometta tai jotakin muuta ikävää.