TALOUSSANOMAT 18.2.2017 10:53

Ikea pahoittelee mokaansa – israelilaiskatalogi esittelee kotia ilman naisia ja tyttöjä

Ikea pahoittelee israelilaisen franchising-ketjunsa julkaisua, jonka kuvastosta siivottiin kaikki naiset ja tytöt pois.

Patrick Fallon / Zuma / MVPhotos, Twitter

https://is.mediadelivery.fi/img/300/212128a4f7464e5e85e7fd9cbdbad533.jpg
Ruotsalainen huonekalujätti Ikea on ottanut kantaa kohuun, joka syntyi Israelin äärijuutalaisille suunnatusta mainoskatalogista. Ikea Israelin julkaisemassa, pääkuvastoa suppeammassa katalogissa ei näy naisia eikä tyttöjä ollenkaan.Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ikea Israel pahoitteli kuvaston julkaisemista perjantaina The Times of Israel -lehden mukaan. Yhtiön konsernitiedotuksesta kommentoitiin julkaisua myös ruotsalaisviestimille sanomalla, että se ei edusta yhtiön arvoja.

Israelin Ikean helmikuussa julkaistua erikoiskatalogia mainostettiin siten, että se antaa myös haredijuutalaisille mahdollisuuden nauttia Ikean ”tuotteista ja ratkaisuista” sopusoinnussa heidän elämäntyylinsä kanssa.

Israelilaisen verkkojulkaisun Ynetin mukaan katalogi on saanut Israelissa ristiriitaisen vastaanoton, jota lehti kuvaili ”hämmentyneeksi, sarkastiseksi ja epäuskoiseksi”. Myös Ikea Israelin edustaja pahoitteli The Times of Israelin mukaan julkaisua.

Ikea on hyvin suosittu Israelissa, jossa sillä on kolme liikettä. Kaikki Ikea-ravintolat tarjoilevat ruuan kosher-sääntöjen mukaisesti valmistettuna ja niissä noudatetaan juutalaisia pyhäpäiviä.

Ikea ei ole ensi kertaa törmäyskurssilla uskonnollisten ryhmien ja omien arvojensa kanssa. Syksyllä 2012 yhtiö poisti naiset sen saudikatalogista. Kömmähdyksen jälkeen konserni tiukensi julkaisujensa valvontaa.