TALOUSSANOMAT Päivitetty: 17.2.2017 13:23

Berner vältti suorat moitteet – ”Tapahtumien kulku ongelmallinen”

Tarkastusvaliokunnan mukaan ministeri Anne Berner ei toiminut Finavian tapauksessa vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti.

Markku Ulander

https://is.mediadelivery.fi/img/300/32356a87c8a347ba9752795e4ef5d45c.jpg
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.)
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ei toiminut Finavian tapauksessa omistajaohjauksen vakiintuneiden periaatteiden mukaisesti. Hän vältti kuitenkin suorat moitteet.

Valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa, että Berner toimi syksyllä 2015 aktiivisesti tilintarkastusyhtiö Deloitten suuntaan kertomatta asiasta Finavian hallitukselle.

Finavian hallitus oli nostanut edellisenä keväänä tappiollisiin johdannaisiin liittyvän kanteen Deloittea vastaan, mutta omistajaohjauksesta vastaava ministeri Berner edisti asian sopimista Finavian hallituksen tietämättä.

Vielä keväällä ministeriö oli tukenut kanteiden nostamista.

– On selvää, että syksyllä 2015 ministeriön ja Finavian hallituksen näkemykset erosivat merkittävästi. Tapahtumien kulku on ongelmallinen, Heinäluoma totesi.

Valiokunnan mukaan olisi suositeltavaa, että päätökset oikeuskanteiden nostamisesta tehdään jatkossa yhtiökokouksissa.

Berneriä ei mainita nimeltä valiokunnan mietinnössä, ja valiokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä (kesk) puolusti puoluetoveriaan.

– Minusta Bernerin toiminta on ollut osaavaa, Ala-Nissilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

34 miljoonan euron tappiot

Riskialttiit johdannaiset aiheuttivat Finavialle 34 miljoonan euron tappiot niiden purkuvaiheessa. Yhtiön hallitus perui kannepäätöksensä viime tipassa ennen vuoden 2010 kanneoikeuden vanhentumista joulukuussa 2015.

Silloinen Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi Finaviasta erosi vastalauseena Bernerin asiattomalle sivustaohjaukselle, minkä Berner on kiistänyt.

Mietinnössään tarkastusvaliokunta kiinnittää huomiota siihen, että valtio-omisteisille yhtiöille ei ole erillistä ohjeistusta riskienhallinnasta.

Tarkastusvaliokunta edellyttää nyt, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ja antaa riskien hallintaa koskevan yleisen ohjeistuksen valtio-omisteisille yhtiöille.

Hallituksen tulee myös tarkentaa omistajaohjauksen toimintaperiaatteita erityisesti valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Mietinnön sorvaaminen kesti kauan, sillä sen piti alun perin valmistua jo marraskuussa.