SEKSI & PARISUHDE 15.8.2012 11:11

Mies, syötkö kaljuuntumista ehkäiseviä lääkkeitä? Niillä voi olla harmillisia sivuvaikutuksia

Hiukset vai erektio, kumpi on tärkeämpi? Tätä saattaa oikeasti moni mies joutua pohtimaan.

colourbox.com

https://is.mediadelivery.fi/img/300/bfc8c62d55494961954d90f571e58c67.jpg
Finasteridia käytetään miestyyppisen kaljuuntumisen hoidossa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan hiustenlähdön ehkäisemiseen käytettävä lääke voi vaikuttaa erektioon ja seksuaaliseen haluun vielä pitkään, vaikka lääkkeen käyttämisen lopetettaisiin. Erektiovaikeudet voivat jopa olla pysyviä.

Kaljuuntumislääke finasteridin on jo joidenkin vuosien ajan tiedetty aiheuttavan erektiovaikeuksia. Hiustenlähdön ehkäisemisessä käytetty finasteridi on haitaksi sekä libidolle että erektiolle.

Tuoreen tutkimuksen mukaan finasteridin aiheuttamat muutokset ja vaikeudet voivat jopa jäädä pysyviksi, vaikka lääkkeen käyttäminen lopetettaisiin.

George Washingtonin yliopistossa Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui reilut 50 nuorta miestä, joilla oli kaljuuntumislääkkeestä seuranneita seksuaalivaikeuksia. Miehillä ei ollut aiemmin ollut erektiovaikeuksia ja he olivat perusterveitä sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Tutkimus tullaan julkaisemaan Journal of Sexual Medicine -tiedejulkaisussa.

Ongelmat säilyivät

Tutkimuksessa miesten tilaa tarkasteltiin uudelleen 9-16 kuukauden välein. 96 prosentilla ongelmat jatkuivat lääkkeen lopettamisen jälkeen. 89 prosentilla ongelmien laatu oli niin vakava, että seksuaaliongelman tunnusmerkit täyttyivät.

Tutkimuksessa todetaan, että muutokset saattavat olla jopa pysyviä. Tutkija myös muistuttaa, että lääkkeitä määräävien ja syövien tietoisuutta mahdollisista seksuaalivaikeuksia tulisi lisätä.

Kliinisissä tutkimuksissa noin 20 prosenttia finasteridin käyttäjistä raportoi vaikutuksista seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen.

Kaljuuntuminen yleistä

Finasteridia käytetään miestyyppisen kaljuuntumisen hoidossa. Se on yleinen lääke, koska kaljuuntuminen on yleistä. 40–50-vuotiaista noin joka kolmannella on hiustenlähtöä. 50–60-vuotiaista jo noin puolella. Miestyyppinen kaljuuntuminen, jossa hiukset karkaavat ohimolta ja päälaelta, on yleisintä.

Tähän kaljuuntumiseen vaikuttaa dihydrotestosteroni, joka on mieshormoni testosteronin aineenvaihdunnassa syntyvä välituote. Se lyhentää hiuksen kasvuvaihetta, pidentää hiuksen lepovaihetta ja surkastuttaa ihotuppea, josta hius kasvaa.

Lähde: Rakkaudeksi.fi