SEKSI & PARISUHDE 10.8.2012 6:19

Pariskunta kertoo: Näin me selvisimme pettämisestä

Uskottomuus on kriisi, joka voi johtaa eroon - tai jonka voi käyttää hyödyksi. Leena ja Mika pelastivat parisuhteensa pettämisen jälkeen.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/0b2bd1610c7f4fb4940ed851802621e6.jpg
Sinä iltana Leena oli ystävänsä luona kyläilemässä. Kolmikymppistä Leenaa oli pitkään mietityttänyt hänen ja Mikan parisuhteen tila. Aivan kuin kaikki ei olisi kunnossa.

- Emme paljon muusta keskustelleet Mikan kanssa, kuin että onpa kaunis ilma tänään. Arki oli iskenyt todella lujaa. Työskentelimme eri vuoroissa töissä, joten yhteinen aika oli tiukilla. Senkin käytimme tappelemiseen. Anteeksi olemme aina osanneet pyytää, mutta sekin meni vähän kuin kuuroille korville. Seksi oli todella arkipäiväistä.

Leena sanoi ystävälleen, että aavistaa Mikan pettävän häntä.

- En tiedä, mistä sekin tunne tuli. Tiesin jotain sellaista tapahtuvan, koska suhteemme oli niin huono. Kyse oli vain siitä, koska ja kumpi meistä ensin.

Kun Leena tuli aamulla ystävänsä luota kotiin, häntä odotti ahdistunut Mika. Mies itki hysteerisesti ja kertoi pettäneensä häntä humalassa.

- Aluksi järkytyin. Ajattelin, onko minussa jotain vikaa, Leena sanoo.

Tunnemyrskyn riepoteltua Leena huomasi pian, ettei Mika voinut ymmärtää tekoaan. Mika ei ollut koskaan ollut pettäjätyyppiä. Mies pelkäsi Leenan menettämistä ja parisuhteen kariutumista.

Pettämisen myötä parisuhde oli tullut käännekohtaan. Oli viimein pakko joko selvittää asiat tai myöntää, että suhteen on aika loppua.

- Uskottomuus tarkoittaa aina kriisiä parisuhteessa. Jos kriisi ei lopeta suhdetta, se käynnistää muutoksen. Se on mahdollisuus, joka pitää käyttää hyväkseen, sanoo pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela.

Kun paha on jo tapahtunut, ei ole enää mitään menetettävää. Silloin vanhat padot sortuvat. Pari voi viimein saada kerrottua toisilleen asioita, joita ei ole saanut koskaan sanottua.

Leena ja Mika eivät päättäneet "vielä yrittää". He eivät luvanneet toisilleen mitään. He vain puhuivat.

- Kävimme läpi kaikki asiat 11 vuodelta. Huomasimme, että meitä kaihersivat vanhat asiat, joista ei ollut koskaan puhuttu. Toinen ei tiennyt loukanneensa vahingossa toista jollain pienellä sanalla tai teolla.

- Kerroimme kaikki asiat, jotka mahdollisesti ärsyttävät toisessa, hyvät ja huonot puolet. Oli jotenkin helppo puhua, kun ei ollut tietoa, jatkammeko suhdetta vai emme.

Kun on saanut puhuttua suhteen ongelmista, on aika toimia.

- Jos vaikkapa yhteistä aikaa ei ole ollut, sitä täytyy etsiä, terapeutti Elli Raipela neuvoo.

Keskustelun myötä Mika ja Leena tunsivat pääsevänsä takaisin samalle aaltopituudelle, ihan niin kuin joskus kauan sitten.

Pari järjesti työnsä viimein niin, että yhteistä aikaa alkoi viimein löytyä. Hyvän seksielämän eteen he alkoivat tehdä töitä. Luottamus kasvoi pikkuhiljaa takaisin.

- Nyt toiselle on entistä helpompi sanoa, miltä tuntuu. Vietämme aikaa ja matkustelemme yhdessä, Leena sanoo.

Pettämisestä on kulunut yli kaksi vuotta. Se ei enää vaivaa Leenan mieltä.

- Aina pitää antaa toiselle mahdollisuus kertoa asiasta eikä suin päin panna parisuhteelle pistettä ilman selittelyjä. Pitää keskustella ja osata ottaa myös vastaan kritiikkiä. Ilmapiiri on tehtävä mahdollisimman helpoksi keskustelulle. Saattaa kuulla yllättäviäkin asioita itsestä, parisuhteesta ja toisen tunteista, Leena sanoo.

Leenan ja Mikan nimet on muutettu.