SEKSI & PARISUHDE 3.8.2012 6:19

Seksiongelmien taustalla lihavuus? Myös lapsuusajan ylipainolla tuhoisat seuraukset

Tuoreet tutkimustulokset eivät kerro hyvää ylipainon vaikutuksesta seksuaalisuuteen.

George Dolgikh

https://is.mediadelivery.fi/img/300/25b305f97def4cf98e2c5d1a854d128a.jpg
Lapsuusajan lihavuus voi vaikuttaa lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen aikuisuudessakin. Miesten vyötärönympäryksen mitta puolestaan on suoraan yhteydessä seksuaali- ja virtsaamisvaikeuksiin.

Lapsuusajan lihavuus voi vaikuttaa kokonaisterveyteen haitallisesti. Se voi vaikuttaa murrosikään ja jopa aikuisuuden lisääntymiskykyyn.

Lisääntymisterveys voi olla uhattuna, vaikka lapsena lihava henkilö ei kärsisi ylipainosta enää aikuisuudessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsuusajan lihavuus voi vaikuttaa etenkin naisten hedelmällisyyteen. Yhdysvalloissa tehty tutkimus julkaistiin Frontiers in Endocrinology -tiedejulkaisussa.

Ihmisen historiassa ja evoluutiossa ylipaino, varsinkin lasten ylipaino, on uusi asia. Ennen ongelmia on aiheuttanut aliravitsemus, mutta nyt länsimaissa ongelma on kääntynyt päinvastaiseksi.

Kolmanneksella ylipainoisista on vaikeuksia


Jo ennestään tiedetään, että lihavuus vaikuttaa seksuaalisuuteen, seksiin ja lisääntymiskykyyn, kun aikuinen henkilö on lihava. Noin kolmannes ylipainoisista muun muassa kärsii ongelmista myös lakanoiden välissä.

Miehellä ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus voivat vaikuttaa sekä erektioon että haluun. Lihavilla miehillä mieshormoni testosteronin määrä tyypillisesti laskee; tämä hormoni vaikuttaa muun muassa haluamiseen.

Ylipainolla on vaikutusta myös naisen hormonitasapainoon, joka puolestaan vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lisäksi ylipaino saattaa aiheuttaa muun muassa kuukautisten epäsäännöllisyyttä. Ylipaino voi vaikuttaa myös munasolun kypsymiseen ja irtoamiseen

Vyötärönmitalla on väliä seksuaaliterveydessä


Juuri ilmestyneessä British Journal of Urology International -tiedelehdessä julkaistu tutkimus puolestaan vahvistaa vyötärölihavuuden ja seksuaalivaikeuksien yhteyttä. Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen otti osaa yli 400 miestä, joilla oli virtsaamiseen liittyviä ongelmia.

Vyötärönympäryksen mitta oli suoraan yhteydessä seksuaali- ja virtsaamisvaikeuksiin.

Ylipaino siis vaikuttaa, ei pelkästään sydänterveyteen, vaan laajasti ihmisen hyvinvointiin ja seksuaalisuuteen. Tutkimus osoitti, että hyvin maltillinenkin kaventuminen vyötäröllä johti siihen, että seksuaali- ja virtsaamisvaikeudet helpottivat.

Lähde: Rakkaudeksi.fi