AJANKOHTAISTA 21.4.2017 18:42

Vanhasta Salvesta ei näy merkkiäkään – legendaarisessa ravintolakiinteistössä jatkaa nyt Hieta

RAVINTOLAUUTINEN Helsingin maineikkaimpiin kuuluvan merimiesravintolan toiminta jatkuu Hietalahdenrannassa.

Sanna Mansikkamäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/5f28d3db525542d196d8ddf101fa4ecb.jpg
Silakoita saa ravintolasta jatkossakin. Annoksen kanssa tarjoillaan raikasta vinegretteä ja kurkkuja.
Vuoden 2017 alusta asti suljettuna ollut legendaarinen ravintolakiinteistö Hietalahdenrannassa jatkaa toimintaansa.

Ravintola Hieta jatkaa nykyisellä paikallaan vuonna 1897 avautuneen, merimiehiä ja satamajätkiä kaksikerroksisen puisen asuintalon alakerrasta palvelleen ruokakioskin tarinaa.

Sanna Mansikkamäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/c11e4fd456914b01901b455f5b5d99e0.jpg
Ravintola paljasti nimensä perjantaina iltapäivällä. Kadulle aukeaa iso terassi ensi viikolla.

Nykymuotoinen ravintola avautui Salven talona tunnetun Asunto Oy Hietala Bostads Ab:n valmistuessa vuonna 1927, josta lähtien huoneistossa on toiminut klassinen merimieskapakka.

Kiinteistön uusi ravintola Hieta jatkaa ravintoloitsija Jani Hiltusen johdolla Hietalahdenrannan ravintolaperinnettä nyt laadukkaisiin raaka-aineisiin panostavalla kortteliravintolalla.

Tilan kahdeksas ravintoloitsija, Royal Ravintoloiden osakas Jani Hiltunen tulee vaalimaan 120-vuotiaan ravintolalegendan perinteitä ja keittiömestarinsa Ali Toppisen kanssa panostamaan rehelliseen ja laadukkaaseen, aina tuoreista raaka-aineista valmistettuun klassiseen kortteliravintolaruokaan.

Ravintolan vanhoja juuria kunnioitetaan kantakaupungin lähiruoalla eli ravintolan omalla oluella, makkaralla ja päivän kalalla.

– Päivän kala tullaan tarjoilemaan lähivesiltä ja ravintolan makkara-annos tullaan tekemään helsinkiläisen lihakaupan nakeista. Reinin lihan nakit on tehty omalla reseptillä lähipanimon Stuvari-nimisen oluen vierteestä ja suomalaisesta lihasta. Stuvarin pannu -nimeä kantava annos johtaa Stuvari-nimiseen olueen, jota tarjoilemme ainoana paikkana Helsingissä hanasta. Stuvari on stadin slangia ja tarkoittaa ahtaajaa tai telakkatyöläistä, joita ravintolan kanta-asiakkaisiin on kuulunut alusta asti, koska tässä telakan vieressä olemme, Hiltunen kertoo.

Sanna Mansikkamäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/53c3293e6dd14687a0035de4677abffc.jpg
Ravintolasaliin tulvii valoa suurista ikkunoista.

Ravintolasalissa ei ole jäljellä vanhasta Salvesta mitään. Uusi ilme on raikas ja valoisa. Valo tulvii avarista ikkunoista ja antaa merinäköalan tehdä tehtävänsä.

Ravintola tuntee paineet, joita heille on asetettu.

– Tunnen tilan kahdeksantena ravintoloitsijana hyvin ne odotukset, jotka meille on asetettu. Olemme tutkineet todella tarkasti kiinteistön historiaa ja täällä vuosikymmenten saatossa tarjottuja annoksia. Uskon, että olemme löytäneet Hietaan sellaisen kokonaisuuden ruokaa ja tunnelmaa, joiden parissa niin kantisten kuin uusienkin asiakkaiden on helppo viihtyä, Hiltunen sanoo ja jatkaa:

– Ravintola Hiedalla ei ole mitään tiettyä kohderyhmää, ellei sellaiseksi lasketa niitä, jotka haluavat nauttia kunnianhimolla tehtyä konstailematonta ruokaa viihtyisässä kortteliravintolamiljöössä.

Sanna Mansikkamäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/2ef30cbf2039472293ce4055e4833f68.jpg
Wieninleike tehdään kotimaisesta vasikasta.

Katajannokan Nokka-ravintolasta Hietalahdenrantaan siirtyvä Toppinen on innoissaan päästessään näyttämään, kuinka Hiedan kiinteistön 120-vuotisia perinteitä kunnioittavia annoksia palautetaan täyttämään nykyajan maku- ja laatuvaatimukset.

– Ruokafilosofiamme on todella yksinkertainen. Tuomme takaisin klassikkoannoksia paistetuista silakoista lihapulliin ja wieninleikkeeseen mahdollisimman aidossa muodossaan, keittiömestari Toppinen kertoo.

Ravintola Hieta

  • Avaa ovensa keskiviikkona 26.4.
  • Ravintolassa on 71 asiakaspaikkaa sisällä ja terassikaudella lisäksi 46 ruokailupaikkaa ulkona.
  • Ravintola Hietaa operoi ravintolayhtiö Royal Ravintolat Oy.
  • Hiedan ravintoloitsijana toimii Jani Hiltunen ja keittiömestarina Ali Toppinen.