AJANKOHTAISTA 21.4.2017 16:03

Onko kahvinkeittimessäsi nämä ”härpäkkeet”? Tiedätkö niiden todellisen merkityksen?

Uusien suodatinkahvikoneiden tekniikka saattaa aiheuttaa hämmennystä.

Colourbox

https://is.mediadelivery.fi/img/300/589c663f28de4de39db5bed5deb770d3.jpg
Monissa uusissa kahvilaitteissa on lisätoimintoja, jotka tekevät kahvikupillisesta vieläkin paremman makuisen.
Rakenteeltaan jokaisen valmistajan keittimissä on yhtäläisyyksiä, mutta erot laitteiden välillä syntyvät lähinnä putkistosta ja uutosajasta.

Suodatinsuppilon pohjalla saattaa uusissa keittimissä olla osa, johon on merkitty tarkkaan numeroita esimerkiksi 0.5-1.25 välille. Kyseessä on flow control eli uuttoajan säätö.

Sanna Mansikkamäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f3ab4eda722c465abcb80c4d3c2158c6.jpg
Jos keittimessä on erikoisia osia, niin ohjeisiin kannattaa tutustua.

Sen tarkoitus on vaikuttaa veden valumisnopeuteen kahvipurujen läpi. Suodatinsuppilon aromikytkin hidastaa tai nopeuttaa veden valumisprosessia.

– Jos keität vain kaksi kupillista, fakta on, että vesi tulee usein liian nopeasti suppilon läpi koska keitin olettaa, että keität koko pannun kerralla. Uusissa keittimissä tähän on mahdollisuus vaikuttaa, Wilfan maajohtaja Nikolas+Bogdanoff" class="person"> Nikolas Bogdanoff sanoo.

Kahvia ei saa ottaa pois kesken uuttamisen.

– Tässä mennään monesti vikaan, kun ei jakseta odottaa kahvin valumista. Lopputulos ei ole oikeanlainen, jos uutos keskeytetään liian aikaisin. Kahvista irtoaa eri vaiheissa erilaisia aromeja, joten älä vedä pannua välistä, Bogdanoff jatkaa.

Uusimmissa keittimissä on myös erikoinen pitkä putki, joka ulottuu kahvipannun pohjalle asti. Sillä on oma tarkoituksensa.

Sanna Mansikkamäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/7a3b01377e564a1895e43ca5538172b1.jpg
Kahvikoneen erikoisosilla on omat tehtävänsä.

– Putki toimii sekoittajana. Se on nimeltään sekoitusputki tai aromiputki, joka kuljettaa uuttuneen kahvin pannun pohjalle ja sen valuessa sekoittaa kahvin automaattisesti. Jos tätä putkea ei keittimessä ole, kahvi tulisi aina sekoittaa tai pyöräyttää nopeasti pannussa sekaisin ennen tarjoilua, Bogdanoff kertoo.