AJANKOHTAISTA 20.4. 12:01

Näin helposti teet kaasu- tai pallogrillistä savustimen

SAVUSTUS Savustus ruoanvalmistusmuotona on nyt trendikästä. Et tarvitse siihen kalliita välineitä.

Elvi Rista

https://is.mediadelivery.fi/img/300/662f7288225749fca6610ef64c32e664.jpg
Pallogrillissäkin voi savustaa.
Perinteisen grillaamisen lisäksi kannattaa välillä kokeilla savustamista. Savustus on ollut jo muutaman vuoden kasvava trendi grillauksessa.

Kaloista savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi.

Savustukseen sopivat samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen. Myös kasvikset saavat savustuksesta uusi sävyjä.

Mikä parasta, savustaminen ei vaadi erillistä laitetta, vaan jokainen voi helposti rakentaa itse omasta grillistään savustimen.

Maaliskuussa 2017 julkaistussa monipuolisessa kirjassa Grillimestari – Suuri grillauskirja (Readme) käydään läpi grillaustekniikat, erilaiset grillit ja grillausvälineet sekä paneudutaan myös savustuksen saloihin.

Savustaminen onnistuu yllättävän helposti millä tahansa kannellisella grillillä. Kannen avulla savu pysyy grillin sisällä ja ruoka saa ihanan savuaromin.

– Kaasugrillillä voi savustaa, kun laittaa savustuslastut, -purut tai -pelletit kaksinkertaisen folion päälle ja puristelee folion löyhäksi nyytiksi niin, että nyytti jää suuosastaan vähän raolleen. Lastunyytti laitetaan grillausritilän alle vastusten päälle, ja kun lastut alkavat kuumentua, pääsee grilliin savua nyytin raoista, ruokakirjailija ja grillimestari Viivi Laube-Pohto kertoo.

Savustuksen juju on epäsuorassa lämmössä. Tarkoituksena on lämmittää ainoastaan grillin toinen puoli. Mikäli käytät kaasugrilliä, käännä vain toisen puolen vastukset päälle. Jos käytät pallogrilliä, kasaa hiilet vain toiselle puolelle grilliä. Aseta savustuslastunyytti lämpiävän vastuksen tai hiilikasan päälle. Savustettava ruoka asetetaan grilliritilälle kohtaan, jonka alta ei tule lämpöä.

– Jotta grillaaminen tai savustaminen olisi kaikin puolin mahdollisimman helppoa, kannattaa ruoan alla käyttää valmista grillipeltiä, jonka voi taitella itse helposti foliosta ja leivinpaperista. Grillipellin päällä lohi tai muu ruoka pysyy ehjänä ja on helppo nostaa pois grillistä. Samalla myös grilli pysyy puhtaana, Laube-Pohto neuvoo.

Näin helposti taittelet grillipellin

Grillipelti valmistuu käden käänteessä foliosta ja leivinpaperista. Ota pala foliota ja leikkaa leivinpaperista hieman foliota pienempi pala. Aseta paperi folion päälle ja taita folion reunat sisäänpäin leivinpaperin päälle. Ruoasta irtoava rasva ja neste jäävät pellille eivätkä valu grilliin.

– Myös oikeaa savustinta käyttävien kannattaa hyödyntää leivinpaperia savustuksessa. Kun leivinpaperin kääräisee vaikkapa savustettavan kalan ympärille, ei kalan rasva räisky pitkin savustinta ja samalla kala on myös helppo nostaa tarjolle, kun se ei tartu ritilään. Mitä tiukemmaksi paperin käärii, sen miedompi savuaromi ruokaan tulee, sillä paperi pehmentää savun makua, Saga:n markkinointijohtaja Jenni Kujala kertoo.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/bbdd189b60e94af09a230fb3e2d3444b.jpg


Viivi Laube-Pohdon savustettu lohifilee

(6:lle)

1 kg lohifilee

2–3 rkl karkeaa merisuolaa

omenapuulastuja

Lämmitä grilli epäsuoralla lämmöllä 100 asteeseen.

Suolaa lohi.

Kun grilli on lämmennyt ja tehnyt hyvän hiilloksen, nosta lastuilla täytetty folionyytti grilliin vastusten / hiilien päälle.

Tee leivinpaperista ja foliosta grillipelti lohifilettä varten.

Aseta lohifilee grilliin epäsuoralle lämmölle grillipellin päälle ja anna savustua tunnin verran tai kunnes kalan sisälämpötila on 48 astetta. Tällöin lohi on sisältä vielä hieman pinkki ja todella mehukas.

Pyyhi merisuolamurut pois pinnalta ja kääräise lohi leivinpaperiin vetäytymään hetkeksi.

Lähde: Saga