RUOKAUUTISET 4.10.2015 15:42

Pakuriasiantuntija Jaakko Halmetoja: näin käytät pakuria

PAKURIKÄÄPÄ Pakuria voi käyttää muuhunkin kuin monelle tuttuun kuumaan juomaan.

Ulla-Maija Lähteenmäki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/912c076d580f44f9a2dc47b07f9fcad4.jpg
Pakurista voi hauduttaa esimerkiksi juoman.
Pakurikääpä on lahottajasieni, joka kasvaa lehtipuiden kuoren alle runkoon. Lahottamisen edetessä pakurikääpä muodostaa elävään puuhun hiilenmustia, pahkamaisia, sienirihmaston aiheuttamia kasvannaisia eli pakureita.

Pakurikääpä -kirjan kirjoittaja Jaakko Halmetoja on haltioissaan niin pakurista kuin koko sienten eliökunnasta.

– Pitkään tuntemattomista asioista on tullut kiehtovia. Pakuriin on tiivistynyt isäntäpuun tehoaineet, joilla voidaan edesauttaa esimerkiksi ruoansulatuselimistön hyvinvointia ja iho-ongelmia, Halmetoja väittää.

Miedohko maku

Pakuria Halmetoja kuvailee helppokäyttöiseksi ja maultaan melko miedoksi. Pakuria on saatavilla sekä uutteena että jauheena, mutta sitä voi kerätä myös itse. Pakuria ei kannata kerätä maanteiden, kaupunkien tai teollisuusalueiden lähettyviltä.

Pakureita on mahdollista kerätä mihin vuodenaikaan tahansa, mutta paras aika on keväisin tai syksyisin. Pakurin keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

– Pakurit irtoavat puusta helposti vaikkapa vesurilla. Kokonainen, kostea pakuri kannattaa paloitella pieniksi esimerkiksi pyyheliinan sisässä vasaroiden, Halmetoja neuvoo.

– Rutikuiviksi pakurit kuivuvat parhaiten kesällä auringonvalossa, jolloin ne kehittävät itseensä myös D-vitamiinia. Pakuria voi lohkaista puusta kerrallaan myös pienen palan. Yksi keskikoinen pakuri tarjoaa kerääjälleen helposti vuoden tarpeet, joten älä kerää pakuria turhaaan, Halmetoja muistuttaa.

Niin sanottua pakuriteetä, vedessä haudutettua pakuria, voi käyttää Halmetojan mukaan monipuolisesti kuumien juomien nesteenä, smoothien joukossa ja keittojen pohjana.

Vaikutukset tunnettu kansanperinteessä

Halmetojan mielestä pakuri on lääkinnällinen sieni, jonka vaikutukset on tunnettu kansanperinteessä jo pitkään.

– Pakurin maailmanlaajuinen käyttöhistoria keskittyy vahvimmin Venäjälle. Suomessa moni tuntee pakurin sotavuosina kahvin korvikkeeksi keitetystä, niin sanotusta tikka- tai pakkulateestä.

Pakuri on valittu vuoden rohdoskasviksi vuonna 2013. Pakuri sisältää esimerkiksi antioksidantteja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Viljely mahdollista?

Pakuritutkimuksia tehdään maailmalla jatkuvasti ja Suomessa tutkitaan mahdollisuuksia myös pakurin viljelyyn istuttamalla pakureita koivuihin. Hankkeessa on mukana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT).