RUOKAUUTISET 24.6.2015 7:58

Testissä kesän uutuusjäätelöt! Kolmen kärki erottui selvästi

JÄÄTELÖTESTI IS testasi kesän mielenkiintoisimmat jäätelöuutuudet ja listasi niiden kalorimäärät. Kärkisijoille nousivat suklaiset ja vadelmaiset maut.

Seppo Solmela

http://is.mediadelivery.io/img/300/ec234946914f433f946b6f1fde747bae.jpg
Ilta-Sanomien jäätelöraatiin kuuluivat Markus Hurskainen, Salla Sillanpää (edessä oikealla), Sara Hopsu ja Marttaliiton Eija Hopsu-Neuvonen.
Raikas, puhdas ja selkeä maku sekä kohtuullinen koko. Siinä ovat tiivistetysti ominaisuudet, joita Ilta-Sanomien jäätelöraati haki tämän kesän kokelailta.

Risuja sen sijaan ropisi jäätelöille, joita raati kuvaili esanssisiksi lisäainepommeiksi, joiden pakkaukset eivät vastaa todellista sisältöä.

– Esimerkiksi Pandan Lakumix ei näytä samalta kuin kääreessä oleva kuva. Väri on hyvin erilainen, sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Mukana oli kaksi tunnetuista karkkipusseista räätälöityä jäätelöä: edellä mainittu Pandan Lakumix sekä Fazerin Tutti Frutti. Raadin mukaan yhteys varsinaisen karkin ja jäätelön välillä jää melko hataraksi, joten ne molemmat jäivät keskikastiin.

Porukan jumboksi jäi Jättis-uutuus Passion, joka sai raadilta murska-arvostelut. Sitä kuvailtiin luonnottomaksi, keinotekoiseksi tuutiksi, jonka maku on kaukana passionista. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Jättis saa huutia samasta asiasta: pari vuotta sitten silloinen uutuus herätti polemiikkia, kun Kuluttajaliitto huomautti, ettei kaktuksen makuisessa Jättiksessä ole lainkaan kaktusta.

Raati pohtikin, onko tuotekehittely mennyt siihen pisteeseen, että uutuuksia on tykitettävä markkinoille vuosittain – vaikka laatu kärsisi.

– Maku on hyvin keinotekoinen, mutta ulkomuoto on tehty varsinkin lapsia houkuttelevaksi, toteaa huippuravintoloissa työskennellyt kokki Markus Hurskainen Patisserie Teemu & Markuksesta.

Testin kärkikastiin nousivat kotimainen luomujäätelö Jymy, Magnumin uutuus Pink Raspberry ja Maraboun erittäin suklainen Schweizernöt. Ne keräsivät kiitosta ”olemalla sitä, mitä lupaavat”.

– Täyteläinen ja vahva maku, joka ei tuota pettymystä. Se on jätskin ratkaiseva tekijä, summaa Sara Hopsu voittajakolmikon.

Hopsun ystävän Salla Sillanpään mukaan jäätelön koolla ei sinänsä ole väliä – mutta liian järkälemäinen tuutti ei saa olla.

– Osa varsinkin suklaisista jäätelöistä on sitäpaitsi niin makeita, ettei enempää voisi syödäkään. Menee hukkaan, jos ei jaksa syödä. Siksi koon on oltava kohtuullinen, hän pohtii.

Pingviiinin uutuus Nougat Sydän on pienoinen pettymys, mutta se saa kuitenkin kiitosta perinteikkyydestään. Kuluttaja tietää, mitä saa.

– Pingviinin tuutti on klassinen tuote, jossa on hyvä ja rapea vohveli, tiivistää Hopsu-Neuvonen.

Mikä voittaja-Jymyssä lopulta viehätti eniten? Raadin mukaan ennen kaikkea maku, jota ei ole turhaan tuunattu lisäaineilla.

Melkoisia kaloripommeja

Kovin kepeitä herkkuja jäätelöt eivät ole. Esimerkiksi Pingviinin noin 100 grammaa painava tuutti sisältää huimat 316 kaloria, Jättis Passion 280 kaloria, Maraboun suklaapuikko 205 kaloria ja Magnumin Pink Raspberry 276 kaloria.

Sen sijaan Pirulon Watermelon -limonadijää sisältää vain 60 kaloria. Sokeria siinä on 9,4 grammaa ja E-aineita kolme. Watermelonin kohdalla raati kiinnitti erityistä huomiota tuoteselosteeseen, sillä sen mukaan limonadijää saattaa sisältää maapähkinää, pähkinää, maitoa, kananmunaa ja gluteenia. Raati piti tätä allergisen ihmisen kannalta erittäin huonona juttuna. Tämä puhuu omaa totuttaan liukuhihnamaailmasta. Allerginen ihminen ottaa melkoisen riskin, jos täyttä varmuutta sisällöstä ei ole, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Näin testi toteutettiin

IS otti yhteyttä valmistajiin ja tiedusteli kesän uutuuksista.

Nelihenkinen raati antoi jäätelölle pisteitä asteikolla 0–100. Pisteitä annettiin seuraavasti: ulkonäkö 0–20 pistettä, rakenne 0–20 pistettä ja maku 0–60 pistettä. Halutessaan raatilainen sai antaa 0–20 miinuspistettä ominaisuudesta, joka koettiin erityisen huonoksi. Lopulta vain Jättis sai miinusta keinotekoisesta maustaan. Taulukon hintatiedot ja tuotteet ovat Helsingin keskustan Sokoksen S-marketista.

http://is.mediadelivery.io/img/300/15d33b1fa20b4ecdba8694c672d3b5df.jpg

http://is.mediadelivery.io/img/300/ecc34a431c414edfb4c5af33e9543dfd.jpg

http://is.mediadelivery.io/img/300/d6c57da976be4545a893bade20e9dd12.jpg