RUOKALA 4.8.2012 8:08

Säilö marjat oikein - näin sinäkin onnistut!

Nyt marjat kannattaa poimia talteen ja säilöä syksyä ja talvea varten. Marttojen neuvoilla kokematonkin marjastaja oppii säilömisen salat.

Benjamin Suomela

http://is13.snstatic.fi/img/300/1288489200488.jpg
1.Tuoreena pakastaminen
  • Kokonainen marja sopii vaikka jäätelön päälle tai kakun koristeeksi. Viipaloitu sulaa nopeasti ja on monikäyttöinen.
  • Puuron päälle sopii tuoresose, joka on pakastettu desilitran pusseihin. Soseen voi pakastaa jääkuutioannospaloina.
  • Pese marjat kevyesti. Viipaloi ne tai soseuta sauvasekoittimella.
  • Jos haluat, voit ripotella marjojen päälle hieman sokeria. Marjan rakenne ja maku säilyvät paremmin.
  • Laita marjat puhtaisiin astioihin. Jos pakastat ne pussissa, litistä ylimääräinen ilma pois ennen sulkemista. Sulje pussi solmulla.
  • Kirjoita astian päälle vuosiluku ja mitä se sisältää.
Käyttötarkoitus: Vähäsokerisin. Ravintoarvot säilyvät hyvin, koska marjoja ei ole kuumennettu. Sopii puuroon, viiliin, rahkaan, leivontaan, jälkiruoaksi.

Säilyy: Seuraavaan satokauteen.


2. Kuivatut mansikat
  • Viipaloi mansikat. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle.
  • Pidä kiertoilmauunin lämpö alle 50 asteessa. Pane marjat uuniin. Luukkua voi pitää hieman auki.
  • Marjat ovat hyviä, kun ne eivät ole liian rapeita eivätkä nahkeita. Oikean ajan tietää kokeilemalla.

Käyttötarkoitus: Karkin sijaan naposteluun, myslin sekaan.

Säilyy: Kuivassa, esimerkiksi paperipussissa.


3. Nektari


1 kg (n. 2 l) marjoja
4-5 dl vettä
(100-150 g sokeria)
  • Perkaa marjat. Laita marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kevyesti, älä keitä. Soseuta tehosekoittimella tai sosemyllyllä.
  • Lisää halutessasi sokeria ja pakasta esimerkiksi jääpala-astioihin.
Käyttötarkoitus: Suoraan pakastimesta otettuna siitä saa hyvää kylmää smoothieta.

Säilyy: Seuraavaan satokauteen.


4. Mehu


3 kg (n. 6 l) marjoja
2 l vettä
2 kg sokeria
1 pss (25 g) viinihappoa
  • Huuhdo marjat ja survo ne vaikka perunanuijalla. Kaada päälle vesi ja valuta marjat harsokankaan, vaikka kertakäyttöisen keittäjänlakin, läpi.
  • Kun mehu on valunut, lisää sokeri. Sekoita, kunnes kaikki sokeri on sulanut. Liuota viinihappo vesitilkkaan ja lisää mehuun. Jätä jääkaappiin mehustumaan noin vuorokaudeksi.
  • Säilytä mehu pakastimessa. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, mehun saa jääkaapissa säilyväksi pastöroimalla: Kuumenna mehu lähes kiehuvaksi, tavoite on noin 80 asteen lämpö. Pidä siinä 10 minuuttia. Täytä puhtaat, kuumat pullot piripintaan. Sulje välittömästi puhtailla kumitulpilla. Kun mehu on jäähtynyt ja korkin pinta kuopalla, siirrä pullot viileään.

Käyttötarkoitus: Herkutteluun, vaikka lahjaksi.

Säilyy: Jouluun.

 
5. Hillo

1 kg (n. 2 l) marjoja
500-700 g (6-8 dl) sokeria
tai 500 g hillosokeria
1/2 dl vettä
  • Perkaa kypsät marjat ja laita teräskattilaan sokerin kanssa kerroksittain. Mehusta muutama tunti viileässä.
  • Kuumenna mehustuneita marjoja hitaasti kiehumispisteeseen. Älä sekoita marjoja vaan ravistele kattilaa välillä, jottei hillo pala pohjaan. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä. Kuori vaahto reikäkauhalla.
  • Pese purkit huolellisesti ennen tölkitystä. Voit kiehauttaa ne puhtaassa vedessä tai laittaa noin 100-asteiseen uuniin.
  • Tölkitä hillo kuumana piripintaan. Sulje välittömästi.
  • Hillosokerin kanssa hillosta ei tule yhtä makeaa kuin tavalliseen sokeriin tehtynä. Jos käytät hillosokeria, kaada vesi marjojen joukkoon kattilaan ja kuumenna. Lisää hillosokeri vähitellen varovasti sekoittaen. Vähennä lämpöä, kun seos kiehuu.
  • Keitä hilloa noin 15 minuuttia välillä ravistaen. Anna hillon jäähtyä 20-30 minuuttia, sekoita välillä. Tölkitä heti.

Käyttötarkoitus: Makeaa. Lettujen päälle, puuroihin, leivontaan.

Säilyy: Hillon säilymiseen tarvitaan sokeria. Avaamaton purkki säilyy seuraavaan satokauteen, avattuna muutaman kuukauden. Älä ota hilloa likaisella lusikalla, koska muuten se ei säily.

 
6. Marmeladi


1 kg (n. 2 l) marjoja
750-1000 g (6-8 dl) sokeria
1/2 dl vettä

Valmista kuin hillo. Valmistus kestää hieman pidempään.

Käyttötarkoitus: Hurjan makeaa. Aamuvoileivän päälle, herkutteluun.

Säilyy: Seuraavaan satokauteen.

Ohjeet antoi Satakunnan Marttojen palvelupäällikkö Teija Mäkelä.