PURJEHDUS 29.7.2012 0:16

Suomen suurimmat mitalitoivot kuin Aku Ankasta

Purjehtija Silja Lehtisestä ja hänen Match race -venekunnastaan tulevat häivähdykseltä mieleen Aku Ankan veljenpojat Tupu, Hupu ja Lupu.

Jussi Nukari

https://is.mediadelivery.fi/img/300/2bf6fc6a8d5d4fedba698bee1a1bd70b.jpg
Silja Lehtisen venkunta aloittaa olympiaurakan.
Suomen suurimpiin olympiatoivoihin lukeutuva kolmikko tosin kilpailee naisten sarjassa, mutta neuvokkuudeltaan se muistuttaa Akun veljenpoikia.

Toki Lehtinen ja hänen purjehdustiiminsä jäsenet Silja Kanerva ja Mikaela Wulff eroavat Ankkalinnan veljeskolmikosta. Naistrion puhe on Tupun, Hupun ja Lupun säksätystä punnitumpaa.

Sunnuntaina kisat aloittava Lehtisen tiimi on ehtinyt viilata vuorovaikutustaitojaan samassa veneessä suunnilleen kaksi ja puoli vuotta. Heikkojakin hetkiä matkalla Weymouthin olympiaregattaan on ollut.

- Totta kai olemme välillä eri mieltä asioista. Niin pitääkin olla, vain siten voi kehittyä. Ratkomme erimielisyytemme normaalilla puheella, emme huutamalla, veneen jäsenistöön kuuluva keulagasti Wulff selvittää.
 

Perusteellinen projekti


Lehtisen olympiaprojekti on suomalaisen lähiurheiluhistorian perusteellisimpia hankkeita. Kolmen kimppaa ei ole kasattu sattumalta.
Neljä vuotta sitten olympia-Pekingissä Yngling-luokassa purjehtinut Lehtinen kipparoi venekuntansa Weymouthissa mitalijahtiin. Kolmikko todisti osaamisensa kesäkuun lopussa Göteborgissa, jossa se voitti Match racen eli parikilpailun maailmanmestaruuden.

- Voitto lujitti itseluottamusta, toinen gasti Kanerva myöntää.

He olivat ykkösiä Weymouthissa myös olympialaisten esikisoissa viime vuonna.

Suomalaisten kovin kilpailija on Yhdysvaltain Anna Tunnicliffen johtama venekunta. Brittisyntyinen Tunnicliffe sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 2003, voitti Laser radialin olympiakultaa 2008 ja on tiimijäsentensä Molly Vandemoerin ja Debbie Capozzin kanssa viime vuodet hallinnut Match race -luokkaa.

Lehtisen ja Tunnicliffen venekunnat ovat harjoitelleet yhdessä paljon. Lämpimistä väleistä kertoo se, että Tunnicliffe lainasi Weymouthissa venettään suomalaisille alkuviikon treeneihin.

- Meillä on ollut Annan tiimin kanssa tosi hauskaa. Olemme keskenämme hyviä kavereita, pidämme leirien päätteeksi leirikisoja, Lehtinen kertoo.
 

Kaksintaistelua vesillä


Match race on kestoltaan olympiapurjehdusten maratonlaji. Sunnuntaina alkava luokan kokonaiskilpailu päättyy mitalipurjehduksiin vasta 11. elokuuta, olympiapäättäjäisten aattona.

Parikilpailussa pudotuspeli on raakaa. Herpaantumiseen ei ole varaa, mutta taktista järkeä on lupa käyttää.

- Pitkän regatan välipäivinä pitää levätä ja laittaa sitten koneet käyntiin, kun on sen aika. Jos kaksi viikkoa vetää koko ajan täysillä, on lopussa varmasti sippi, Kanerva tietää.

Lehtisen kolmikko voitti Göteborgissa MM-regatan 20 parilähdöstä 18. Lähtötappioon on aina varauduttava.

- Joka pystyy tappion jälkeen nousemaan omalle tasolleen, on vahvoilla, Wulff sanoo.

Olympiapurjehdusten 12 venekunnan match racing on kaksintaistelua vesillä, joskus keinoja kaihtamatta.

- Ei tiimien välillä ole kilpailutyylissä suuria eroja. Emme lähde muuttamaan omaa tyyliämme vastustajan mukaan, Lehtinen kertoo.