NHL 5.7.2013 8:19

Raskin riski kannatti

NHL Suomen paras jääkiekkoilija Tuukka Rask solmii Bruinsin kanssa monivuotisen jatkosopimuksen.

Terhi Ylimäinen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f9dd54c2ccdb450bb17bc35df88a6a2a.jpg
Tuukka Raskin kesästä on tulossa kiireinen.
Viime kesä oli maalivahti Tuukka Raskille jännittävää aikaa. Sopimus päättyi kevääseen, ja jatkoneuvotteluissa Boston Bruins jätti käteen vain vuoden mittaisen paperin.

Se oli riski, joka jätti valtavasti seuraavan sesongin varaan.

- Voisin sanoa jälkiviisaasti, että riski kannatti. Vaikka en koskaan ajatellut, etten saisi nyt tänä kesänä uutta NHL-sopimusta. Olisin silti hyväksynyt pidemmänkin pestin, mutta seura ei silloin halunnut. Huono homma heille, Rask napauttaa.

Huono homma siksi, että kauden aikana yhdeksi maailman parhaista maalivahdeista noussut suomalainen viimeistelee nyt hetkenä minä hyvänsä Bruinsin kanssa monivuotisen ja huippurahakkaan jatkosopimuksen. Vielä vuosi sitten vastaava ratkaisu olisi tullut bostonilaisille huomattavasti halvemmaksi.

Rask kohosi erityisesti keväällä koko jääkiekkomaailman ykköspuheenaiheeksi. 26-vuotias torjuja hinasi paikoin lähes yksinään omiaan kohti Stanley Cup -finaaleja.

- Pelasin hyvin erityisesti konferenssifinaalissa ja Stanley Cup -finaalisarjan alussa. Kaikkein tyytyväisin olen kuitenkin tasaisiin otteisiini. Jatkuva luotettavuus on maalivahdille tärkeintä, savonlinnalaislähtöinen torjuja huomauttaa.

Lopulta Chicago Blackhawks oli kuitenkin kannujahdissa niukasti etevämpi. Jos kevät olisi päättynyt mestaruuteen, Rask olisi todennäköisesti pokannut myös pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Conn Smythe -palkinnon.

- Mitään ei jäänyt hampaankoloon. Annoimme kaikkemme, ja tähän se riitti. Toki harmi, mutta enempää ei voi vaatia, Rask sanoo.

Hän lensi eilen Yhdysvalloista Suomeen kesänviettoon. Kuukauden mittaisen loman asemapaikka on Tampere, jossa sankarivahdilla on omistusasunto. Savonlinnassa hän aikoo viivähtää viikon tai pari.

- Kesä saattaa olla taas melkoista aikatauluttamista, koska on ehdittävä tavata perheeni ja kaikki kaverini. Mutta enköhän mökkeile paljon, golfaa ja pelaa tennistä, vuoden 2011 Stanley Cup -voittaja suunnittelee.

Viimeistelyä vaille oleva pitkä jatkosopimus tuo turvaa tulevaisuuteen. Bruins on lukeutunut jo muutaman vuoden ajan sarjan parhaimmistoon, ja nopea taantuminen on epätodennäköistä.

Jo yksistään huippulaadukas ykkösmaalivahti auttaa paljon.

- Bostonissa on tehty pitkäjänteistä työtä. On haastavaa pitää laadukas ryhmä edelleen kasassa, mutta en näe mitään syytä, miksi emme olisi hyviä vastaisuudessakin, Rask vakuuttaa.