MYSTYLE 19.7.2012 5:57

IS-lukijat kertovat: Näin törkeästi vaateliikkeissä huijataan

Vaatekoko on kaupoille myyntikeino ja ihmiset tuntevat mielellään olevansa pienempiä kuin ovat. Keräsimme yhteen Ilta-Sanomien lukijoiden kommentteja siitä miten vaatteiden koot eivät aina vastaa todellisuutta.

Tatu Lertola

https://is.mediadelivery.fi/img/300/94304eedae44444ebfee83f9ccc9028c.jpg
Ilta-Sanomat kertoi 2.7. artikkelissa, että vaatekokoja on suurennettu.

Aiemmin kokoa 36 ollut voi mahtua edelleen samaan kokoon, vaikka painoa olisi tullut lisää. Vaatekauppoja edustavan Tekstiili- ja muotialat -järjestön toimitusjohtajan Veli-Matti Kankaanpään mukaan syynä tähän on, että ihmiset tykkäävät ostaa pienempää kokoa kuin he todellisuudessa ovat.

Artikkeli herätti Ilta-Sanomien lukijat kommentointiin ja jakamaan kokemuksiaan vaatekauppojen vaatteiden kokojen muuttumisesta:

"Eräskin ruotsalainen vaateketju aikanaan suurensi kokojaan niin että S koko tuntui löysältä M koolta ja M koko nykyään L tai jopa XL koolta. Pitää vaan nykyään kaunistella, jotta L kokoiset voi kuvitella olevansa S kokoa. Huono suuntaus, koska ihmiset ajattelee olevansa pienempiä kuin ovatkaan ja siihen tuudittaudutaan. Joidenkin merkkien farkut taas ovat kuin 12-vuotiaille tytöille tehdyt. Niihin ei mahdu pienikään takamus saati reidet."
tuttu juttu

"Nykyään ei voi mitään vaatteita ostaa ilman sovitusta. Koot vaihtelevat aivan liikaa."
Anneli

"Muutama vuosi sitten olin kokoa 36, ja edelleen saman painoisena ja pituisena nyt saa etsiä koon 32 vaatteita, jos niitä nyt mistään löytyy. Joskus nekin ovat isoja. Pitääkö etsiä kokoa 30? Tekeekö sitä edes kukaan?"
Mini

"Ei löydy enää vaatteita ns. omasta koosta, kun ei ole kasvanut leveyttä viimeisen 20-vuoden aikana. Ennen käytin kokoa 32-34, nyt jos 34 pistän päälle, se roikkuu ja tilaa on."
pieni kokoinen

"Tunnen itseni. Ostan vaatteet ilman, että tuijotan vaatteen kokomerkintää, koska se on vain suuntaa-antava. Aivan sama onko se S tai L, ostan sen, jos tykkään siitä."
Pia

"Kyllä minustakin monet vaatteet ovat niin pieniä ollakseen oikeasti esim. kokoa L, että suorastaan naurattaa, kun ne kuitenkin ovat ihan aikuisille tarkoitettuja."
dandelion

"Olen oikeasti pienikokoinen, ja nykyään on koko 34 reilu, koko 36 teltta. Ostin ulkoilupuvun XXS ja se on iso. Saman tehtaan vielä kasvuiässä pojalle ostettu joitain vuosia takaperin oli niukin naukin sopiva, samaa kokoa. Samalla kun läskejä huijataan, me pienet saamme mennä ostamaan vaatteemme lastenosastolta Hello Kitty -kuvineen. En ole edes hirveän hoikka, vaan 155 cm pitkä 52 kiloa ja silti on vaikeaa löytää keski-ikäiselle aikuiselle naiselle sopivaa pientä vaatetta. Nuorisovaatteista löytyy jotain. Sitä en tajua, että jopa housujen tuumakokoja on isonnettu, tuuma kun on täsmällinen mitta! Ennen oli 28 tuuman housut sopivat, nykyään ne tippuu jalasta."
Nimimerkki

"Olen laittanut jo 3 kauppaa boikottiin tämän asian takia. Ongelma on erittäin tuttu monelle pienelle ystävälle ja jopa äidilleni joka on kuitenkin normaalipainon ylemmillä rajoilla."
MircciS

"Ostin Suomesta puseron, josta pidin kovasti. Tukholmassa ollessani huomasin saman puseron alennuksella, samaa kokoa ja ostin sen kokeilematta. Eipä mene edes päälle."
Oli vielä saman ketjun liike