MYSTYLE 15.7.2012 16:30

Käytätkö deodoranttia turhaan? Joka kolmas tekee niin

Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä kerrotaan, että kuivakainaloiset pärjäisivät aivan hyvin ilman kainalohajustetta.

Benjamin Suomela

https://is.mediadelivery.fi/img/300/b5c80668c299465aa137b789389bc45f.jpg
Deodorantti on monelle pelastus, mutta osa käyttää sitä myös turhaan.
Mitä tapahtuisi, jos jättäisitkin kesäterassille lähtiessäsi sipaisematta kainaloihin deodoranttia? Kosmetiikka-asiantuntijan mukaan osa ei huomaisi kotiin palatessaan mitään eroa tavalliseen.

Päivi Kousa Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä uskoo, että jopa kolmannes ihmisistä pärjäisi ilman deodoranttia tai antiperspiranttia.

- On sellaisia onnellisia kuivakainaloisia ihmisiä, jotka pärjäävät ilman, hän sanoo.

Deodoranttia käytetäänkin Kousan mukaan usein vain tottumuksesta tai sosiaalisen hyväksynnän takia.

Ihmiset pelkäävät deodorantin poisjättämistä, koska ovat käyttäneet sitä murrosiästä lähtien eivätkä tiedä, seuraako dödöttömyydestä jotain kamalaa.

Iho- ja kosmetiikkaneuvonnassa toimivan Kousan mukaan allergisia reaktioita saavat ihmiset joutuvat toisinaan pakon edessä lopettamaan deodorantin käytön, minkä jälkeen he saattavat huomata yllätyksekseen, että eivät tarvitsekaan deodoranttia.

- Hikeä ei eritykään paljon eikä hiki haise pahalle, Kousa kertoo.
 
Antiperspirantti on deodoranttia parempi vaihtoehto

Kaikki eivät ole samanlaisia, vaan hien määrä ja haju vaihtelevat ihmisestä riippuen. Liikahikoilusta kärsivät joutuvat pahimmmillaan vaihtamaan paitaa monta kertaa päivässä. Ihotautien erikoislääkärin mukaan liikahikoilu on yleensä perinnöllistä.

- Muut syyt ovat hyvin harvinaisia, kertoo osastonylilääkäri Sanna Poikonen Keski-Suomen keskussairaalan ihotautien klinikalta.

Ensimmäiseksi hoidoksi kainalohikoiluun määrätään yleensä apteekin antiperspirantteja. Jos ne eivät auta, voidaan kokeilla botuliinitoksiinia eli samaa ainetta kuin ryppyjen siloitukseen käytetään.
 
Liikahikoilupotilaita käy Poikosen vastaanotolla kuitenkin erittäin harvoin.

Antiperspirantit tehoavat Kousan mukaan deodoranttia paremmin, sillä niissä on alumiinisuoloja, jotka tukkivat hikirauhasen.

- Alumiinisuolat tekevät tulpan hikirauhasen suulle, Kousa kertoo.

Deodorantti taas sisältää yleensä hajustetta sekä alkoholia, joka estää bakteerien kasvua. Hiki itsessään on steriiliä eikä haise millekään, mutta bakteerit, joita hikirauhasen suulla on, aiheuttavat hajun.
 
Antiperspiranttien tehoaineen, alumiinin, yhteydestä rintasyöpään on kiistelty vuosia. Kousan mukaan tutkimukset eivät kuitenkaan ole onnistuneet todistamaan, että alumiinisuolat pystyisivät kulkeutumaan kainalosta hikirauhasia pitkin verenkiertoon ja rintakudokseen asti.
Osastonylilääkäri Poikonen ei myöskään usko alumiinisuolojen ja syövän yhteyteen.

- En ole epäillyt yhdenkään potilaan kohdalla, että antiperspirantin alumiinikloridi olisi aiheuttanut syöpää. Alumiiniyhdisteitä on muuallakin, esimerkiksi rokotteissa. Me kaikki olemme siten saaneet niitä, hän sanoo.