MUUT LAJIT Päivitetty: 8.8.2012 0:40

Lontoo hetki hetkeltä: Pearson juoksi uuden komean olympiaennätyksen

Lontoo hetki hetkeltä -jutussa seurataan olympiatapahtumia aamusta yöhön. Päivän pääpointit löytyvät purjehduspaikalta, jossa Tuuli Petäjä toi jo Suomeen hopeaa ja Silja Lehtisen venekunta jatkoi hienoa suomalaispäivää.

LUCY NICHOLSON

https://is.mediadelivery.fi/img/300/55cb8b152ebc43e792b201b6580f61f3.jpg
Sally Pearson teki uuden olympiaennätyksen naisten pika-aidoissa.
Suomen mitalitili on avattu: Tuuli Petäjä otti fantastisen kisan jälkeen olympiahopeaa Suomeen! Voitto oli loistava osoitus siitä, miten urheilija toimii silloin, kun voitonhimo on valtava ja pää kestää paineet. Aiheesta enemmän muualla IS Urheilun verkkosaitilla.

Petäjän mitalin jälkeen Suomen purjehduspäivä jatkui hienona, kun Silja Lehtisen venekunta otti puolivälierien match racessa niskalenkin amerikkalaisista.

Klo 00.37: Olympiajalkapallon miesten loppuottelijat ovat selvillä. Brasilia kukisti omassa välieräottelussaan Etelä-Korean 3-0, ja Meksiko peittosi Japanin 3-1. Loppuottelu pelataan lauantaina.

Klo 23.21: Miesten 1500 metrin loppukilpailusta tuli todella yllättävä. Kenialaiset jäivät kokonaan ilman mitalia. Kultamitalin korjasi Algerian Taoufik Makhloufi lentävällä loppukirillään. Hopean vei USA:n Leonel Manzano. Pronssille kiristi Marokon Abdalaati Iguider.

Helsingin EM-kisojen ykkönen Henrik Ingebrigtsen oli hienosti viides uudella Norjan ennätysajalla 3.35,43.

Klo 23.11: Australian Sally Pearson ei antanut muiden yllättää itseään naisten pika-aidoissa. Sympaattinen juoksija pinkoi voittoon uudella olympiaennätyksellä 12,35.

Klo 22.48: Saksan Robert Harting repii paitansa päältään, kun kiekonheiton olympiavoitto varmistuu tuloksella 68,27. Harting ei ole hävinnyt yhtäkään kisaa vuoden 2010 elokuun jälkeen.

Hopea menee Iranin Ehsan Hadadille ja pronssi Viron Gerd Kanterille.

Klo 22.44: Ivan Ukhov yrittää 240:sta kerran ja jättää sitten homman sikseen. Hän on korkeuden olympiavoittaja. Kaikki mitalistit lähtevät kunniakierrokselle.

Klo 22.33: Venäjän Ivan Ukhov on kiinni korkeushypyn kultamitalissa. Ukhov ylitti 236 ensimmäisellään. Hänen ainoa haastajansa on USA:n Erik Kynard, jonka on ylitettävä vähintään 238 voittaakseen.

Pronssitilan jakavat pelistä jo pudonneet Qatarin Mutaz Essa Barshim, Kanadan Derek Drouin ja Britannian Robbie Grabarz.

Klo 22.25: Suomalaiset keihäsmiehet heittävät karsintakisansa huomenna. Ari Mannio heittää ensimmäisessä, klo 21.05 Suomen aikaa aloittavassa ryhmässä. Mannio on ryhmä 21. heittäjä.

Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki aloittavat kello 22.35. Ruuskanen heittää seitsemäntenä, Pitkämäki yhdeksäntenä.

Klo 22.23: Erikoinen ratkaisu miesten korkeuspaikalla. Loppukilpailussa siirryttiin suoraan korkeudesta 229 neljä senttiä ylemmäs. Korkeudessa 233 monilla kilpailijoilla on selviä vaikeuksia. Vaikea ymmärtää, miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty.

Klo 22.02: RAMI TUISKU, LONTOO: Kaikkihan muistavat Stefan Holmin? No tietysti. Ruotsalainen korkeushypyn olympiavoittaja on päättänyt uransa, mutta jotain holmmaista nähdään nytkin korkeuspaikalla.

Ateenassa 2004 olympiavoiton ottaneella Holmilla oli tapana sukia hiuksiaan molemmilla käsillään, kun hän valmistautui hyppyynsä. Britanniaa edustava Robbie Grabarz tekee täsmälleen samoin ja kampauskin on samaa helppohoitoista mallia kuin Holmilla.

Grabarz ylitti hetki sitten 229, ja hänen mitalitaistelunsa jatkuu. Tällä kaudella 236 ylittänyt Grabarz on maailmantilaston jaetulla kolmossijalla.

Klo 21.35: RAMI TUISKU, LONTOO: Illan yleisurheilukisat ovat käynnissä Lontoon olympiastadionille. Illan ensimäisellä juoksumatkalla nähtiin taas yksi vahvistus sille, että stadionin juoksurata on supernopea.

Yhdysvaltojen Dawn Harper teki oman ennätyksensä 12,46 naisten pika-aitojen ensimmäisessä välierässä. Aika on nopein Britannian maaperällä koskaan juostu. 

Ja lisää tuli seuraavassa erässä. Australian Sally Pearson latasi tulostaululle lukemat 12,39, mikä on maailman tämän kauden kärkitulos.

Sää stadionilla on nyt pilvinen. Lämpötila on 18 astetta.

Klo 21.29: Britannian pyöräilysankari Chris Hoy otti jo uransa kuudennen olympiavoiton. Hoy voitti kultamitalin miesten keirinissä.

Klo 20.30: Joonas ja Niklas Lindgren sijoittuivat 21:nneksi 470-luokassa. Mitalilähtöön pääsy jäi 64 pisteen päähän.

Klo 18.22: No niin, Silja Lehtisen venekunta päihitti amerikkalaiset kilpasiskonsa myös toisessa match race -puolivälierästartissaan. Suomalaiset johtavat nyt 2-0. Touhu jatkuu huomenna iltapäivällä ja jatkoon mennään paras viidestä -systeemillä. Eli toisin sanoen Lehtinen ja kumppanit ovat enää starttivoiton päässä välieristä. Palataan siihen sitten huomenna... värinät ovat nyt kuitenkin kivasti kohdallaan. Tästä on hyvä jatkaa, arvon ystävät.

Klo 18.12: Lehtisen venekunnan match racen toinen lähtö jenkkejä vastaan on käynnissä. Ja mikä hienointa, ensimmäisestä lähdöstä voiton napanneet suomalaiset ovat johdossa.

Klo 18.01 RAMI TUISKU, LONTOO: Sirkustirehtöörit, huomio. Telinevoimistelun finaaleissa on tänään mukana sellaisia taikureita, että näistä huippu-urheilijoista voisi olla moneen sirkukseen vetonauloiksi. Nyt Lontoon North Greenwich Arenalla käynnissä olevaa näytöstä seuraa liki 20 000 katsojaa.

Kiina on jatkanut täällä väkevää mitalisaalistustaan. Miesten nojapuilla voittajaksi voimisteli Feng Zhe. Naisten puomilla kiinalaiset Deng Linlin ja Sui Lu taiteilivat kaksoisvoittoon. Ja mitalijahti jatkuu pian miesten rekillä.

Klo 17.24: No sehän lähti leppoisasti! Silja Lehtisen venekunta nappasi match racen ensimmäisessä lähdössä voiton USA:sta. Maalissa eroa oli viisi sekuntia. Kakkoslähtö on ohjelmassa tänään kello 18.05, ja loput kisataan sitten huomenna keskiviikkona. Jatkoon mennään paras viidestä -systeemin mukaan.

Klo 17.12 ANTTI VIROLAINEN, LONTOO: Tuuli Petäjä saapui vihdoin rantaan Suomen lipun liehuessa moottoroidun kumiveneen keulassa. Espanjalainen valmentaja Curro Manchon pamautti samppanjapullon auki ja suihkutti suojattinsa kanssa kuohut taivaalle sekä toistensa päälle. Pian koko Suomen purjehdusjoukkue ympäröi sankarin ja juhlat pääsivät käyntiin

Klo 17.08: Lehtisen venekunnan ja USA:n venekunnan välinen kilpailu on jo käynnissä. Tulospalvelu ja virallinen seuranta löytyy täältä.

Klo 16.46: Tuuli Petäjän hopean jälkeen katseet alkavat kääntyä kohti Silja Lehtisen venekuntaa ja match racen mitalilähtöjä.

Lehtiset taistelevat ensimmäiseksi amerikkalaista venekuntaa vastaan.

Klo 16.23:
Se on siinä: Tuuli Petäjä on kokonaiskilpailun kakkonen ja voittaa olympiahopeaa!

Petäjä ohitti viimeisellä pätkällä brittikilpailija Bryony Shaw’n, ja se ratkaisi Suomelle hopeamitalin.

Erinomainen, kylmähermoinen suoritus: silloin kun oli pakko suorittaa, Petäjä pystyi siihen.

Petäjä purjehtii kohti rantaa hymy huulillaan, Suomen lippu korkealla hulmuten. Koko Suomen purjehdustiimi odottaa Petäjää maissa, huutaa ja hurraa olympiahopeamitalistin puolesta.

Kultaa voitti Espanjan Marina Alabau Neira. Petäjä siis kakkonen ja kolmanneksi jätettiin Zofia Noceti-Klepacka.

Klo 16.19:
Puolalainen ohittaa Petäjän ja brittikilpailijan.

Tällä tuloksella Petäjä jäisi niukasti neljänneksi. Nyt on pakko ohittaa joku, jos meinaa mitalin napata.

Klo 16.16:
Petäjä on edelleen pronssissa kiinni!

Klo 16.14:
Kolmannella merkillä Petäjä nousee neljänneksi ja on nyt pronssimitalissa kiinni!

Klo 16.08:
Petäjä on vain kaksi sekuntia viidennestä sijasta eli ihan kilpasisaren perävaloissa kiinni.

Klo 16.00:
Nyt sitä mennään! Tuuli Petäjän mitalilähtö RS-X-luokassa on käynnissä!

Ensimmäiselle ylämerkille tultaessa Petäjä on sijalla kuusi. Jos näin tullaan maaliin, mitali karkaa ja suomalainen on neljäs.

Klo 15.33:
Tuuli Petäjän RS-X-mitalilähtö on ohjelmassa klo 16.

Koko kansa jännittää!

Jussi Nukari

https://is.mediadelivery.fi/img/300/54871210907a4d0aa9a48f42de830a28.jpg


Klo 15.16 RAMI TUISKU, LONTOO:
Olympialaisten järjestelyorganisaatio ja brittiviranomaiset pelottelivat ennen olympialaisten alkua paikallisia toistuvasti odotettavissa olevasta liikennekaaoksesta. Brittimediassa toitotettiin toistuvasti: autoiljat pysykää poissa keskustasta, käyttäkää hyvät ihmiset julkisia tai pakatkaa kamanne ja painukaa Rhodokselle.

Pelottelu on tehonnut ja juuri nyt saan nauttia sen hedelmistä. Bussi suorastaan kiitää keskustan läpi Thames-joen rantaa. Hämmentävää.

Klo 14.34: Jonathan Åstrand juoksi 200 metrin alkuerässään kauden parhaansa 20,73. Hyvä suoritus!

Jatkoon se ei kuitenkaan riitä.

- Olen tyytyväinen, mutta en kuitenkaan ole. Sanotaan, että aika hyvin meni, Åstrand kommentoi juoksuaan Ylelle.

- Kauden paras aika kuitenkin tuli. Daegussa pääsin huonommalla ajalla välieriin. Kuntoni on nousussa. Ennätystä en lupaa tällä kaudella, mutta kaksi kymmenystä pitäisi ajasta saada pois.

Klo 14.21:
Sanni Utriaisen kolmas heitto: ei tulosta. Keppi lensi vajaat 50 metriä, mutta jäi mittamatta tämä viimeinenkin. Paraguayn Leryn Francokin putosi, tulos oli 51,45.

Naisten keihään karsinnassa yhdeksän heittäjää ylitti karsintajana, 62 metriä. Paras oli Spotakova (66,19) ja kakkonen Saksan Obergfoll (68,14).

Klo 14.07:
Utriaisen toinenkin heitto yliastuttu naisten keihään karsinnassa.

Klo 13.58 TUOMAS NYHOLM, HELSINKI:
Jos Sanni Utriaisen Sanni heittää oman ennätyksensä, hän ei ole kymmentäkään metriä perässä ryhmänsä kärkeä. Tulostasosta inspiroituneina linjaamme Suomen olympiaedustajien uudet pelisäännöt:

Edellisten kisojen verkkareilla, halpalennoilla kisapaikalle, itse kustannetaan majoitukset, omat eväät ja niin edespäin.

Näillä spekseillä on lupa A) nauttia kisafiiliksestä B) pummia Boltilta nimmareita ja C) selitellä aamu-uintien vaikeudesta ihan mielin määrin ilman tulosvastuuta.

Klo 13.52:
Miesten 200 metrin alkuerät alkoivat. Usain Bolt leikitteli ensimmäisessä erässä voittoon ajalla 20,39. Bolt juoksi ensimmäiset sata metriä ja hölkkäsi lopun. Hiukan huvittavan näköistä tuo hölkkääminen, kun vieressä maailman huippusprintterit tikkaavat minkä ikinä pääsevät.

Klo 13.46:
Naisten keihään karsinnan toinen ryhmä heittää ensimmäistä kierrosta. Suomen Sanni Utriaisen ensimmäinen oli yliastuttu. Karsinnan paras tähän mennessä on ollut tshekkiläinen Barbora Spotakova: 66.19.
Seurataan nyt naisten keihään karsinnassa myös Paraguayn Leryn Francon suorituksia, koska hän on niin seurattu muuallakin. Jaa miksikö. No, tämän takia. Francon ensimmäinen kantoi 51.45.

Klo 13.39:
Anne Rikala menee yhden kymmenyksen turvin 500 mertin kajakkiyksikön finaaliin!

On jo merkityksetöntä, millaisia aikoja kolmannessa välierässä melotaan, sillä vain erien kolmoset pääsevät aikavertailuun. Rikala on siis varmuudella vähintään toiseksi nopein kolmonen, sillä toisen erän kolmonen oli häntä hitaampi.

Selkeetä!

Klo 13.30:
Anne Rikalan sijoitus välierässään oli kolmas. Hän menee aikavertailuun. Finaalipaikka on siis edelleen mahdollinen.

Klo 13.13:
Naisten keihäskarsinnassa alkaa pian toinen erä. Sanni Utriainen on menossa mukana.

Klo 12.50: 
Dramatiikkaa 110 metrin aitojen alkuerissä! Kiinan kultamitalisuosikiksikin laskettu Liu Xiang törmäsi heti ensimmäiseen aitaan, kaatui ja keskeytti. Miehelle kävi huonosti neljä vuotta sitten Pekingissäkin: Kiinan suuri sankari loukkasi akillesjänteensä alkuerässä.
Erien nopein on ollut USA:n Aries Merritt, 13,07.

Ukkoja on kaatunut aitajuoksussa tiuhaan. Spekulaatiot käynnissä: rata on liian nopea.

LUCY NICHOLSON

https://is.mediadelivery.fi/img/300/1946c55d6e8644fdbe70aab58b43637f.jpg
Historia toisti itseään ja Liun kisa meni pieleen.


Klo 12.47 RAMI TUISKU, LONTOO:
Kiina ja Yhdysvallat jyräävät perinteisesti olympialaisten mitalitaulukon kärjessä. Eilisen jälkeen Kiinalla oli 31 ja USA:lla 29 olympiakultaa muiden mitalien lisäksi.

Mikäli kultamitalien määrä suhteutetaan maiden asukaslukuun, suurvallat putoavat kauas kärkisijoilta. Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvalloilla on yksi kultamitali 11 miljoonaa asukasta kohden ja se on listan sijalla 23. Kiina luvut ovat 43 miljoonaa ja 36:s.

Listan kärkisijalle nousi eilisiltana Grenada, kun Kirani James voitti miesten 400 metrin juoksun. Grenadalaisia on 109 000. Seuraavana on Jamaika kahdella kullallaan. Heillä on yksi kulta 1,4 miljoonaa asukasta kohden.

Klo 12.22 SAKU-PEKKA SUNDELIN, LONTOO: Ratapyöräilyssä isäntien jalkoihin jääneet ranskalaiset ovat hämillään brittien "ihmerenkaista".

Kysyttäessa asiasta brittijoukueen pomolta Dave Brailsfordilta tämä vastasi, että heidän renkaansa ovat täysin pyöreät. Ranskalaistoimittajat eivät ymmärtäneet kuittailua, sillä lehdet kirjoittelevat nyt pyöreistä ihmerenkaista.

Klo 12.07:
Anne Rikala voitti 500 metrin kajakkikisan alkueränsä. Ero toiseksi tulleeseen tanskalaiseen oli ruhtinaalliset 9 tuhannesosaa.

Lajin välierät alkavat kello 13.30. Finaali on ohjelmassa torstaina.

Klo 12.02 RAMI TUISKU, LONTOO: Ja tähän väliin iloinen eläinuutinen. Kun pituushyppääjä Greg Rutherford voitti lauantaina olympiakultaa, lontoolaisen löytöeläintalon työntekijät nimesivät yhden koirista Rutherfordiksi.

Koiran rotu on tietenkin kultainennoutaja. Ja nyt Rutherford on jo löytänyt uuden kodin. Asian uutisoi The Independent.

Klo 11.47 SAKU-PEKKA SUNDELIN, LONTOO:
Ratapyöräilyn olympiavoittaja Joanna Rowsell kehui kännykkäni suojakuorta. Tekisi mieli pitää sitä tökerönä iskuyrityksenä, mutta ehkä Joanna vain piti pyöräilyaiheisesta kuvasta.

Klo 11.37: VALOKUVATAIDE:
Päivän alkajaisiksi pari kuvaa, jotka on ottanut kiinnostava valokuvaaja. Kansainväliset uutistoimistot pukkaavat nykyisin kisoista ilmoille kuvia, joissa on merkintä "PICTURE TAKEN WITH A ROBOTIC CAMERA".

Mutta ei se robofotopetteri koskaan Hämäläisen Anttia korvaa, koska koneelta puuttuu inhimillinen kosketus, näkemys ja fiilis.

Otapa Antti meille kuva robottikamerasta!

YURI CORTEZ

https://is.mediadelivery.fi/img/300/6cfcf3c272bd44c6a8eb5f91134517fd.jpg
Robotti sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun Algerian Walid Bidani pyllähti painonnostossa.


MANAN VATSYAYANA

https://is.mediadelivery.fi/img/300/6fea5b017d0742218e512fe603cf6203.jpg
Robottikamera kuvasi myös Kazakhstanin Almat Kebispayevin ja Japanin Ryutaro Matsumoton painimatsin.


ANTONIN THUILLIER

https://is.mediadelivery.fi/img/300/34707238d3c1421a95251ceb0e05b668.jpg
Jelene Isinbajeva putoaa pehmusteisiin.


Varsinainen seuranta alkaa puolenpäivän hujakoilla, kun Lontoossa alkaa tapahtua.

Siihen saakka, ja toki sen jälkeenkin, kannattaa tutustua päivän teemamusiikkitarjontaan.

Suomalaisten olympiapurjeiden takana on vihdoinkin myötäistä.  Sen tietää myös Klaus Meine. Kyllä läikähtää sydämessä.

Myös herra David Jones ottaa kantaa Tuuli Petäjän menestyksen keskeisiin elementteihin.