MATKAT 17.8.2012 6:07

Ulos Barcelonasta – Nämä ovat Katalonian parhaat palat

Barcelonan ympäristössä on monta kohdetta, joihin voi paeta metropolin melskettä. Näissä paikoissa koet Katalonian parhaat palat päiväseltään.

Sami Takala

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f6cd724686ad4428882ef93d77271d42.jpg
Castellissa voi bongata myös Salvador Dalín surrealistisen mökin.

Sami Takala

https://is.mediadelivery.fi/img/300/1b3f0ddb416749aeadfb24daa022cc05.jpg
Montserratin luostari on vajaan kilometrin korkeudessa.

Pyhiinvaellus luostarivuorelle

Kiskot kirskuvat, kun juna luikertelee Montserratin kalliovuorta ylös. Näkymät muuttuvat koko ajan yhä upeammiksi. Kun juna lopulta saapuu korkealla vuorella sijaitsevalle pääteasemalleen, tuntuu kuin olisi tullut toiseen maailmaan.

Vajaan 60 kilometrin päässä oleva Barcelona näkyy täältä selvästi, samoin Pyreneet. Erikoisinta on vuoren rinteeseen vuonna 1025 rakennettu valtava benediktiiniluostari, jossa asuu edelleen lähes sata munkkia.

Kataloniassa on tapana pyytää Montserratin Mustalta neitsyeltä La Morenetalta apua tai tukea elämän eri tilanteisiin, kuten sairaudesta toipumiseen tai lapsen syntymään, ja luvata pyhiinvaellusmatka vuorelle, jos toive toteutuu.

Osoite: Plaza del Monasterio, Monistrol de Montserrat

Sami Takala

https://is.mediadelivery.fi/img/300/4b5ad28126244f55918ca90a99e7335d.jpg
Cava kypsyy syvällä maan alla.

Kuplivaa cavatilalla

Hämärässä kellarissa haisee tunkkaiselta. Kivinen katto ja seinät ovat homeen peitossa. Täällä, syvällä maan alla 90 vuotta sitten louhituissa käytävissä kypsyy Katalonian samppanja, cava.

Viiniköynnösten valtaamassa Sant Sadurní d’Anoiassa puolen tunnin junamatkan päässä Barcelonasta käytännössä kaikki valmistavat kuohujuomaa. Toiset myyvät sitä pienelle piirille, toiset maailman joka kolkkaan.

Cavan jättiläinen on mustista pulloistaan tunnettu Freixenet, toisena tulee Codorníu. Pienempiä cavatiloja ovat esimerkiksi Llopart ja Olivé Battlori. Oppaamme Christine tarttuu yhteen mustaan pulloon. Jokaista pitää pyöräyttää kerran päivässä kolmen viikon ajan. Kalliimpia cavoja käännellään yhä käsin, suurimman osan työstä tekevät kuitenkin koneet.

Osoite: Joan Sala 2, Sant Sadurní d’Anoia

Sami Takala

https://is.mediadelivery.fi/img/300/399578f252eb45e591b3c29032c22557.jpg
Katalonian koillisrannikolta Costa Bravasta voi löytää oman rannan.

Salaisella rannalla
Näkymä on kuin luontodokumentista, kunnes kalliolla lempivä nuori pariskunta huomaa, etteivät he ole yksin rannalla. Alaston pari luiskahtaa pakoon meriveteen Cala Canyersin poukamassa.

Periaatteessa he voisivat olla yksin täällä. Puolensataa kilometriä pitkä Katalonian rannikko Costa Brava on täynnä salaisia rantoja, kaukana turistilaumoista.

Sellaisen löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos rannikkoa ei tunne. Omaa rantaa voi etsiä esimerkiksi Castellin ja Cap Roigin väliseltä muutaman kilometrin pituiselta kaistaleelta, runsaan tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta.

Osoite: Platja de Castell, Palamós

Sami Takala

https://is.mediadelivery.fi/img/300/0db406b26f9842668cf0fd26fef41b53.jpg
Barcelonalaisperheet kokoontuvat sunnuntaisin katalonialaiseen Masia Can Borrell -ravintolaan.

Päivällinen maalaistalossa

Collserolan luonnonpuistossa Tibidabo-vuoren juurella tuntuu kuin olisi kaukana maaseudulla, vaikka olemme vain puolen tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Vanhalle maatilalle avattu ravintola Masia Can Borrell on erinomainen paikka ottaa tuntumaan katalonialaiseen ruokakulttuuriin. Paikallisten perheiden keskellä istuessa tuntuu kuin olisi heidän ruokapöydässään.

Naapuripöydän herrasmies näyttää, miten punaviiniä nautitaan katalonialaisen perinteen mukaan. Hän nostaa karahvin ilmaan ja lorauttaa viiniä ohuena nauhana suiposta nokasta suoraan suuhunsa.

Kasvissyöjän kannattaa varautua ravintolavierailuun etukäteen, vaikka alkupaloina tarjottavat grillatut vihannekset ovatkin herkullisia. Pääruokana syödään nimittäin vain lihaa, ja esimerkiksi kani tulee pöytään kokonaisena päineen ja hampaineen.

Osoite: Carretera d’Horta a Cerdanyola, Sant Cugat del Vallès