MATKAT Päivitetty: 14.8.2012 10:18

Lentoyhtiö suututti matkustajansa: "He saivat minut tuntemaan itseni pedofiiliksi"

Virgin Australia -lentoyhtiön säännöt ovat saaneet miesmatkustajia ärtymään.

Tea Karvinen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/dcc9644d8f2c4226bf0a785a9ee249cf.jpg
Brisbane Timesin mukaan lentoyhtiö Virgin Australia on joutunut nolon julkisuuden alaiseksi. Yhtiötä kritisoitiin viime viikolla siitä, ettei se anna miespuolisten matkustajiensa istua yksinmatkustavien lapsien vieressä.

Asian toi julki sydneyläinen palomies, jota pyydettiin vaihtamaan paikkaa Virginin lennolla, koska hänen vieressään istui kaksi yksinmatkustavaa lasta.

Tämän tapauksen jälkeen lentoyhtiö on ilmoittanut miettivänsä uudestaan menettelytapaansa vastaavissa tilanteissa.

Yhtiö on aiemmin perustellut sääntöään lasten turvallisuudella. Tuoreen palautteen vuoksi he kuitenkin miettivät asiaa uudelleen, sillä lentoyhtiö ei halua toisaalta syrjiä matkustajia.

Virginin mukaan sama politiikka on myös Qantasin, Jetstarin ja Air New Zealandin lennoilla.

Asian julki tuonut 33-vuotias palomies Johnny McGirr kertoi, kuinka hän lensi huhtikuussa kotiinsa Brisbanesta. Hänen paikkansa oli kahden pojan vieressä, joiden iäksi hän arvioi 8-10 vuotta.

Hänen paikkansa piti olla ikkunan vieressä, mutta hän istui silti käytäväpaikalle, jotta pojat pystyivät katsomaan ulos ikkunasta.

Lentoemäntä tuli kuitenkin hänen luokseen silloin, kun matkustajien piti laittaa turvavyöt jo kiinni. Lentoemäntä pyysi McGirriä vaihtamaan paikkaa. Kun McGirr uteli syytä, vastattiin hänelle: "Et voi istua kahden yksin matkustavan lapsen vieressä".

Lentoemäntä kertoi kyseessä olevan lentoyhtiön menettelytapa, johon McGirr vastasi: "Tämä on seksististä ja syrjivää. Miksi et voi vain sanoa, että en voi istua tässä siksi, että olen mies?".

Lentoemäntä pyysi vain anteeksi, mutta tässä vaiheessa koko matkustamo tuijotti jo tilannetta.

McGirr kertoo, kuinka tämän jälkeen lähellä istunutta naismatkustajaa pyydettiin vaihtamaan paikkaa hänen kanssaan sanoin: "Voisitteko istua tälle paikalle, koska hänellä ei ole lupaa istua lasten vieressä".

- Sen jälkeen nolostuin täysin, sillä lentoemäntä ei edes selittänyt tilannetta. Nousin vain paikaltani ravistellen päätäni, kertoi McGirr.

Loppumatkan mies istui vihaisena. Hän kertoi lentoyhtiölle työskentelevänsä palomiehenä Sydneyssä, jolloin hänelle on uskottu myös lasten hyvinvointi.

- Tuntui kuin [lentoyhtiön asenne olisi se], että "kunnioitamme sinua, mutta silloin kun olet Virginin matkustaja, olet myös potentiaalinen pedofiili", McGirr luonnehti.

- Tuollainen kommentti vie mieheltä pois kaiken sen hyvän, mitä on saanut aikaiseksi. Tämä on räikeää syrjintää, että ainoastaan sen takia, että olen mies, en voinut istua sillä paikalla, sanoi McGirr raivoissaan.

Virginin mukaan he yrittävät vastaavissa tilanteissa istuttaa lasten viereen aina naisen.

Vaikka lentoyhtiö miettii nyt tilannetta uudestaan on virhe jo tapahtunut, sillä asia on saanut paljon negatiivista palautetta Australiassa.

44 000 ihmistä vastasi maassa kyselyyn siitä, onko tällainen tilanne reilu. 87 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että sääntö on "seksistinen ja antaa ymmärtää, että kaikki miehet ovat mahdollisia pedofiilejä".