MATKAT 28.6.2012 6:25

Finnair torppasi ilmaiset lastenkirjat lapsimatkustajille - tässä syy

Finnair ei suostunut ottamaan Hilarius Hiiren lastenkirjoja lentojensa kyytiin edes ilmaiseksi.

https://is.mediadelivery.fi/img/300/b6cea230a448491d98bc5c86c4c34a39.jpg
Finnairin koneilla lentävien lapsiperheiden on varattava mukaansa virikettä perheen pienimmille, sillä yhtiön eurooppalaisilla lennoilla ei ole tarjottu lasten viihdykettä sitten puuhakirjoista luopumisen vuoden alussa.

Tilanteeseen olisi voinut tulla muutos, kun Hilarius Hiiren hahmon omistava Lastentähdet Oy tarjosi Finnairille lahjoituksena kymmeniä tuhansia hiirihahmon puuhakirjoja, mutta lentoyhtiö kieltäytyi tarjouksesta.

Lastentähtien toimitusjohtaja Marko Haapahuhdan mukaan Finnair suhtautui aluksi myönteisesti tarjoukseen, kun sitä kaksi kuukautta sitten ehdotettiin, mutta kieltäytyi sittemmin kokonaan.

Haapahuhdan mukaan Finnair esitti syyksi logistiset vaikeudet kirjojen toimittamisessa koneisiin.

- Olemme erittäin pettyneitä Finnairin vastaukseen ja ihmettelemme miten valtionyhtiö voi maksaa johtajilleen miljoonabonuksia, mutta ei pysty toimittamaan ilmaisia kirjoja lennoilleen lasten iloksi, harmittelee Haapahuhta.

Finnairilta kerrotaan kieltopäätöksen syyksi polttoainekulutus. Yhtiöllä on käynnissä hanke, jolla pyritään vähentämään kustannuksia keventämällä koneita mahdollisimman paljon. Yksi näistä monista kevennyksistä oli lasten puuhatavaran poistaminen vuoden alussa.

- Emme ota kyytiin mitään ylimääräisiä painotuotteita, koska jokainen niistä lisää polttoainekulutusta ja haittaa siten myös ympäristöä. Olemme joutuneet sanomaan monelle tällaisia tarjouksia tehneelle "kiitos ei". On vanhempien tehtävä huolehtia lastensa viihtymisestä, ja he ovatkin yleensä hyvin varautuneet, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Päivyt Tallqvist.

Finnair perustelee kieltäytymistä myös sillä, että suomenkieliset kirjat eivät sopisi kaikille asiakkaille, joista merkittävä osa on ulkomaalaisia, ja sillä, että kirjojen mukana ei olisi tullut kyniä.

Finnairin puuhakirjoja on yhä tarjolla pitkänmatkanlennoilla Aasiaan ja Amerikkaan, mutta Euroopan ja kotimaan lennoilta ne lähtivät poissa pysyäkseen.