MAASTOHIIHTO 13.2. 22:35

Etelä-Korean olympialaisista suljetun Jelena Välben käytös hiihtostadionilla hämmensi ruotsalaistoimittajia

PYEONGCHANG 2018 Venäjän hiihtoliiton pomo bongattiin kyynelehtimässä ilosta Pyeongchangin olympialaisissa.

Artyom Geodakyan / Tass / All Over Press

https://is.mediadelivery.fi/img/300/6a31c6c3cde24bf9a3a06fa43234515d.jpg
Entinen huippuhiihtäjä ja Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe on Etelä-Korean kisoissa virallisesti katsojan roolissa. Arkistokuva.
Venäjä on suljettu dopingskandaalin vuoksi Etelä-Korean olympialaisista. Osa venäläisurheilijoista saa kuitenkin kilpailla kisoissa erityisluvalla neutraalilla OAR (Olympic Athlete from Russia) -statuksella.

Urheilijoita ja heidän taustajoukkojaan on kielletty käyttämästä kilpailuissa kansallistunnuksia. Venäjän lipun kantaminen tai kansallishymnin laulaminen voi johtaa rangaistuksiin.

Dopingpanna on iskenyt erityisen kovaa Venäjän hiihtomaajoukkueeseen, jonka tähdet kuten Sergei Ustjugov, Aleksandr Legkov ja Maksim Vylegzhanin ovat sivussa olympiajuhlasta Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n sanktioiden vuoksi.

Andreas Hillergren / Lehtikuva

https://is.mediadelivery.fi/img/300/502826be8f224229b9b92d73c611bdf2.jpg
Naisten sprinttikilpailun mitalikolmikko. Ruotsin Stina Nilsson (kesk.) vei olympiakultaa, Norjan Majken Caspersen Falla hopeaa ja venäläinen Julia Belorukova pronssia.

Terje Pedersen / Lehtikuva

https://is.mediadelivery.fi/img/300/c0a1adffb4b04713a11321d244a69314.jpg
23-vuotias Julia Belorukova itki onnesta saavutettuaan uransa ensimmäisen olympiamitalin.
Tiistain sprinttikisassa venäläiset saivat balsamia haavoihin, kun naisten kisassa Julia Belorukova otti yllättäen pronssia, ja sen perään superlupaus Aleksandr Bolshunov tuuletti miesten kilpailussa kolmossijaa.

Belorukovan, 23, pronssi ilahdutti katsomossa istunutta Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajaa Jelena Välbeä erityisen paljon. Ruotsalaislehti Aftonbladet bongasi entisen huippuhiihtäjän ja nykyisen lajivaikuttajan kyynelehtimässä katsomossa, kun Belorukova hiihti mitaleille.

Mitalia riehakkaasti juhlineella Välbellä, 49, oli yllään kansallistunnuksilla koristellut Venäjän maajoukkueen vaatteet. Aftonbladetin julkaisemissa valokuvissa näkyy, kuinka hiihtopomo myös kirjoitti nimensä katsomossa olleiden fanien isoon Venäjän lippuun.
Ruotsalaislehti nosti esiin Venäjän dopingsanktiot ja Välben vaatetuksen ja käytöksen kannattajien keskuudessa.
Välbe ei kuitenkaan tehnyt teknisesti ottaen mitään kiellettyä. KOK sulki hiihtopomon monien tähtiurheilijoiden tavoin kisoista, koska Välbe oli maajoukkueen johtotehtävissä Sotshin talviolympialaisten aikana.

KOK päätti joulukuussa, etteivät Sotshin kisoissa 2014 Venäjän joukkueissa vaikuttaneet urheilujohtajat ja valmentajat saa osallistua Etelä-Korean olympialaisiin. Taustalla ovat dopingsyytökset, joiden mukaan Venäjällä paljastunut laaja dopingohjelma tähtäsi menestykseen Sotshissa.

Välbe tuli kuitenkin Etelä-Koreaan. Hän on Pyeongchangissa katsojan roolissa ilman akkreditointia.

Hän kertoi olympialaisten alla Ilta-Sanomille seuraavansa maansa hiihtäjien edesottamuksia entisten venäläisurheilijoiden seurassa.

– Valtiojohtomme lähettää jokaisiin arvokisoihin takavuosien huippu-urheilijoita katsojiksi. Meitä lähtee olympialaisiin kymmenien entisten arvokisaurheilijoiden ryhmä. Siinä joukossa on lisäkseni muun muassa (hiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja) Tamara Tihonova, Välbe sanoi IS:lle helmikuun alussa.

Pekka Holopainen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/823a194d5c494766bc3ce32eada45b77.jpg
Myös IS bongasi Välben hiihtostadionilla ennen lauantaina käytyä naisten yhdistelmäkilpailua.