MAASTOHIIHTO 17.2.2017 14:14

Pelaako Kaisa Mäkäräinen kovaa peliä? MM-Lahtea koskevasta puhelusta tulee mielenkiintoinen

KOMMENTTI Riitta-Liisa Roposen poisjäänti antoi avaimet Kaisa Mäkäräisen käsiin, kirjoittaa Mikko Marttinen.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

https://is.mediadelivery.fi/img/300/6ce2b611be7048468e31205b68845431.jpg
Lienee varmaa, että maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä etsii perjantaina iltapäivällä Otepäässä Eesti Televisioonin ykköskanavan. Ohjelmakarttaan on merkitty suora lähetys ampumahiihdon MM-kilpailujen naisten viestistä.

Jylhä on monipuolinen kestävyysurheilun ystävä, mutta tänään hänellä on erityinen syy tarkkailla Kaisa Mäkäräisen menoa Hochfilzenissä. Suomen kolmososuuden viestinviejä Lahden MM-kilpailuissa on auki, ja torstaina vaihtoehdot vähenivät yhdellä.

Riitta-Liisa Roposen joutuminen selkäleikkaukseen on hiihtäjälle surkea uutinen. ”Uran suurin pettymys”, kuten hän itse kuvaili. Lahden MM-kisoihin 2001 Roponen ei vielä aivan ehtinyt, eikä 38-vuotias urheilija enää saa uutta tilaisuutta kokea kotikisat hiihtäjänä.

Jylhä on luultavasti kantanut Roposen selästä huolta tällä kaudella lähes yhtä paljon kuin hiihtäjä itse. Naisten viestin kun on pitänyt olla koti-MM-kisojen ”varmin mitali”.

Jos Roponen olisi huippuiskussa, olisi vapaan hiihtotavan spesialisti selvä valinta Suomen joukkueen kolmannelle osuudelle. Nyt valinta menee hankalaksi.

Sävy muuttui

Vielä tammikuussa Jylhä edellytti Mäkäräiseltä näyttöä maastohiihdon maailmancupissa, mikäli tämä mielii viestijoukkueeseen. Sellaista Mäkäräinen ei koskaan antanut, sillä hän halusi mieluummin keskittyä taisteluun päälajinsa maailmancupin kokonaiskisan voitosta.

– Näyttää hyvin vahvasti siltä, että Lahden viesti kilpaillaan maastohiihtäjien voimin, Jylhä sanoi Ilta-Sanomille 15. tammikuuta.

Timo Jaakonaho

https://is.mediadelivery.fi/img/300/0814461098164f8eae3e9b6b44fbad0b.jpg
Riitta-Liisa Roponen ei pysty kilpailemaan Lahden MM-kisoissa.

Kun eilen kysyin Jylhältä samasta asiasta, oli sävy muuttunut. Hän nimesi viisi ehdokasta viestin kahdelle vapaan osuudelle.

– Meillähän on vapaan hiihtäjiä molempien ampumahiihtäjien lisäksi Laura, Krista ja Kerttu.

Toinen ampumahiihtäjä eli Mari Laukkanen ei ole realistinen vaihtoehto Lahden viestiin. Krista Pärmäkoski lienee varma ankkuri. Laura Monosta ja Kerttu Niskasta voidaan tarvita perinteisen osuuksilla.

Silloin jäljelle jää Mäkäräinen ja takaportti, jonka Jylhä jätti samaisessa IS:n haastattelussa 15. tammikuuta.

– Kaisan MM-ovi ei toki ole kiinni. Mahdolliset loukkaantumiset ja sairastumiset voivat muuttaa tilannetta, päävalmentaja sanoi silloin.

Mielenkiintoinen puhelu

Hochfilzenin MM-kisat ovat tähän asti sujuneet Mäkäräiseltä heikosti. Mahdollisuudet maailmancupin kokonaisvoittoon ovat menneet.

Hiihtokunnon heikentymisestä ei ole pelkoa. Mäkäräinen oli sekä pika- että normaalikilpailussa toiseksi nopein ladulla. Se on kovaa vauhtia myös erikoisnaisten seurassa.

Heikki Saukkomaa

https://is.mediadelivery.fi/img/300/c5037525c5944a2989a8e06102f3100f.jpg
Kaisa Mäkäräisen hiihtovauhti on ollut hyvää ampumahiihdon MM-kisoissa.

Mäkäräinen itse ei ole suostunut vahvistamaan osallistumistaan Lahden kisoihin, eikä asiasta ole kukaan uskaltanut huonotuuliselta naiselta varmasti Hochfilzenissä edes kysyä. Myös Jylhä on sopinut ottavansa Mäkäräiseen yhteyttä vasta MM-kisojen jälkeen.

Siitä tuleekin mielenkiintoinen puhelu. Avaimet ovat nyt ampumahiihtäjän käsissä. Jos Mäkäräinen päättää pelata kovaa peliä, vaatii hän Jylhältä lupausta paikassa viestijoukkueessa.

Ampumahiihdon maailmancup-sirkus jatkuu Lahden kisojen aikaan Pyeongchangissa. Miksi Mäkäräinen jättäisi olympialaisten esikisat väliin vain päästäkseen istumaan vaihtopenkille Lahteen?

Muokattu klo 18.38: Krista Lähteenmäki korjattu Krista Pärmäkoskeksi.