LAIHDUTUS 10.7.2012 9:01

Tutkija muistuttaa: Hiilareista on myös hyötyä

Väittely ruokavalioista on jälleen roihahtanut liekkiin. Karppauksen kannattajat ja vastustajat etsivät perusteluja kannoilleen hyvinvoinnista, mutta väittelyn alkuperäinen syy - hiilihydraatit - on lopulta jäänyt melko vähälle huomiolle.

TEA KARVINEN

https://is.mediadelivery.fi/img/300/5951a0ffd41b4e7a981dc86556f7a932.jpg
Joko-tai-asetelmaan jämähtäneessä keskustelussa hiilihydraattipitoisten tuotteiden hyödyt unohtuvat tutkijoiden mielestä liian usein.

- Energiantarve saadaan ilman hiilihydraattejakin tyydytettyä. Oleellisempaa on se, mitä muuta hiilihydraattipitoisissa tuotteissa on, toteaa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

Hiilihydraatteja on viljavalmisteissa ja muissa kasvikunnan tuotteissa, kuten vihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa. Tuotteista saa terveydelle tärkeitä kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä.

Esimerkiksi kuidut vaikuttavat muun muassa suoliston terveyteen, verensokeritasapainoon ja kolesteroliin. Hyödyllisiä kuituja ei saa kuin kasvikunnan tuotteista.

- Näiden tuotteiden jättäminen pois on pitkällä aikavälillä erittäin huono asia terveydelle, Fogelholm sanoo.
 

Aivojen tärkein energianlähde


Tutkimuksissa hedelmien, vihannesten ja täysjyväviljavalmisteiden vähäisellä käytöllä on huomattu yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen, lihavuuteen ja suolistosyöpiin.

- Tuotteille on löydetty myös itsenäinen merkitys, eli täysjyväviljan jättämistä ei ainakaan kokonaan voi korvata hedelmiä lisäämällä, Fogelholm kertoo.

Vaikka ihminen voi elää hyvin vähillä hiilihydraateilla, on tilanne Fogelholmin mukaan elimistölle stressaava.

Hiilihydraatit ovat esimerkiksi aivojen ensisijainen energianlähde. Aivot toimivat ilman hiilihydraattejakin, mutta joutuvat reagoimaan puutteeseen. Reaktio on Fogelholmin mukaan samanlainen kuin silloin, kun ihminen paastoaa.

Myös lihakset saavat energiansa normaalisti hiilihydraateista.

- Lihakset tulevat periaatteessa toimeen ilman hiilihydraatteja. Jos pitää tehdä raskasta fyysistä työtä, kuten vaativaa urheilua, lihas tarvitsee hiilihydraatteja, Fogelholm sanoo.