KUNINKAALLISET 13.2. 20:51

Kuningatar Elisabet kielsi pillit brittihovissa – useita uusia määräyksiä ympäristön vuoksi

KUNINKAALLISET Kuningatar Elisabet on kieltänyt muun muassa muovipullot ja -pillit brittihovissa ympäristösyihin vedoten.

Reuters, Colourbox

https://is.mediadelivery.fi/img/300/a71f5ee376c4448793fd30f3432d5cd4.jpg
Kuningatar Elisabet on käynyt sotaan muovia vastaan kieltäen muun muassa muovipullojen ja -pillien käytön hovin tiloissa. Asiasta uutisoivat useat lehdet muun muassa The Telegraph, Business Insider ja Washington Post.

Lehtitietojen mukaan Buckinghamin palatsi on tehnyt tarkat suunnitelmat, kuinka välttää käyttämästä muovia kuninkaallisissa asuintiloissa. The Telegraph uskoo, että kuningatar kiinnostui henkilökohtaisesti muoviongelmasta, kun hän työskenteli yhdessä Sir David Attenboroughin kanssa tämän uusimman dokumentin parissa. Dokumentti käsittelee kansainyhteisön jäsenvaltioiden luontoa ja eläinten elinoloja.

Kuningatar on ollut tarkkana siitä, miten hovin tiloissa tarjoillaan ruoka. Uusien sääntöjen myötä Buckinghamin palatsissa, Windsorin linnassa ja Holyroodin palatsissa Edinburghissa saa tästä lähin käyttää ainoastaan posliinilautasia, juomat tarjoillaan joko aidoista laseista tai kierrätettävistä paperikupeista.

Lisäksi kuninkaallisten kahviloiden pitää pystyä tarjoilemaan mukaan otettavat tuotteensa pakkauksissa, jotka voi joko kompostoida tai jotka ovat biohajoavia.

– Hovi on sitoutunut vähentämään ympäristövaikutuksiaan, Buckinghamin palatsin tiedottaja sanoo lehtien mukaan.

– Tämän vuoksi olemme tehneet useita käytännön tekoja vähentääksemme muovia, tiedottaja ilmoitti.

Myös prinssi Charles tunnetaan siitä, että hän on kiinnostunut ympäristöasioista. Prinssi Charles on useamman kerran puhunut julkisesti siitä, kuinka maailman meret kärsivät muovista. Hiljattain prinssi Charles otti kantaa asian puolesta ja sanoi maailman kohtaavan pian ekologisen katastrofin meriin kertyneen roskan vuoksi.

Tim Rooke/REX

https://is.mediadelivery.fi/img/300/4b8a7997bfa549e5bb5a03aea40f534f.jpg
Ympäristöasiat ovat tärkeitä kuningatar Elisabetille ja hänen esikoiselleen prinssi Charlesille.

Lehtien mukaan Buchkinghamin palatsissa panostetaan parhaillaan kovasti siihen, että hovi noudattaa entistä enemmän ympäristöystävällisiä arvoja. Hovi aikoo muun muassa uusia sähkö- ja lämmitysjärjestelmiään, joita on Telegraphin mukaan viimeksi uusittu toisen maailmansodan jälkeen.

Energiatehokkuuden lisäämiseksi Buckinghamin palatsin katolle asennetaan myös aurinkopaneeleja. Buckinghamin palatsin kerrotaan myös harkitsevan useita muita keinoja, kuinka toimia ympäristöystävällisemmin, näitä ovat muun muassa aurinkokeräimet ja polttokennojen käyttö. Hovihankkijoiden on myös tästä edes todistettava, etteivät he saastuta planeettaa.