KUNINKAALLISET 17.2.2017 15:26

Espanjan prinsessa Cristina vältti vankilatuomion – aviomiehelle yli 6 vuotta vankeutta

TUOMIO Espanjan kuningas Felipen sisar prinsessa Cristina todettiin Mallorcan oikeusistuimessa syyttömäksi veronkiertoon.

CATI CLADERA

https://is.mediadelivery.fi/img/300/e394dd684bee46e2858fe17d8975bd88.jpg
Prinsessa Cristina ja tämän puoliso Inaki Urdangarin saivat perjantaina tuomionsa.
Espanjan kuningas Felipen sisar prinsessa Cristina todettiin tänään BBC:n mukaan syyttömäksi verokiertoa käsittelevässä oikeudenkäynnissä.

51-vuotiasta prinsessaa syytettiin avunannosta veropetokseen. Syytteet liittyivät hänen aviomiehensä, entisen käsipallon olympiamitalisti Inaki Urdangarin, liiketoimiin ja urheilujärjestöön, jonka kautta tämä kierrätti julkisia varoja veroparatiiseihin.

Cristina vapautettiin syytteistä pitkän oikeudenkäynnin päätteeksi, mutta tämän aviomies Urdangarin tuomittiin Mallorcan oikeusistuimessa kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Oikeudenkäynti alkoi vuonna 2010 ja siitä tuli Espanjan eliitin korruptiota symbolisoiva taistelu.

Tapauksessa oli prinsessa Cristinan ja Urdangarin lisäksi 16 muuta syytettyä, muun muassa entinen ministeri Jaume Matas. Matas tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen ja Urdangarin entinen bisneskumppani Diego Torres 8,5 vuodeksi. Yhdeksän syytettyä vapautettiin kaikista syytteistä.

Sekä Cristina että Urdangarin kielsivät syytteet ja prinsessa vetosi muun muassa siihen, että hänen aviomiehensä oli vastuussa pariskunnan raha-asioista.

Prinsessa Cristina joutuu vankeustuomion välttämisestä huolimatta maksamaan sakkoja noin 265 000 euron edestä.

Oikeudenkäynti oli historiallinen, sillä Cristina oli ensimmäinen Espanjan kuningasperheen jäsen, joka joutuu oikeuteen syytetyn ominaisuudessa sitten Francisco Francon diktatuurin päättymisen vuonna 1975.

Kuningas Felipe poisti aiemmin rikossyytteiden vuoksi sisareltaan ja tämän mieheltä Palma de Mallorcan herttuaparin arvon.