KOTIMAA 19.6.2017 20:53

Pantasuden ampumisesta epäillylle vaaditaan vankeutta – useita laukauksia haulikolla

Ampuja on esitutkinnassa tunnustanut tekonsa.

Harri Mäenpää / Studio Korento

https://is.mediadelivery.fi/img/300/ce206b287e5e4103a86edd76c2fc8cb8.jpg
Syyttäjä vaatii miehelle vuoden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.
Pantasuden salakaadosta epäilty mies on saanut syytteen törkeästä metsästysrikoksesta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii miehelle vuoden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta. Häntä salakaadon peittelemisessä avustaneelle miehelle syyttäjä vaatii tuntuvaa sakkorangaistusta.

Luonnonvarakeskuksen seurannassa olleen suden salakaato paljastui Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa viime vuoden marraskuussa. Alunperin teosta oli epäiltyinä neljä miestä, joista kolme oli poliisitutkinnan aikana myös vangittuina.

Salakaadosta epäiltynä oikeuteen saatiin kuitenkin vain yksi metsästäjä. Syyttäjän mukaan hän yksin tai yhdessä tuntemattomiksi jääneiden henkilöiden kanssa syyllistyi törkeään metsästysrikokseen ampumalla haulikolla useita kertoja pantaseurannassa ollutta sutta. Puolitoistavuotias Vieremällä Pohjois-Savon puolella syntynyt urossusi Mio kuoli ampumisen seurauksena. Ampuja on esitutkinnassa tunnustanut tekonsa.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä vaatii miehelle vähintään kolmen ja enintään 10 vuoden metsästyskieltoa sekä hänen haulikkoaan valtiolle. Suden arvona hänen maksettavakseen syyttäjä vaatii 4  500–9 100 euron suuruista summaa.

Seurasi suden liikkeitä verkossa

Syytteen saanut salakaataja oli päässyt suden jäljille urkkimalla tämän liikkeitä pantasusien seuraamiseen tarkoitetusta internet-palvelusta. Tekonsa jälkeen hän yritti harhauttaa suden liikkeitä seuranneita viranomaisia viemällä sudesta irrottamansa tutkapannan pois rikospaikalta soramonttuun. Miestä tällä harhautusreissulla autollaan kuljettanut mies sai syytteen rikoksentekijän suojelemisesta.

Saman jutun yhteydessä oli syytettyinä myös kaksi muuta miestä ampuma-ase rikoksista ja räjähdesäännösten rikkomisesta. He olivat säilyttäneet metsästysaseita ja niiden ammuksia laittomasti. Heille syyttäjä vaatii sakkoja.

Sudet ovat herättäneet suuria tunteita Pohjois-Karjalassa. Metsästäjien ja monien paikallisten asukkaiden mielestä susia on liiaksi asti ja niiden määrää vähätellään. Susien salakaatoja epäillään tapahtuneen paljon enemmän kuin niitä tulee tietoon.

Parhaillaankin poliisin tutkinnassa on maaliskuussa Nurmeksessa paljastunut suden salakaato.