KOTIMAA 18.4.2017 14:56

Nainen osti 82 000 eurolla kalusteita samalta myyjältä – ohitti pin-koodin 13 kertaa

RIKOS Vuonna 1990 syntynyt nainen sai kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Lahtelaisen ostoskeskuksen huonekaluliikkeessä asioinut nainen onnistui hankkimaan 82 000 euron edestä huonekaluja luottokortillaan, jossa on 4 000 euron luottoraja.

Nainen kertoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa, että Bank Norwegian AS:n myöntämä kortti oli hänen elämänsä ensimmäinen kortti, eikä hän voinut kuvitellakaan miten helppoa sillä oli nostaa rahaa ja hankkia tavaroita.

Vuonna 1990 syntynyt nainen sai kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Syyttäjä vaati hänelle ankarampaa tuomiota, mutta oikeus antoi lievemmän.

Oikeus perusteli lievempää rangaistusta huonekaluliikkeen myyjän aktiivisella toiminnalla ja katsoi hänen myötävaikuttaneen rikoksen laajuuteen.

Nainen hankki luottokortin viime marraskuussa. Heti tuoreeltaan hän nosti itselleen käteistä 4 000 euroa.

Seuraavana päivänä nainen meni isänsä kanssa huonekaluliikkeeseen ja osti lähes 5 000 euron edestä huonekaluja.

Hän maksoi ostokset pyytämällä maksupäätelaitteen itselleen, koska kertoi unohtaneen korttinsa pin-koodin.

Nainen naputteli maksupäätteeseen oman kertomansa mukana kortin numeron, tiedot kortin voimassaolosta ja kortin turvakoodin.

Kolmena perättäisenä päivänä hän kävi kaikkiaan 13 eri kertaa samassa liikkeessä ostoksilla. Jokaisella kerralla häntä palveli sama miesmyyjä ja jokaisella kerralla nainen maksoi ostoksensa samalla tavalla ohittamalla pin-koodin.

Myyjä ihmetteli

Poliisin tekemän esitutkinnan mukaan jossain vaiheessa myyjä oli hieman ihmetellyt, miten samalla kortilla voi tehdä niin paljon hankintoja.

Myyjä arveli, että nainen oli saanut jotenkin peukaloitua maksupäätettä. Suurimmat yhdellä kerralla tehdyt ostokset olivat 15 000 euroa.

Nainen kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli myydä huonekalut sukulaisilleen ja tuttavilleen, jotka tarvitsivat sohvakalustoja ja muita huonekaluja.

Oikeudessa nainen todettiin maksukyvyttömäksi, eikä hänellä ollut tarkoitustakaan maksaa hankintojaan. Huonekaluliike ei ehtinyt vielä toimittaa ostoksia naiselle, mutta pankki oli jo siirtänyt rahat huonekaluliikkeen tilille.

Kaksi päivää naisen tekemien viimeisten ostosten jälkeen myyjä sattumalta näki naisen ostoskeskuksessa ja ilmoitti poliisille, joka otti naisen muutamaksi päiväksi kiinni.

Pankki sai omansa huonekaluliikkeeltä takaisin, ja tuomittu nainen joutuu korvaamaan pankille noin 2 000 euron selvittelykustannukset.

Naisen isää syytettiin tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta, koska hän vei ensimmäisen huonekalulastin autotalliinsa säilöön. Syyte kuitenkin hylättiin toteennäyttämättömänä. Liike sai kalustot takaisin.

Itä-Suomessa samanlainen tapaus

Itä-Suomen poliisi on selvittänyt maaliskuussa tehtyä petossarjaa, jossa miesjoukko on onnistunut tekemään samalla tavalla luottokorttia käyttäen 28 000 euron hankinnat.

Petoksista on vangittu yksi mies. Neljän miehen seurue oli tehnyt hankintoja muun muassa Varkaudessa ja Savonlinnassa.