KOTIMAA 15.4.2017 14:55

Maksupäätteestä löytyi porsaanreikä – rikolliset keksivät uuden pirullisen keinon höynäyttää myyjiä

Itä-Suomen poliisi tiedotti lauantaina erikoisesta petosvyyhdistä, jossa kauppiailta on höynäytetty kymmeniätuhansia euroja. Poliisi vahvistaa Ilta-Sanomille, että kyse on aivan uudenlaisesta rikosilmiöstä.

Antti Hämäläinen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/7067a364de5644368fa4602c9cf68f27.jpg
Poliisi kehottaa kauppaliikkeitä huolellisuuteen maksukortilla tapahtuvissa maksutapahtumissa.
Petoksista epäillyt miehet ovat käyttäneet hyväkseen niin myyjiä kuin maksulaitteista paljastunutta tietoturva-aukkoa.

Tekotapa kaikissa tapauksissa oli samanlainen.

Miesnelikko liikkui yhtenä porukkana, ja maksuvaiheessa yksi miehistä pyysi pin-koodin varmennekyselyn ohittamista. Tällöin maksu tapahtuu joko korttia ”höyläämällä” tai pankkikortin numerot pitäisi naputtaa laitteelle.

Tässä vaiheessa mies sai kuitenkin maksupäätelaitteen myyjältä käsiinsä. Poliisin arvion mukaan myyjät ovat saattaneet hämääntyä isosta miesporukasta.

– Siinä on ollut tarkoituksella iso seurue mukana, että siihen on saatu luotua tämmöinen härdelli.

– Ostaja on manipuloinut maksutapahtumaa sillä tavoin, että se on näyttänyt maksetulta, mutta ei ole sitä tosiasiassa ollut, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläinen sanoo Itä-Suomen poliisista Ilta-Sanomille.

Myyjille on valjennut vasta tekoa seuranneena päivänä, ettei maksua oltu todellisuudessa tehty.

Hämäläinen ei voi kuitenkaan kertoa sitä, mitä mies laitteelle teki. Epäillyt tekijät löysivät laitteesta kuitenkin täysin uuden tietoturva-aukon, jota he käyttivät hyödykseen.

– Sinällään itse tekotapaa en voi paljastaa, ettei kukaan lähde matkimaan tai kopioimaan tekotapaa, Hämäläinen sanoo.

Hän kuitenkin vahvistaa Ilta-Sanomille, että kyse on aivan uudenlaisesta rikosilmiöstä.

– Tämmöistä tekotapaa ei ole aiemmin tullut vastaan, Hämäläinen alleviivaa.

– Eli ei ole ollut pelkästään laitevika ja myyjän ajattelemattomuus, vaan nämä molemmat asiat yhdessä, Hämäläinen sanoo.

Poliisi on ollut tapauksesta yhteydessä maksupäätelaitteista vastuuseen olevaan yhtiöön. Poliisi ja yhtiö ovat yrittäneet yhdessä löytää keinoa tietoturva-aukon paikkaamiseen. Hämäläinen ei osaa sanoa, onko ongelma jo ratkaistu. Hämäläisen mukaan vastaavantyyppisiä huijauksia on tapahtunut Itä-Suomen alueen lisäksi muualla Suomessa.

Itä-Suomen alueella tapahtuneet epäillyt petokset ovat tapahtuneet maaliskuun aikana Varkaudessa, Savonlinnassa, Iisalmessa, Kuopiossa, Sonkajärvellä ja Mikkelissä. Rikoksilla hankitun omaisuuden yhteisarvo on yli 28 000 euroa.

Epäilyn mukaan tekijät saivat esimerkiksi savonlinnalaisesta soitinliikkeestä soittimia 8 500 euron arvosta ja toisesta kauppaliikkeestä työkoneita lähes 3 000 euron arvosta. Epäillyt tekijät ovat iskeneet myös vaateliikkeeseen, ravintoloihin, takseihin sekä hotelliin. Poliisi on tutkinut tapausta petoksina.

Epäiltynä teoista on neljä suomalaismiestä, joista kaksi on ollut vangittuna. Toinen heistä on päässyt vapaaksi. Edelleen vangittuna olevaa miestä epäillään myös Etelä-Suomen alueella viime vuoden lopulla tapahtuneesta petoskokonaisuudesta.

Poliisi kehottaa kauppaliikkeitä huolellisuuteen maksukortilla tapahtuvissa maksutapahtumissa.