KOTIMAA 10.8.2012 12:32

Karu ilmiö lasten juomisesta paljastui Porissa

Porissa on havahduttu siihen, että jopa lapsia on ajautunut päihdekierteeseen, josta nämä eivät pääse omin avuin pois.

Viena Kytöjoki

https://is.mediadelivery.fi/img/300/97b3dd5169374874a9696f629857a409.jpg

Satakunnan Kansa uutisoi tänään, että Porissa on havaittu uusi, huolestuttava päihdeilmiö: lastensuojelusta on tullut katkaisuhoitoasemille kyselyitä jopa ala-asteikäisten hoitoon pääsemisestä.

Kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Jaana Särkioja kertoo IS:lle, että ratkaisua alaikäisten päihderiippuvuuden katkaisuun on pyritty etsimään yhteistyössä päihdepalveluiden kanssa.

- Emme halua laittaa lapsia katkolle, se ei ole alaikäisten paikka. Tällä hetkellä joudumme hakemaan nuorille sopivia päihdepalveluita vähän turhan kaukaa, Lahdesta saakka. Tällaiset palvelut pitäisi saada paikallisiksi, Särkioja toteaa.

Osa lapsista ja nuorista ajautuu päihteiden pariin myös kesällä. Särkiojan tuntuman mukaan Pori ei ole yksin ongelman kanssa.

- Olen ollut tässä tehtävässä vuoden, ja asia on ollut koko ajan pinnalla. Kokeilijoita on kaikenlaisia, mutta varsinainen päihdeongelma koskee pientä marginaaliryhmää, joista osa on todella ongelmissa riippuvuutensa kanssa, Särkioja harmittelee.

Satakunnan Kansa uutisoi perjantaina, että nuorten lisäksi myös päihderiippuvaisten naisten määrä on kasvussa. Porin katkaisuhoitoasemalla kulunut kesä onkin ollut tavallista vilkkaampi. Varsinkin heinäkuussa katkon ovi on käynyt tiuhempaan kuin viime vuonna samaan aikaan.

- Huumeet ja sekakäyttö liittyvät aika usein katkolle tulijoiden elämään, mutta pelkkiä alkoholin käyttäjiäkin löytyy. Naisten osuus on lisääntymässä koko ajan, vaikka naisilla on edelleen turhan korkea kynnys hakea apua juomiseen, kertoo Porin päihdepalvelujen laitospalveluiden esimies Helena Santahuhta Satakunnan Kansassa.

Hän pitää erityisen huolestuttavana yhtä nuorempien ilmaantumista katkolle. Mukana on niin syrjäytyneitä kuin tavallisten perheiden nuoria.

- Meillä on esimerkiksi sellaisia nuoria, jotka opiskelevat, mutta juomisen takia opiskelussa on saattanut tulla viivästyksiä. Onhan se huolestuttavaa, jos opiskelijanuori juhlii jatkuvasti niin viikolla kuin viikonloppunakin. Silloin suurkulutuksen rajat ylittyvät helposti, Santahuhta toteaa Satakunnan Kansan haastattelussa.