KOTIMAA Päivitetty: 2.7.2012 9:52

Jokamiehenoikeudet hämmentävät - tiesitkö tämän?

Jokamiehenoikeudet perustuvat Suomen lakiin. Siitä huolimatta oikeuksissa on monta harmaata aluetta.

Janne Nousiainen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/3f275400fcd249b28f0298ef2c292e65.jpg

- Jokamiehenoikeuksien merkitys on säilynyt ja jopa kasvanut. Monet eivät silti tiedä, että jokamiehenoikeudet perustuvat perinteiden ja hyväntahtoisuuden sijaan Suomen lakiin, sanoo ympäristöneuvos Pekka Tuunanen.

Oletpa sitten turisti, vaeltaja, kalastaja, marjanpoimija tai maanomistaja - perehdy näihin kohtiin.

1. Yksityistiet

- Jokamiehenoikeuksista eniten kiistaa aiheuttaa yksityisten teiden käyttöoikeus, Tuunanen sanoo.

- Yksityisteillä saa kävellä, pyöräillä, ratsastaa ja hiihtää, mutta ei liikkua moottoriajoneuvolla.

Ratsastus ei kuitenkaan ole yksiselitteinen jokamiehenoikeus. Talleilla on harvoin omaa maastoa, jolla ratsastaa. Monia maanomistajia harmittaa, kun hevoset jättävät jälkensä teille.

- Ratsastus on harmaata aluetta. Jos sillä on kaupallinen yhteys ja siitä syntyy polkuja metsiin, ratsastus ei enää kuulu jokamiehenoikeuksiin ainakaan meidän näkökulmastamme, sanoo lakimies Helena Ålgars Ruotsinkielisen maataloustuottajain keskusliitosta.

Jos yksityistie on suljettu puomilla, puomin saa kiertää. Puomia ei kuitenkaan saa poistaa.

2. Tulenteko

Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa. Kaupunkien ulkoilualueilla tulen saa sytyttää niille tehdyille tulisijoille.

- Kaupunkien ulkoilualueilla tulisijoilla saa sytyttää tulen ilman maanomistajan lupaa. Suoraan maahan tai kalliolle ei tulta saa tehdä, Ålgars kertoo.

3. Pihapiiri

Talon pihapiiristä ei saa poimia marjoja, mutta pihapiirin määritelmässä on tulkinnan varaa. Pihapiirillä ei välttämättä tarkoiteta tonttia, vaan tunnusmerkkien täytyy viitata siihen, että alue on otettu erityiseen käyttötarkoitukseen. Metrimääräistä "suojavyöhykettä" esimerkiksi tontin rakennnuksista ei ole.

Jos esimerkiksi uimaranta on toisen pihapiirissä, sitä ei saa käyttää. Jos taas se ei ole pihapiirissä, uimarantaa voitaneen käyttää jokamiehenoikeudella. Kieltokyltit voivat olla laittomia.

Pihapiiri käsittää usein vain asunnon välittömän lähiympäristön.

4. Roskaaminen
 
- Roskaamisella ei ole mitään tekemistä jokamiehenoikeuksien kanssa. Ydin on se, että jokainen saa hyötyä oikeuksista niin kauan kuin toimista ei aiheudu häiriötä, sanoo Suomen ladun asiantuntija Anne Rautiainen.

Ympäristöministeriö julkaisee syyskuun alussa käsikirjan, joka on tarkoitettu niin työkseen kuin huvikseenkin ulkoilevien avuksi. Käsikirjan on tarkoitus vastata monia mietityttäviin kysymyksiin siitä, mitä luonnossa saa ja ei saa tehdä.

Jokainen saa veneillä, uida ja onkia

- Saat liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa, mutta et pihamaalla tai pelloilla, niityillä ja istutuksilla, joilla kulkemisesta voi aiheutua vahinkoa.

- Alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua, saa esimerkiksi telttailla. Riittävästä etäisyydestä asumuksiin on pidettävä huoli, eikä kotirauhaa saa häiritä.

- Luonnonmarjojen, sienien ja kukkien poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin.

- Veneily, uiminen ja peseytyminen vesistössä sekä jäällä kulkeminen ovat luvallista puuhaa.