KORIPALLO Päivitetty: 17.8.2012 21:30

Suomi murskaava EM-karsinnan avausottelussa

Suomi voitti Albanian 112-77 (61-30) koripallon miesten EM-karsinnan avausottelussaan Helsingissä.

Markku Ulander

https://is.mediadelivery.fi/img/300/86b4391f53c54509bb7533923608c4f3.jpg
Albaniasta ei ollut Suomelle vastusta.
Albanialaiset kutsuvat itseään lippunsa kaksipäisen kotkan mukaan Shkypetarsiksi, kotkien pojiksi. Kotkien pojat osoittautuivat kuitenkin kevyeksi vastukseksi Suomen koripallomaajoukkueelle, jonka Koripalloliitto on ristinyt susiksi.

Suomi nuiji Albanian EM-karsinnan avausottelussa Helsingissä 112-77 (61-30).

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann oli ennakkoon vitsaillut tuntemattoman vastustajan pelaavan tyypillistä albanialaista koripalloa. Karsinta-avauksessa tuli selväksi, että Albania on liikkeellä kapealla ja lyhyellä joukkueella.

- Me tiedettiin ennakkoon, että Albania on heikompi joukkkue, Petteri Koponen myönsi.

Koponen heitti uudeksi maaotteluennätyksekseen 29 pistettä, joista 14 syntyi jo ensimmäisellä neljänneksellä.

- Tilastoissa 29 pistettä Albaniaa vastaan näyttää varmaan huonommalta kuin 27 pistettä Kroatiaa vastaan, Koponen naureskeli.

Koponen muisti vanhan ennätyksensä väärin, sillä oikea luku oli 26, joka oli syntynyt useammassa ottelussa. Albanian passiivisen puolustuksen edessä Koposen vaikeutena ei ollut heittotilan löytäminen, vaan heittopaikkojen valitseminen.

- Oli vähän vaikeaa, kun oli puoliksi vapaa koko ajan. Puhuimme siitä, että pelataan vaan korista ja pysytään aggressiivisina, Koponen kertoi.
 

Heittoja tarjolla


Ottelu oli tasainen vain hetken. Muutaman minuutin pelin jälkeen Shawn Huffin vartioima Klaudio Ndoja liukastui pallo kädessään ja Huff perääntyi pari askelta. Se sai päävalmentaja Henrik Dettmannin ponnahtamaan ylös tuoliltaan ja karjaisemaan Huffille: "Mitä sä pyydät anteeksi?"

Arkailu loppui siihen ja ensimmäisen neljänneksen viimeiset runsaat viisi minuuttia Suomi vei murskaavasti 28-11. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen peli oli ohi lukemissa 37-18.

Korismaajoukkueen kannustuskappaleen Susijengi 2.0 esittäneet räppärit Uniikki, Brädi ja Timo Pieni Huijaus liioittelivat aavistuksen ennen ottelua väittäessään, että paikalla olisi koko Helsinki. Räppärien Helsinki osoittautui vajaan 3 000 hengen kotiyleisöksi, jonka ei tarvinnut paljon meluta, niin selvä oli tasoero Suomen eduksi.
Toisella puoliajalla Albania jatkoi taistelua toivottomassa tilanteessakin ja esti eroa kasvamasta suuremmaksi.

- Tällaista jengiä vastaan on vaikea pitää intensiteettiä yllä 40 minuuttia. Toisella puoliajalla olimme ehkä vähän pehmeitä ja kaveri pääsi tekemään koreja, Koponen kertasi.

EM-karsinta jatkuu ensi viikolla kahdella ottelulla, joissa vastassa ovat Suomen lohkon ennakkoon vaikeimmat vastustajat. Tiistaina Suomi kohtaa vieraissa Puolan ja perjantaina Helsingissä Belgian. Belgia ehti ensimmäisessä karsintaottelussaan keskiviikkona yllättää Puolan vieraissa.

- Puola on kova joukkue, siitä tulee aivan eri peli. Nyt meidän on haettava rytmi siihen peliin. Olemme fyysisesti altavastaajana, mutta sellaisessa tilanteessa Suomi on usein ollut parhaimmillaan, Dettmann ennakoi.

- Meidän pitää parantaa ja hakea harjoituksissa kovempi rytmi. Jokainen varmasti löytää motivaation, koska nyt pelataan kisapaikasta, Petteri Koponen sanoi.