HYVÄ OLO 3.8.2012 12:30

Todellista apua vai pelkkää lumetta? Näin toimii olympialaisissa paljon nähty ihoteippi

Monet urheilijat ovat ryhtyneet koristelemaan ihoaan värikkäillä teipeillä.

Marcelo del Pozo

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f934e8c184f44190ba21b6edd7770cac.jpg
Saksalainen rantalentopallon pelaaja Katrin Holtwick on peittänyt vatsaansa kinesioteipillä Lontoon olympialaisissa.
Urheilijoiden käyttämä teippi vaikuttaa olevan uusin villitys vammojen hoitoon Lontoon olympialaisissa. Asiasta kertoo Daily Mail.

Teippiä on nähty esimerkiksi saksalaisen rantalentopallon pelaajan Katrin Holtwickin vatsassa, ruotsalaisen käsipallon pelaajan Johanna Wibergin polvessa ja kreikkalaisen judokan Ilias Iliadisin selässä.

Kinesioteipiksi kutsutun teipin on kehittänyt japanilainen lääkäri yli 30 vuotta sitten. Teipin on tarkoitus tukea lihaksia ja niveliä, liikettä kuitenkaan rajoittamatta.

Kinesion internetsivuilla kerrotaan, että teippiä on tarkoitus käyttää tietynlaisella tekniikalla, jota varten järjestetään myös erityisiä kursseja teippauksen harjoittajille.

Iso-Britanniassa yli 4 000 ihmistä on jo koulutettu kinesioteippaajiksi ja monet heistä kuuluvat maan huippu-urheiljoiden huoltoryhmiin.

Myös Suomessa järjestetään kinesioteippauskursseja ja aihe on herättänyt kiinnostusta. Kinesioteippauksen suomalaisessa Facebook-ryhmässä on esimerkiksi jo lähemmäs 800 tykkääjää.

Tieteellistä tutkimusta teipistä on kuitenkin tehty vain vähän. Joidenkin tutkimusten mukaan teipin kyky vähentää kipuja tai parantaa lihaskestävyyttä on rajallinen.

Tutkijoiden mukaan kinesioteippi ei esimerkiksi eroa merkittävästi muista urheiluun käytettävistä teipeistä. He uskovat teipin lähinnä helpottavan kipua, muttei vievän sitä kokonaan pois.

Kinesio UK:n toimitusjohtaja Kevin Anderson tukee väitteitä, joiden mukaan tutkimuksia pitää vielä tehdä, jotta teipin teho saadaan todistetuksi.

- Se ei olekaan mitään ihmeteippiä, joka tekee ihmisistä Teräsmiehiä. Sen idea on kohottaa ihoa ja vähentää painetta, mikä auttaa kivunlievitykseen ja turvotuksen poistoon.

Osa tutkijoista suhtautuu kinesioteippiin niin epäilevästi, että he uskovat sen tehon perustuvan vain lumevaikutukseen.

Kinesioteippauksen teoreettisia vaikutuksia:

  • Kipu lievittyy
  • Liikkuvuus lisääntyy
  • Lihasvoima kasvaa
  • Heikentynyt verenkierto ja imunestekierto vilkastuvat
  • Fibroottinen kudos (arpi) pehmenee
  • Nivelmekaniikka paranee ja opitaan oikea liikemalli
  • Nivelen tuki lisääntyy
  • Lihaksen tonus normalisoituu
  • Lumevaikutus
Lähde: Kinesiopiste.fi