ELOKUVAT 19.5. 15:41

Alien-sarjan luoja jää Covenantissa kauas alkuperäisen elokuvan kauhutunnelmasta – elokuva-arvio

ELOKUVA-ARVIO Alien: Covenant eksyy sarjan jatkon kannalta vaaralliselle alueelle: sen kauhu on vaisua ja mitäänsanomatonta, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Mark Rogers / Twentieth Century Fox / SF Studios

http://is.mediadelivery.io/img/300/ef49493c09cf484eaf42845482819e01.jpg
Siirtokunta-alus Covenantin matka galaksin kauimmaisella laidalle muuttuu painajaiseksi – samaan tapaan kuin sarjan monissa aiemmissakin elokuvissa.
Täydellinen hirviö, ohjaaja Ridley Scottin 1979 esittelemä alien, on ensimmäisten täysosumien jälkeen saanut taakakseen vähemmän täydellisiä elokuvia.

Alien: Covenant on tyylikkään mutta laimean Prometheuksen (2012, lue IS:n arvio) jälkeen jo Scottin toinen paluu Alien-sarjan tarinamaailmaan – ja jo toisen kerran Scott jää kauas alkuperäisen merkkiteoksensa Alien – kahdeksas matkustaja painostavasta tunnelmasta.

Prometheuksen jälkeen mutta ennen alkuperäistä Alien-elokuvaa tapahtuva Covenant eksyy sarjan jatkon kannalta vaaralliselle alueelle: sen kauhu on vaisua ja mitäänsanomatonta.

Edeltäjänsä uutuus päihittää toki jo siitä silkasta ilosta, että vaihteeksi hahmojen joukossa on mukana itse alienkin.

Kohti kaukaista planeettaa matkaavan, kokonaista siirtokuntaa kuljettavan matkustaja-aluksen miehistön päätös poiketa reitiltään osoittautuu jälleen tutulla tavalla kohtalokkaaksi. Tehokkaimmillaan Alien: Covenant on alun ja lopun hetkinä, jolloin Scott voi luottaa avaruusaluksen ahtaiden tilojen luomaan klaustrofobiseen tunnelmaan.

Mark Rogers / Twentieth Century Fox / SF Studios

http://is.mediadelivery.io/img/300/c5171d2461aa48209a6a5fc9c1076087.jpg
Ridley Scott ohjaa Danielsia näyttelevää Katherine Waterstonia.

Sen sijaan varsinaisessa kohteessa, vihertävän mutta vihamielisen planeetan pinnalla elokuva hukkaa rytminsä ja suuntansa. Pyrkiessään laventamaan Prometheuksessa esittelemänsä muinaisen sini-ihoisen kansan mystiikkaa Scott eksyy kiusallisen kauas konkretiasta, kun taas Michael Fassbenderin näyttelemän androidin kahden version eroja hän korostaa liikaakin.

Fassbenderin tuplarooli hieman eriluonteisina ihmisrobotteina ei ole aivan niin mullistavaa kuin Scott haluaa alleviivata – varsinkin kun John Loganin ja Dante Harperin käsikirjoitus antaa tulevista yllätyskäänteistä turhan paljastavia vihjeitä.

Katherine Waterstonin esittämä surumielinen selviytyjä on puolestaan ihailtavan sinnikäs sankaritar, mutta näyttelijänä Waterston jää kauas neljässä ensimmäisessä elokuvassa nähdyn Sigourney Weaverin valovoimaisuudesta.

Vaikka Scottin mieltymys yksityiskohtiin näkyy Covenantin joka kohtauksesta, ne ovat käytännössä tieteistapettia vailla laajempaa merkitystä. Prometheuksen herättämät kysymykset jäävät Covenantissa pääosin vastaamatta, eikä Scott pääse luomisen ja luojan ajatusta käsitellessään alkua pidemmälle.

Epämääräisyys vaivaa henkilöitäkin: Billy Crudupin näyttelemän joukkueenjohtajan mainitaan olevan uskovainen, mutta uskolle ei tässä viheliäässä luomiskertomuksessa jää sijaa lainkaan.

Liki 40 vuotta jatkuneeseen Alien-saagaan Scottilla ei ole mitään lisättävää.

Mark Rogers / Twentieth Century Fox / SF Studios

http://is.mediadelivery.io/img/300/a9b5ea5936b746d3a0eb91e32f6bc460.jpg
Michael Fassbender näyttelee Alien: Covenantissa kahta eri androidia.

Alien: Covenant

Ohjaus: Ridley Scott.

Pääosissa: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup.

Juoni: Siirtokuntaa kuljettava alus poikkeaa alieneiden pesäplaneetalle karuin seurauksin.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 17. toukokuuta 2017.

★★