ELOKUVAT 19.5. 8:35

Suomalaisilla salainen ase Cannesin arvostetuilla elokuvajuhlilla: Paljulla varustettu sauna – ”Vastapainoa glamourille”

CANNESIN ELOKUVAJUHLAT Katto-elokuvan tuottaja toivoo saavansa saunan lauteille kansainvälistä elokuva-alan väkeä.

Reuters, AOP, Janina Witkowski

http://is.mediadelivery.io/img/300/4d8c5c99b07b477b8f20c1a6958dd2be.jpg
Palmujen ja punaisen maton vastapainoksi sauna. Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjaan päässeen Katto -elokuvan tuottaja aikoo roudata juhlille saunan ja ohjaaja Teppo Airaksinen (kuvassa) aikoo ottaa löylyt.
Cannesin elokuvajuhlien viralliseen kilpasarjaan päässeen Katto-elokuvan tekijöillä on salainen ase, jolla he aikovat erottautua joukosta. Suomalaiset vievät glamouria ja tähtiloistetta tihkuville maailman arvostetuimmille elokuvafestivaaleille palan supisuomalaisuutta: saunan.

Paljulla varustettu liikkuva saunavaunu tuodaan Cannesiin Katto-elokuvan juhlia varten perjantai-illaksi 26. toukokuuta. Juhliin kutsutaan elokuva-alan ammattilaisia, kuten elokuvantekijöitä, rahoittajia ja tuottajia ulkomailta ja Suomesta.

Saunavaunun löylyihin aikoo istahtaa ainakin Katto-elokuvan ohjaaja Teppo Airaksinen.

– Ehdottomasti! Airaksinen kertoi maanantaina Ilta-Sanomille.

Katon tuottaja John Lundsten toivoo, että Cannesiin saapuvaa elokuva-alan kansainvälisestä väestä lauteille uskaltautuisi mahdollisimman moni.

– Sauna on mahtavaa vastapainoa Cannesin glamourille, Lundsten uskoo.

Sauna saapuu Cannesiin Saksan Frankfurtista. Vaunun omistaa Suomeen suuntautuvaa matkailua edistävä Visit Finland, jonka tapahtumissa saunavaunu on ollut käytössä eri puolilla Saksaa. Sen on valmistanut oululainen Season Store -yritys. Cannesin saunajärjestelyissä on mukana Pohjois-Suomen elokuvakomissio.

Tekeillä komedia Woody Allenin hengessä

Kilpasarjaan liittyvien virallisten tilaisuuksien lisäksi Airaksinen aikoo katsoa Cannesissa kilpasarjoissa mukana olevia elokuvia. Sen lisäksi hän toivoo tapaavansa festivaaleille saapuvia elokuva-alan ammattilaisia.

– Toiveena on tehdä seuraavat elokuvat niin, että niistä tulee myös kansainvälisesti puhuttelevia, Airaksinen suunnittelee.

Kehitteillä jo kaksi uutta elokuvaa, jotka tehtäisiin niin kuin Katto: Airaksinen ohjaa, Lundsten tuottaa ja Melli Maikkula käsikirjoittaa. Toinen niistä on pitkä elokuva, josta on tulossa neljästä erillisestä episodista koostuva komediallinen draama syrjähypystä.

– Sen on tarkoitus olla vähän Woody Allenin Hannah ja sisaret -elokuvan tyylinen, Airaksinen paljastaa.

Janina Witkowski

http://is.mediadelivery.io/img/300/6e38106bf26e4c58abaf6b6c5cea17bb.jpg
Ohjaaja Teppo Airaksinen aikoo katsoa Cannesissa kilpasarjojen elokuvia ja luoda kontakteja elokuva-alan kansainvälisiin ammattilaisiin.

Toinen on erikoinen lyhytelokuva Keppi, joka on Airaksisen mukaan – niin, tarina kepistä.

”Menemme nauttimaan”

Airaksinen sanoo Cannesin kilpasarjaan pääsemisen tuntuvan yhä uskomattomalta jutulta.

– Näin Oscar-palkitun Moonlight-elokuvan hiljattain, ja nyt lyhytelokuvasarjan tuomaristossa on mukana sen ohjaaja Barry Jenkins. Tämä on pieni maailma, Airaksinen ihmettelee.

Hän ei kuitenkaan aio stressata festivaaleja liikaa.

– Me menemme Cannesiin vain nauttimaan. Kaikki, mitä siellä tapahtuu, on plussaa, vaikka voittoa ei tulisikaan.

Katto-elokuvan tekijöistä Cannesiin lähtevät Airaksisen, Lundstenin ja Maikkulan lisäksi näyttelijät Pekka Strang ja Juho Milonoff.

Tack Films

http://is.mediadelivery.io/img/300/4387152885554a15a9237fd5a7ede620.jpg
Katto-elokuvassa Olavin (Juho Milonoff, vas.) kesämökin katto on tullut alaspäin. Paikalle saapuvaa kaveria näyttelee Pekka Strang.

Saunabileet strategiseen aikaan

Milonoff näyttelee Katossa miestä, joka on joutunut avioeron jälkeisestä surua potiessaan ahtaalle – ihan kirjaimellisestikin: hänen kesämökkinsä olohuoneen katto on selittämättömästi tipahtanut liian alas. Strang näyttelee hänen ystäväänsä, joka tulee ihmettelemään tilannetta, antamaan neuvojaan ja saunomaan.

Noin 15 minuutin pituinen Katto kilpailee Cannesin elokuvajuhlilla lyhytelokuvien sarjassa. Saunabileet järjestetään strategiseen aikaan, sillä Katto-elokuvan viralliset kilpasarjanäytökset järjestetään seuraavana päivänä, lauantaina 27. toukokuuta.

Cannesin 70. elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona 17. toukokuuta. Lyhytelokuvasarjan voittaja julkistetaan Cannesin elokuvajuhlien päätösgaalassa sunnuntaina 28. toukokuuta.

Katso Katto-elokuvan traileri:


Katso video: Katto-elokuvan traileri