TV & ELOKUVAT 21.4. 19:50

IS arvioi: Lääkäri törmää laittomiin pakolaisiin ja prostituutioon Dardennen veljesten draamassa

ELOKUVA-ARVIO Belgialaisten Dardennen veljesten ohjaaman Tuntemattoman tytön vahvuuksia ovat kauttaaltaan erinomaiset roolityöt, arvioi elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Cinemanse

http://is.mediadelivery.io/img/300/d51e38863bc442c7805aba3760e7fb0e.jpg
Adèle Haenel esittää työlleen omistautunutta lääkäriä.
Euroopan palkituimpiin elokuvantekijöihin lukeutuvat belgialaiset Dardenne-veljekset tunnetaan pienimuotoisista ja ankaran realistisista draamoistaan, jotka yksilötarinoiden kautta pureutuvat vakaviin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Heidän edellinen työnsä oli työpaikastaan kamppailevan naisen viikonlopusta kouraisevasti kertova Kaksi päivää, yksi yö (2014, lue IS:n arvio).

Tuntematon tyttö on ulkoisesti erittäin tyypillinen Dardenne-elokuva. Se kertoo työlleen omistautuneesta naislääkäristä, joka tuntee henkilökohtaista vastuuta vastaanottonsa lähellä kuolleena löytyvän siirtolaistytön kohtalosta.

Ryhtyessään selvittämään mahdollisesti murhatun tytön henkilöllisyyttä hän törmää hyvinvointivaltion rujoon kääntöpuoleen: laittomiin pakolaisiin, prostituutioon ja rikollisiin.

Dardenne-veljesten elokuvaksi Tuntemattomassa tytössä on yllättävän paljon jännärin aineksia. Valitettavasti kokenut tekijäkaksikko ei kykene ottamaan itselleen vierasta lajityyppiä haltuunsa.

Elokuva käynnistyy luvattoman hitaasti Adèle Haenelin esittämän Jennyn tavatessa potilaan toisensa jälkeen ja välillä riidellessä nuoren lääkäriharjoittelijan kanssa. Kun leffan päätarina vihdoin lähtee liikkeelle, se tukeutuu vähän liikaa epätodennäköisiin sattumiin ollakseen aivan uskottava.

Cinemanse

http://is.mediadelivery.io/img/300/a475ac73599645b2a51d904c361cd3dc.jpg
Tuntemattoman tytön kohtaukset hätkähdyttävät realismillaan.

Tuntemattoman tytön vahvuuksia ovat kauttaaltaan erinomaiset roolityöt sekä muutamat vahvat, realismillaan hätkähdyttävät kohtaukset, jotka silkalla olemassaolollaan muistuttavat, miten todellisuudesta etäännytettyä useimpien elokuvien – ja erityisesti Hollywood-elokuvien – kerronta oikeasti onkaan.

Tuntematon tyttö

Ohjaus: Jean-Pierre ja Luc Dardenne.

Pääosissa: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier.

Juoni: Naislääkäri tutkii kuolleen tytön kohtaloa ja henkilöllisyyttä.

Ensi-ilta: Perjantaina 21. huhtikuuta 2017.

★★★