ESPORTS 17.4.2017 14:58

Psykologilta jäätävä vastaus esportsin ydinkysymykseen: ”Urheilu ei ole sitä, että hiihdetään naama räässä metsässä”

KILPAPELAAMINEN Olympiajääkiekkojoukkueen kanssa muun muassa työskennellyt urheilupsykologi Mia Stellberg ihmettelee, että miksi kilpapelaaminen ei olisi urheilua.

Astralis / RFRSH Entertainment

https://is.mediadelivery.fi/img/300/874adb1b3b9c47408f8eaebc22f8b05e.jpg
Psykologina työskentelevä Mia Stellberg reissaa nykyään myös pelijoukkueen kanssa.
Yksi ikuisuus kysymys kilpapelaamisen parissa on, että onko se urheilua. Urheilupsykologi Mia Stellbergin mielestä on.

– Miksei olisi? Otetaan golf tai curling, niin eivät siellä ne urheilijat ole maratonkunnossa. Meiltä löytyy tällä hetkellä kaksi pelaajaa, jotka ovat siinä kunnossa, että pystyisivät vetämään maratonin – ja kaksi jotka pystyisivät puolikkaaseen, Mia sanoo Ilta-Sanomille.

– Faktahan on se, että urheiluhan ei ole sitä, että hiihdetään naama räässä metsässä ja huudetaan ”havuja”. Maailma muuttuu!

Mian mukaan hänen asiakkaansa, Counter-Strikea pelaavan Astralis-joukkueen, koko elämäntyyli on kuin urheilijoilla.

– Sehän on ihan selvää, että jos harjoittelee kymmenen tuntia päivässä ja on säännöllinen otteluohjelma, matkustaa 200 päivää vuodessa, tekee kymppitonnin kuussa lajillaan, syö oikein, käy urheilupsykologilla, käy hierojalla ja on valmentaja, että onhan se urheilua.

– Tässä on niin paljon elementtejä, jotka on esimerkiksi ihan yksi yhteen olympiajääkiekkojoukkueen kanssa. Ainoa, mikä ei ole täysin samaa on fyysisen treenin määrä, mutta muuten se koko elämäntyyli on ihan sama.

Mia on tehnyt syksystä asti töitä Astraliksen kanssa. Joukkueen kanssa työskentelyn aloittaessaan hänen viesti oli se, että pelaajat ovat nyt urheilijoita ja kaikki tulee muuttumaan.

– Siitä tulee se identiteetti ja usko omaan osaamiseen, ylpeys siihen, että olemme vakavasti otettavia urheilijoita, eikä mitään kellarisankareita. Tämä ei ole harrastus tai mitään leikkiä. Tämä on elämä, jolle annetaan kaikki, ihan kuten urheilijatkin.

Turhautumista pitää osata hallita

Turhautuminen on isossa osassa monen kilpapelaajan menestystarinaa. Osa turhautuu joukkuetovereiden virheisiin, osa hitaaseen kehittymiseen joukkueena ja osa taas ihan vain itseensä.

Mia muistuttaa, että turhautuminen on osa urheilua, ja sitä pitää oppia hallitsemaan.

– Yksi asia, joka vaikuttaa turhautumiseen ja pettymyksiin on tietenkin se, mitä ylipäätänsä odottaa asialta eli mitä siis tavoittelee. Jos pyrit täydellisyyteen, tulet pettymään joka ikinen päivä.

Psykologin mukaan tie ammattilaiseksi vaatii kiven kovan motivaation. Usein miten motivaatio erottaakin juuri jyvät akanoista,

– Ne, jotka pääsevät ammattilaiseksi, omaavat niin kovan motivaation, että he kestävät sen turhautumisen. Motivaatio määrittelee tosi paljon ihmisen toimintaa ja sitoutumista.

Loppuun vielä Mia antaa yhden kullanarvoisen muistutuksen kaikille pelaajille, jotka pelkäävät tekevänsä virheitä:

– Jos katsoo maailman parhaita pelaajia, niin he tekevät kaikki jatkuvasti virheitä. Se kuuluu lajiin.