ESPORTS 17.2.2017 18:10

Puolet elämästään Counter-Strikea pelannut Jenny: ”Älä pelkää olla itsekäs kehittyäksesi”

KILPAPELAAMINEN 28-vuotias Jenny Kåla suorastaan rakastaa räiskintäpelisarja Counter-Strikea.

Jenni Laine / Yle e-urheilu

https://is.mediadelivery.fi/img/300/bf6242f9c96f4c718e3314f6bf7975ff.jpg
Jenny kommentaattorin töissä Saksassa yhdessä CS-guru Joona ”natu” Leppäsen kanssa.
Kokkolassa asuva 28-vuotias Jenny ”NapuliX” Kåla löysi vuonna 2002 räiskintäpeli Counter-Striken isoveljensä kautta, joka pelasi peliä ystäviensä kanssa ahkerasti.

– Sain erään veljeni ystävistä asentamaan pelin minulle. Ikää minulla oli tuolloin vain 14 vuotta, kertoo Kåla Ilta-Sanomille ensikosketuksestaan pelisarjaan.

Jennyn muutaman vuoden vanhemmasta isoveljestä Tony ”Melvin” Kålasta tuli nopeasti yksi Suomen ykkösnimistä pelissä. Urallaan Tony ehti edustaa muun muassa kansainvälisesti arvostettuja suomalaisjoukkueita Destination Skylinea ja Astralista.

Counter-Strikessa nuorta Jennyä kiinnosti erityisesti kaksi asiaa.

– Se, että kyseessä on joukkuelaji, mutta siinä on silti mahdollista suorittaa ja ratkaista eriä myös yksilönä. Peli on monipuolinen eikä suinkaan aina pääty todennäköisyyksien mukaan.

Veljensä tavoin myös Jenny kiinnostui kilpailemisesta. Ensimmäinen joukkue löytyikin tuttujen henkilöiden keskuudesta.

– Aloitin aikoinaan pelaamisen lähinnä veljeni ystävien ja joukkuetovereiden kanssa. On tullut muun muassa jo vuonna 2004 kisattua Assemblyilla, jossa hävittiin ensimmäinen peli turnauksen voittaneelle Astralikselle. Se on palanut ikuisesti verkkokalvoille.

Myöhemmin hän löysi myös muita naispelaajia, joiden kanssa hän pelasi seuraavina vuosina enemmän ja vähemmän. Ensimmäistä kertaa ulkomailla hän kisasi Team Temptation -nimellä pelanneen naisjoukkueen kanssa vuonna 2007.

– Osallistuimme kesällä ESWC- ja DreamHack-turnauksiin ulkomailla. Silloin alkoi olemaan jo isompia naisten turnauksia.

Viime vuosina Jenny on kilpaillut suomalaisissa Assembly- ja LanTrek-tapahtumissa.

Jussi Jääskeläinen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/496f46bfc6a9410dbd5bd6a6adfa5d08.jpg
Jenny on viimeksi ollut äänessä helmikuun alussa järjestetyssä Assembly-tapahtumassa.

Jennylle pelaaminen on aina ollut tapa pitää hauskaa. Sen vuoksi hän ei ole koskaan tavoitellut ammattilaiseksi.

– Tie ammattilaiseksi olisi ollut pitkä ja kivinen, enkä halunnut riskeerata niin sanotusti huvin muuttumista pakoksi, joten olen aina tavoitellut vakaampaa työuraa.

Pelitunteja Jennylle kertyy vielä nykyäänkin viikossa reilut kaksikymmentä. Vaikka pelaaminen on vielä nykyäänkin kivaa, hän on iloinen voidessaan olla mukana rakkaan pelin tapahtumissa muutenkin kuin pelaajana.

– Esports jatkaa kasvuaan räjähdysmäisesti, joten mahdollisuuksia pelin parissa tänä päivänä on muissakin rooleissa kuin pelaajana.

Kesällä 2016 Jenny suuntasi Saksassa pelattuun jättiturnaukseen, jonka parissa hän teki töitä Ylen pelilähetysten kommentaattorina. Viimeksi hän on tehnyt kommentaattorin hommia helmikuun alussa Assemblyilla.

Nykyisin Kokkolassa asuva peluri antaa vielä loppuun jokaiselle pelaajalle hyvät vinkit tulla paremmaksi joukkuepelaajaksi.

– Harjoittele ja tee kotiläksysi omalla ajallasi sekä aseta tavoitteesi. Kun harjoittelet joukkueesi kanssa, niin anna heille aikasi, eli ole läsnä ja aja aina joukkueen etua. On myös taito ymmärtää, milloin on aika jatkaa eteenpäin, mikäli oma kehitys sen mahdollistaa.

– Lajin parista löytää hyviä ystäviä, mutta mikäli haluat menestyä sinun on ympäröitävä itsesi menestystekijöillä, joita voivat olla myös eri joukkuetoverit. Älä pelkää olla itsekäs kehittyäksesi. Muista kuitenkin kunnioittaa joukkuetovereitasi!