DIGITODAY 5.5.2012 17:05

Hurja luku Facebook-käyttäjistä: Harva älyää, moni suostuu

Vain harva Googlen ja Facebookin käyttäjä ymmärtää, mitä tietoja palvelu sinusta tallentaa ja mihin niitä voidaan käyttää.

Timur Emek

https://is.mediadelivery.fi/img/300/4243298a5b824bacae41f07dbf824468.jpg
Tuoreen tutkimuksen mukaan muun muassa luottokorttien käyttöehdot aukeavat helpommin.

Valtaosalla Facebookin ja Googlen käyttäjistä on suuria ongelmia ymmärtää palveluiden rekisteriselosteita, käy ilmi digitaalisen markkinoinnin toimiston Siegel+Galen teettämästä tutkimuksesta. Rekisteriseloste kertoo muun muassa sen, mitä tietoja palvelu kerää käyttäjistään ja kuinka tietoja voidaan käyttää.

Facebookin rekisteriselosteen saamat ”ymmärryspisteet” olivat 39 prosenttia ja Googlen 36 prosenttia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Facebookin ja Googlen rekisteriselosteet ymmärretään huomattavasti huonommin kuin esimerkiksi luottokorttisopimukset ja valtionhallinnon asiakirjat.

Prosenttiluvut on laskettu sen perusteella, kuinka moneen rekisteriselostetta koskevaan kysymykseen koeryhmä vastasi oikein. Tutkimuksessa henkilöt lukivat rekisteriselosteen, jonka jälkeen he vastasivat rekisteriselostetta koskeviin kysymyksiin.

– Pakotimme käyttäjät kiinnittämään huomiota rekisteriselosteisiin. Sen jälkeenkään he eivät voineet ymmärtää rekisteriselosteiden sisältöä, jota rekisteriselosteessa yritettiin kertoa, Siegel+Galen johtaja Brian Rafferty sanoi uutispalvelu IDG:lle.

Rekisteriselosteisiin perehtymisen jälkeen 36 prosenttia Facebookin ja 37 prosenttia Googlen käyttäjistä kertoi, että he aikovat muuttaa tai vähentää palveluiden käyttöä.

Oletko yrittänyt ymmärtää Googlen tai Facebookin rekisteriselosteita? Keskustele aiheesta jutun kommenttikentässä.

Tätä ei älytä

– Yli 80 prosenttia Facebookin käyttäjistä ei ymmärrä, että Facebook-tili jää pysyvästi Facebookin servereille tuhoamisen jälkeen.

– Vain 38 prosenttia käyttäjistä ymmärsi, että Google yhdistää hakukonetoiminnan käyttäjän IP-osoitteeseen, vaikka he eivät olisikaan kirjautuneet sisään Google-tunnuksillaan.

– Yli puolet haastatelluista Googlen käyttäjistä ei ollut tietoisia, että rekisteriseloste pätee myös Google Talkiin, Google Mapsiin, Youtubeen ja Bloggeriin.